Sort torsdag for it-giganterne

Flere af de helt store i it-branchen har fremlagt blodrøde regnskaber for fjerde kvartal i dag. Sony forventer tab på over 17 milliarder kroner, Microsoft fyrer 5000, Intel lukker fabrikker og fyrer. "Vi er i et udskillelsesløb lige nu," vurderer dansk analytiker.

Det er en sort torsdag for it-branchen.

På børser overalt i verden tikker det ene katastrofe-regnskab efter det andet ind. Enten er underskuddet massivt eller også er overskuddet langt mindre end forventet. Og overalt følger fyringer de nedtrykkende tal.

"Det er meget dramatisk, det som sker lige nu. Det er et udskillelsesløb, hvor nogle vil bukke under. Vi har hele tiden vidst, at den var gal, men nu viser tallene det meget massivt og tydeligt. Forventningerne til 1. kvartal tyder på det bliver endnu værre," siger senioranalytiker hos Jyske Markets Robert Jakobsen.

"Man skal til at vænne sig til, at enorme fald i indtægt ikke er exceptionelle tal. Men lige nu virker det meget ekstremt at se regnskaberne." siger han.

Det tydeligste tegn på, hvor galt det står til med verdensøkonomien lige nu, er eBay, der for første gang siden 1995 ikke har fremgang. Det på trods af, at markedet burde være optimalt for brugte varer netop nu.

"Der er ingen tvivl om, at eBay er påvirket af verdensøkonomien, og det viser vores resultat for fjerde kvartal," siger John J. Donahoe, der er præsident for eBay.

Indtægten er faldet med syv procent, til 2,04 milliarder dollar. Det er det første fald i indtjening i 10 år.

EBay klarer sig dog fornuftigt. Sony har netop offentliggjort, at virksomheden forventer et tab på mere end 17 milliarder kroner for regnskabsåret.

"Den massive finansielle krise sparer ingen i elektronikbranchen," sagde Sonys topchef Howard Stringer, da han i dag gav den triste besked til verdenspressen.

Ifølge Stringer lider Sony på alle forretningsområder lige fra Playstation 3 til filmselskabet. Howard Stringer sagde, at han kan mærke presset fra koreanske firmaer som Samsung og LG og vestlige firmaet som Microsoft og Apple. Sony er som andre japanske firmaer mærket af, at yen'en er stærk i forhold til andre valutaer. Det koster på eksport bundlinjen. Sony vil fyre og reducere omkostninger for at komme gennem krisen.

Microsoft har også fremlagt fjerde kvartals regnskab i dag, og Seattle-firmaet klarer sig dårligere end Wall Street forventede. Microsoft har tjent mindre end på samme tid sidste år og vil fyre 5000 medarbejdere.

"Hvis vi er i gang med en nogenlunde almindelig krise, hvor opsvinget begynder om senest et år, så kan Microsoft ende med at komme styrket ud af nedturen," siger Robert Jakobsen.

Intel annoncerede ligeledes i dag, efter et dårligt regnskab i sidste uge, at de vil lukke fem fabrikker og fyre 6000 medarbejdere.

Nokia har også fremlagt regnskab betydeligt under forventninger i dag. Analytikerne forventede et driftsresultat på 1341 millioner euro, men må nøjes med 766 millioner euro.

Apple er den eneste virksomhed, der har klaret julemånederne bedre end forventet. Indtægterne steg med to milliarder dollars til 10.17 milliarder dollars.

Robert Jakobsen forventer, at især små og mellemstore virksomheder kan bukke under i krisen. Han må ikke nævne navne. Men for eksempel kan en virksomhed som Intels mindre konkurrent AMD få det svært.

"Vi er i en udskillelsesperiode. De virksomheder, der gik ind i krisen med gæld, får det meget svært, og dem der klarer sig gennem krisen, kommer til at stå meget stærkt," siger Robert Jakobsen.

Senere i dag kommer regnskabet fra Google. Forventningerne er pessimistiske på grund af faldende annoncesalg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere