Artikel top billede

Den danske it-branche buldrer igen fremad

Nye konjunkturtal fra Dansk Industri viser en markant fremgang på it-fronten i Danmark. Flere hængepartier fra krisen presser sig dog på, hvis væksten skal fastholdes.

Dansk Industris it-branchesammenslutning ITEK har svært ved at få armene ned over de seneste konjunkturtal, der peger op mod vækst og federe tider.

I perioden fra januar til august kan ITEK notere en samlet vækst på 9,2 procent.

Og alene i august er der en vækst på 14,3 procent inden for it-, elektronik- og tele-branchen samt markedet for digitalt indhold.

Tilbage i de glade dage

De fire ITEK-hovedområder har samlet en august-omsætning på knap 20 milliarder kroner, hvilket næsten svarer til jubelårene før finanskrisen blæste ind over verdensmarkedet.

Til sammenligning lå hele 2009-omsætningen på samlet 210 milliarder kroner inden for ITEK's fire hovedområder.

I it-branchen, der udgør halvdelen af den samlede omsætning hos ITEK, er det især programmering og konsulentbistand, der trækker det tunge læs. De to brancher udgør omkring 45 procent af omsætningen.

"Tallene viser, at bedre tider er på vej," siger direktør for ITEK, Tom Togsverd, til Computerworld og peger på, at væksten stiger støt sammenholdt med tallene fra sidste kvartal.

Bremseklods i staten

Han fortæller dog, at Finansministeriets såkaldte dispositionsbegrænsning på i alt to milliarder kroner har sat foden på bremsen i flere statslige it-projekter i de seneste måneder.

"Opbremsningen med nuværende it-projekter er tosset, fordi vi netop har brug for langsigtede projekter til at sikre digitaliseringen og besparelser i Danmark. Vi håber, at dette kun er et kortvarigt fænomen," forklarer ITEK-bossen.

Tom Togsverd siger samtidig, at i kommunerne er og i regionerne er billedet et helt andet, og der bliver fortsat investeret heftigt i it-løsninger.

Flaskehalsen peger på Danmark

Den finansielle krise i de seneste år har også sat sine markante spor på it-medarbejderstaben.

"Vi ser en offshoring-effekt inden for de opgaver, som eksempelvis datamatikere normalt varetager, til lande som Indien og Ukraine," lyder det fra Tom Togsverd.

Hos ITEK-medlemmerne forventer man derfor også, at der er flere fyringer på vej i den lavere uddannelses-ende af it-branchen.

Derimod mangler danske it-virksomheder højtuddannede it-folk, der kan være med til at sparke gange i væksten, der har oplevet, hvad Tom Togsverd kalder, et flaskehalsproblem.

"Vi takker for regeringens lempelse af forskerskatteordningen, for der skal importeres flere dygtige it-folk udefra for at kunne følge med efterspørgslen og sikre væksten," forklarer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere