Web-opfinder advarer mod overvågning

Tim Berners-Lee mener nettets integritet er i fare hvis den nuværende tendens til at registrere brugernes færden fortsætter.

Manden er opfandt det moderne World Wide Web, britiske Sir Tim Berners-Lee, er bekymret over manglen på privatliv på nettet. Berners-Lee var inviteret til at tale ved et møde med britiske parlamentarikere og repræsentanter for it-branchen onsdag og her advarede han om, at brugernes online-færden efterhånden kan følges på samme måde som hvis nogen »har placeret et tv-kamera i værelset«.

»Vi bruger nettet helt uden at tænke på at en tredjepart får at vide hvad vi lige har klikket på,« sagde den britiske forsker, som nu er professor på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA.

»Det er selve nettets integritet som kommunikationsmedie, der er på spil,« tilføjede han.

I Storbritannien har teleselskabet BT og et selskab kaldet Phorm startet et kontroversielt projekt hvor 30.000 personers internet-brug skal overvåges for at levere målrettede annoncer. Senest har Google meddelt, at annoncerne skal skræddersys til brugernes interesser.

»De URL'er som folk bruger afslører en masse om deres liv, om hvad de elsker, hader og frygter. Det er ekstremt følsomme informationer,« sagde Berners-Lee.

Han mener at brugerne ville ændre den måde, de bruger nettet på, hvis de vidste at informationer om deres færden bliver registreret og overført til tredjeparter i reklameøjemed. En af metoderne er at kryptere sin net-trafik, men det er næppe praktisk.

»Værdien af disse informationer er så stor at det kommercielle incitament for virksomheder eller enkeltpersoner til at misbruge dem vil være enormt. Det er absolut nødvendigt at gøre det klart, at det er ulovligt,« sagde Berners-Lee.

Forskerens oprindelige forslag til det, der senere skulle blive til World Wide Web, blev færdiggjort i 1989, og det bliver fejret fredag på en konference ved det schweiziske forskningscenter CERN i Geneve, hvor det moderne grafiske internet blev født for tyve år siden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere