Artikel top billede

Telestyrelsen kræver flere bodspenge af DanID

NemID-nedbrud, som kun rammer en del af borgerne, har hidtil ikke udløst bod til staten. IT- og Telestyrelsen og DanID på vej med ny og "mere retfærdig" beregningsmodel.

IT- og Telestyrelsen drøfter en ny model for beregning af bod med NemID-leverandøren DanID.
 
Det sker som følge af et af oktobers nedbrud, hvor kun en del af danskerne var udelukket fra at bruge den omdiskuterede logon-tjeneste.
 
Efter den hidtige beregningsmodel vil nedbrud, som kun berører en del af brugerne, nemlig ikke udløse en bod. Derfor vil IT- og Telestyrelsen have en ny aftale, som kommer til at gælde med tilbagevirkende kraft fra oktober.  
 
"Vi drøfter driftstallene. Vores model er ikke helt klar til at håndtere delvist udfald af brugere," siger Palle H. Sørensen, der er leder af center for digital signatur hos IT- og Telestyrelsen.
 
Spørgsmålet er blevet aktuelt efter oktober, hvor en mindre gruppe danskere under et af månedens nedbrud, ikke var i stand til at benytte NemID.

Slipper for bod uden ny aftale

Og netop denne situation er der ifølge Palle H. Sørensen ikke taget højde for i den komplicerede model, som bestemmer hvorvidt DanID har levet op til servicemålene i kontrakten for NemID, og om firmaet dermed skal betale bod.
 
"Vi må konstatere, at da vi lavede modellen, var vi ikke tilstrækkeligt opmærksomme på, om der var to brugere eller 1,5 millioner brugere, der ikke kunne komme på. Der har vi taget systemerne som klumper og sagt, enten er det nede eller ikke nede," siger Palle H. Sørensen.
 
Efter oktober måneds nedbrud stod det ifølge Palle H. Sørensen klart, at det er nødvendigt at få en ny model på plads fra oktober måned og frem.
 
"Både DanID og IT- og Telestyrelsen er enige om, at vi skal have en retfærdig model. Vi laver det her for at motivere DanID til at opretholde et højt serviceniveau. Og begge parter er enige om, at den model skal være så retfærdig som mulig i forhold til de gener, der eventuelt måtte påføres borgerne," siger Palle H. Sørensen.
 
Ifølge Palle H. Sørensen er DanID ikke uenig med IT- og Telestyrelsen i spørgsmålet om, hvorvidt beregningsmodellen skal ændres.
 
"DanID er enig i, at opgørelsen skal være finere end det, vi hidtil har baseret os på. Der er enighed om, at det skal afspejle virkeligheden mere på det ene punkt," siger Palle H. Sørensen. 
 
Ny indtægt fra bod ukendt
Uanset den kommende nye beregningsmodel ligger det fast, at DanID i samtlige måneder siden lanceringen af NemID, har betalt bod til Staten, fordi firmaet ikke har levet op til kravene i kontrakten.
 
Her er det imidlertid mest problemer med support, der har udløst boden. Senest i oktober, hvor også driftsstabiliteten med den ny beregningsmodel altså vil kunne udløse en højere bod.  

"Efter den gamle model ville driftsresultatet havde været af en sådan karakter, at de (DanID, red.) ikke skulle betale bod. Og det skal vi finde en retfærdig løsning på," siger Palle H. Sørensen.  
 
Palle H. Sørensen afviser at gætte på, hvor stor en bod Staten potentielt ville miste uden den nye aftale med DanID. Men han fortæller, at det ikke er et beløb, som gør DanID fattige eller staten rig. 
 
"Vi skal have fintunet beregningen for nedetiden i forhold til hvor store konsekvenser, det har," siger Palle H. Sørensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere