Google tør ikke lancere nyhedstjeneste

Det kniber gevaldigt for Google at lancere en dansk nyhedstjeneste. En tidligere dom mod en lignende nyhedstjeneste spøger i kulissen.

Selv om vores naboer i Norge og Sverige allerede har fået adgang til at søge nyheder i Googles nyhedstjeneste, kan der godt gå lang tid, inden Google News på dansk ser dagens lys.

Der er nemlig gået jura i Googles nyhedsplaner, og søgegiganten er efter alt at dømme bange for at lancere tjenesten i Danmark, fordi en lignende tjeneste blev lukket i 2002.

Dengang nedlagde Danske Dagblads Forening (DDF)fogedforbud mod nyhedstjenesten Newsbooster. DDF fik ret i at Newsboosters nyhedstjeneste stred mod loven om ophavsret. Og ikke lang tid efter gik Newsbooster konkurs.

I modsætning til Newsbooster graver Google News et spadestik dybere, når det gælder nyhedslinks. For udover dybe nyhedslinks giver Google News ofte et kort resume og illustration af de enkelte mediers historier. Og i det tilfælde risikerer søgegiganten nemt at få ørerne i den danske lovgivning i forhold til loven om ophavsret.

Google har lært af Newsbooster-dommen og har i forbindelse med deres nyhedstjeneste spurgt en række danske medier om lov til at linke til deres sider.

»Processen med at få talt med medierne tager nok en lille smule længere tid, end vi oprindeligt havde planlagt, og det skyldes de lidt særlige omstændighed, vi har i Danmark omkring Newsboosterdommen,« siger Peter Friis, landechef for Google i Danmark til Politiken.

Google har ligeledes pænt henvendt sig til Danske Dagblades Forening.

»Vi har haft et godt møde med Google og har informeret dem om, at hvis de vil bruge dagbladsnyheder, så skal det være efter aftale,« siger Holger Rosendahl, der er chefjurist i Danske Dagblades Forening til Politiken, og understreger at han som sådan ikke vil spænde ben for Google.

»De er da meget velkomne til at lave Google News, der jo på mange måder er et glimrende værktøj, der skal bare være en aftale.«

Ud over Danmark har Google News også mødt modstand mod deres nyhedstjeneste i Belgien. Her afgjorde en belgisk domstol, at Google News stred mod de belgiske mediers ophavsret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere