Trusler skræmmer ikke danske pirater

Hverken lukning af internetforbindelsen eller skriftlige advarsler vil have den store virkning på de, der downloader copyright beskyttede film og musik, viser ny undersøgelse.

(Opdateret med link) Selv om det kun er et beskedent mindretal af danskerne, der downloader ulovligt materiale, vil film- og musik-brancherne gerne have indført kraftige sanktioner og indgreb, der kan standse trafikken.

Det er ikke mindst sket i Kulturministeriets arbejdsgruppe om piratkopiering, hvor man blandt andet har drøftet 3 strikes-modellen og den noget mildere model, hvor man blot sender en advarende email til indehaveren af en IP-adresse, hvis der registreres downloads eller uploads af beskyttet materiale.

Men ifølge en stor undersøgelse af danskernes downloadvaner, som ComON og Userneeds har foretaget, vil ingen af delene have den store effekt.

Kun 18 procent af de adspurgte danske internetbrugere svarer, at de ville droppe downloads, hvis de fik en advarsel om, at de hentede filer var piratkopier og dermed ulovlige.

Det er altså 18 procent ud af den begrænsede skare, der sagde ja, til, at de i en eller anden udstrækning har prøvet at downloade piratkopierede film og musik. Hele 77 procent af de danske internetbrugere mellem 15 og 65 år oplyser i den anonyme undersøgelse, at de aldrig har downloadet copyright beskyttede film eller musik.

20 procent af de, der downloader, ved ikke hvordan de ville reagere på advarslen, mens hele 62 svarer åbent og blankt "nej" på spørgsmålet om hvorvidt advarsler ville have nogen effekt.

Selv den stærkt kontroversielle 3 strikes model, hvor man efter en række advarsler lukker for folks internetforbindelse, ville ikke få ret mange til at ændre adfærd.

55 procent af de adspurgte downloadere svarer, at de ikke af den grund ville holde op med at downloade piratfilm- og -musik, mens knap en tredjedel - 31 procent - trods alt ville tage truslen om at få netforbindelsen klippet tilstrækkeligt seriøst til at holde inde.

Jesper Bay, der er talsmand for musikbranchens lobbyorganisation IFPI, mener, at undersøgelsen bekræfter, at den ulovlige fildeling er en stor udfordring for både musik- og filmbranchen.

"Tallene, der siger, at en henvendelse fra ens internetudbyder, vil have begrænset effekt, er overraskende i forhold til de tal, vi har set i f.eks. England, hvor brugernes holdning er markant mere positiv over for effekten. Vi tror fortsat på, at et samarbejde med ISP'erne vil kunne hjælpe med til at begrænse pirateriet i Danmark, og der er mange forskellige måder at gøre det på, som en undersøgelse som denne naturligvis ikke kan afspejle," siger Jesper Bay.

IFPI har tidligere talt for, at 3-strikes-modellen skulle indføres i Danmark. I Kulturministeriets arbejdsgruppe om piratkopiering har IFPI senest forsøgt at samle opbakning til et forslag om at indføre omvendt bevisbyrde i sager hvor folk har downloadet copyright beskyttet materiale gennem trådløse usikrede internetforbindelser. Forslaget ville indebære, at internetbrugere skal kunne holdes ansvarlig for al ulovlig trafik på vedkommende IP-adresse, medmindre han eller hun kunne bevise, at andre havde brugt forbindelsen til noget ulovligt.

Den afsluttende rapport fra arbejdsgruppen, som Kulturministeriet kalder en møderække, ventes udsendt inden udgangen af denne måned.

Hele ComON/Userneeds-undersøgelsens af danskernes piratvaner kan ses her.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere