Artikel top billede

Sådan kan Angry Birds gøre dig til en bedre CIO

Du kan blive en bedre CIO, hvis du spiller massevis af Angry Birds. Det lyder mærkeligt, men det er rigtigt nok. Se her, hvordan det kan lade sig gøre.

Læs også:
Her er de allerbedste apps til din iPad

Her er de bedste gratis apps til Android.

I et stykke tid har Angry Birds været det mest populære iPhone-spil i verden.

Spillet - hvor man med en slangebøsse smider fugle ind i forskellige stilladser med henblik på at smadre de grise, der gemmer sig i stilladset (!) - spilles af både unge og af voksne mennesker.

En af de bedste til spillet er CIO.com's Daniel W. Rasmus, der for tiden er blandt de 300 bedste spillere i iPad HD's gratis-version med mere end en million registrerede spiller.

Hans spidskompetence ligger dermed delt mellem Angry Birds og CIO-verdenen.

Efter sine tusindvis af Angry Birds-spil er han nået frem til, at enhver CIO kan lære en hel del af Angry Birds.

Her er hans konklusioner:

1: Du er nødt til at spille med, hvis du vil lære reglerne at kende

I Angry Birds er du nødt til at spille for at lære reglerne at kende.

Det samme gælder i teknologi-verdenen, hvor du er nødt til at tage chancer og følge med udviklingen og tage de nye teknologi-trends til dig.

Det gælder for eksempel sociale medier eller dine medarbejderes ønske om at have mange forskellige apparater koblet op på virksomhedens systemer.

Du er nødt til at følge med, for at lære begrænsningerne og mulighederne at kende.

2: Udnyt alle medarbejdernes forskellige talenter

Hver fugl i Angry Birds har et unikt talent: De store sort-hvide fugle kan aflevere æg-bomber, de små blå kan dele sig i tre, de sorte kan eksplodere.

Enhver CIO må på samme måde anerkende, at hver medarbejder kan noget forskelligt og forsøge at finde den rigtige balance mellem organisationens behov og den enkelte medarbejders lyst.

3: Du kan ikke redde den hjem, hvis du kommer dårligt fra start
Et mikrosekund efter, at den første fugl har forladt slangebøssen, ved den erfarne Angry Birds-spiller, om det bliver en rekordomgang eller en bommert.

Bliver det en bommert, genstarter spilleren omgående banen.

Enhver CIO bør gøre det samme og undgå, at folk tumler rundt på projekter, der er kommet dårligt fra start.

En god CIO bør altid være klar til at trække stikket ud på et projekt, hvis det viser sig, at projekt-teamet er forkert sammensat, at projektet har den forkerte tilgang eller lignende.
Genovervej taktikken, omgrupér, genstart.

Læren af banerne, bomberne og high score

4: Særlige specialister til særlige problemer
Angry Birds-banerne er bygget op med virtuelle skyer, betonklodser, træstolper og glas-klodser. Hvert materiale har forskellige fysiske egenskaber i spillet.

Det samme gør sig gældende for it. Det er for længst slut med, at man kan tilkalde en programmør til at løse et givent it-problem. Hvert problem kræver en specialist med særlig indsigt i netop dette problem: Interface, sikkerhed, netværk, CRM, mobil, ERP og så videre.

5: Store eksplosioner rammer ikke nødvendigvis bredt
Hvis du smider en bombe i Angry Birds, skal du ramme helt præcist, hvis den skal have bred effekt over hele banen.

Det samme gør sig gældende for en CIO: Ønsker du at gennemføre store forandringer, er du nødt til at betragte forretningen og it-miljøet ud fra et helhedsperspektiv.

Selv nok så store forandringer i et afgrænset hjørne af virksomheden, har ikke megen effekt.

6: De fleste forbedringer sker trinvis
Det er svært at score rigtigt mange point i Angry Birds. Skal du score mange point, skal du være tålmodig og acceptere bittesmå fremskridt baseret på de ting, som du har lært på de foregående baner.

Det samme gælder for CIO'en, der er nødt til at acceptere, at velfungerende teams og forretningsenheder ofte kan have svært ved at forbedre resultaterne med store skridt.

Det betyder dog ikke, at man ikke skal lede efter nye måder at angribe tingene på.

7: Du er ikke verdensmester, fordi du har succes
Alle baner i Angry Birds er arrangeret forskelligt, men har dog mange lighedstegn.

Det samme gør sig gældende for CIO'en og virksomhedens it-forretning.

CIO'en skal gøre sig klart, hvad hans egne folk kan, og hvilke kompetencer, der bedst købes ind udefra via partnere eller lignende.

Forvent ikke, at succes i et projekt automatisk afføder succes i det næste. Selv om dine folk ved meget, skal du altid begynde (næsten) helt forfra.

Du kan passende altid begynde med at få afklaret, hvordan ethvert nyt projekt adskiller sig fra det foregående. Og hvordan it-afdelingen tager højde for disse forskelligheder.

Læs også:

Her er de allerbedste apps til din iPad

Her er de bedste gratis apps til Android.

Læren af timing, fugle-udvalg og approach

8: Man kan aldrig gøre nøjagtigt det samme to gange
Selv hvis du har nøjagtigt samme problem som tidligere, og angriber det på nøjagtigt samme måde, er det ikke sikkert, at du får samme resultat.

Man skal have styr på timingen, på målet og på, hvor meget man skal spænde elastikken, inden man slipper fuglen løs mod målet. Og det er meget svært at få alle parametrene til at passe sammen på nøjagtigt samme måde hver gang.

Det samme gælder for CIO'en: Det er nødvendigt at kigge på hver udfordring som noget nyt. Også selv om man har løst samme udfordring tidligere.

9: Visse baner kræver flere fugle
I Angry Birds er det muligt at rydde hele banen med blot én, velanbragt fugl.

På andre baner er det nødvendigt at bruge alle fuglene.

Enhver CIO er nødt til at forstå et projekts kompleksitet, før holdet udvælges.

Et projekt, der virker simpelt, kan vise sig at være komplekst. Især viser det sig ofte, at implementeringsprojekter er underbemandede og altså har for få fugle til at klare opgaven.

10: Der er altid mere end én måde at vinde på.
Skal du loope fuglen? Eller smadre den direkte ind i stilladset? Det bliver du nødt til hele tiden at overveje fremfor automatisk altid at indlede med at smadre din fugl den lige vej ind i muren.

Læren er: Låser du dig fast til én - og kun én - indgangsvinkel til at løse et problem, har du nok et problem.

En CIO bør være åben over for nye ideer, nye indgangsvinkler og ny teknologi.

Du er nødt til at tage chancer og prøve tingene af, hvis du vil vinde og komme foran konkurrenterne.

Læs også:
Her er de allerbedste apps til din iPad

Her er de bedste gratis apps til Android.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere