IFPI har 75 års jubilæum

IFPI blev grundlagt i Benito Mussolinis fascistiske Rom for 75 år siden i denne måned.

For præcis 75 år siden mødtes pladeselskabschefer i den italienske diktator Benito Mussolinis fascistiske Rom. Her dannede de foreningen IFPI, hvis erklærede mål, var at sikre medlemmernes royalties, når nye 78'er plader blev indspillet og sikre pladeselskabernes rettigheder overalt.

På det tidspunkt havde Benito Mussolini været diktator i Italien i 11 år. Men det betyder ikke nødvendigvis, at IFPI have fascistiske sympatier.

"På det tidspunkt blev Mussolinis fascistiske Italien ikke opfattet som i dag. Det var inden Mussolini for alvor havde allieret sig med Hitler og Nazi-Tyskland. Så at et selskab som IFPI bliver stiftet i Rom på det tidspunkt behøver ikke nødvendigvis at betyde, at stifterne havde fascistiske sympatier. Men det kan selvfølgelig heller ikke udelukkes," siger Thorsten Borring Olesen, der er professor og ekspert i fascisme i mellemkrigstidens Italien.

I forbindelse med Rom-konventionen i 1961 blev det vedtaget, at rettighedshaveren ikke længere blot var forfatteren, musikeren eller filminstruktøren, men også den virksomhed der fremstillede bogen, pladen eller filmen. Ifølge jura-professor Peter Drahos, der har skrevet bogen Information Feudalism havde IFPI udført et grundigt lobby-arbejde for at få den definition af rettighed gennemført. Forfatterne og musikerne var til gengæld mindre glade for, at de ikke længere havde den fulde kontrol over deres værk.

"Kunstnerne var bekymrede for, at deres værk ville blive udnyttet på måder, de ikke ønskede, og at værket ville blive dyrere for forbrugerne," siger Peter Drahos i Information Feudalism.

USA tilsluttede sig dog ikke Rom-Konventionen. Især fordi de amerikanske tv- og radiostationer ikke var tilfredse med, at de pludselig skulle betale en afgift for de plader, de hidtil havde spillet gratis.

I 1971 begyndte IFPI for alvor at advokere mod piratkopiering. I 80'erne, hvor kassettebånd blev kopieret, og 90'erne lykkedes det IFPI at få registreringskoder på plader og cd'er, og fra slutningen af 90'erne har fokus været på mp3-filer.

I dag repræsenterer IFPI 1400 pladeselskaber i 72 lande. I Danmark og resten af verden er IFPI især kendt for sin indædte kamp mod personer, der ulovligt downloader musik fra nettet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra IFPI Danmark i forbindelse med jubilæet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere