Fastnet-kunder betaler mobilkrig

Høje priser for at ringe fra en fastnet-telefon til en mobiltelefon betyder, at fastnet-kunderne reelt finansierer priskrigen på mobilmarkedet. Det konkluderer Konkurrencestyrelsen.

Når man ringer fra en fastnet-telefon til en mobiltelefon betaler man en såkaldt termineringspris, som er fastsat af det mobilselskab, hvor ejeren af mobiltelefonen har abonnement. Dermed er fastnet-kunderne i realiteten med til at finansiere den skarpe konkurrence og faldende priser, som vi ser på mobilmarkedet i disse år. Det fastslår Konkurrencestyrelsen i den årlige konkurrenceredegørelse, som er på gaden i dag.

Mens prisen på opkald fra en mobiltelefon til en fastnettelefon er reguleret ved lov, så står det anderledes til den anden vej. Her kan et mobilselskab selv fastsætte sin termineringspris og dermed bestemme hvor meget andre selskabers fastnet-kunder skal betale for at ringe til ens mobilkunder.

»Sammenfattende betyder de høje priser for terminering, at kunder i fastnet finansierer de faldende priser på mobiltelefoni,« skriver styrelsen i sin årlige gennemgang af konkurrencesituationen på udvalgte markeder.

Konkurrencestyrelsen er derfor parat til at se på en regulering af termineringsprisen, men peger samtidig på, at det kan få store konsekvenser for mobilbranchen.

»Der er klare indikationer for, at det vil være hensigtsmæssigt at regulere prisen. Men et indgreb vil få konsekvenser for branchen. Hvis prisen for terminering bliver sat ned, vil det nemlig betyde store tab hos selskaberne. Heraf følger en risiko for, at selskaber forlader branchen med mindre konkurrence til følge,« skriver styrelsen, der derfor foreslår at sænke termineringsprisen gradvist.

Konkurrencestyrelsen har beregnet at en sænkning af termineringsprisen på 10 øre vil betyde et samlet tab for mobilbranchen på 152 millioner kroner. Sænkes prisen derimod med 30 øre vil branchen samlet tabe 456 millioner kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere