Dansk Folkeparti: It skal bruges til mere omsorg for borgerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. august 2007.


Der skal sættes turbo på det offentliges it-udvikling: Ældreomsorgen, sundhedssektoren og politiet skal gåes efter i sømmene i hurtigt­arbejdende kommissioner, mener Dansk Folkeparti.
it-politik

En ny it-politik fra Dansk Folkeparti forsøger at banke it-spørgsmål ind velfærdsdebatten. Teknologien skal være med til at flytte penge til borgerrettede initiativer. Hurtigtarbejdende kommisioner på de vigtigste områder skal vise vejen.
"Det væsentligste er, at man skal finde ud af at bruge midlerne, så der bliver flere penge til den udadvendte service til borgerne," siger Morten Messerschmidt, partiets it-ordfører. Det er ordføreren, der er hovedmanden bag den nye it-politik. Han er ikke imponeret over regeringens evne til at føre it-visionerne ud i livet.
"Tag for eksempel hele kvalitetsreformen, som Fogh har sat i gang. Her er jo ikke tænkt specielt meget it ind," siger Morten Messerschmidt.
Han foreslår, at regeringen nedsætter en arbejdsgruppe, som kan tænke it-anvendelsen i alle kvalitetsreformens områder igennem.
It til velfærd i højsædet
De ældre og patienter i sundhedssektoren skal have mere gavn af it, end de har i dag. Samtidig skal teknologien i højere grad støtte politiets efterforskning, og endelig skal it-uddannelse på alle niveauer styrke det danske arbejdsmarked.
Det er hovedpunkterne i det udkast til it-politik, som partiets folketingsgruppe skal vedtage i løbet af den kommende måned. Det foreløbige udkast viser tydeligt, at Dansk Folkeparti forsøger at få it-spørgsmål ind i velfærdsdebatten.
Et af de konkrete initiativer, der er på vej fra Dansk Folkeparti, skal styrke brugen af IT til glæde for ældre og syge. Partiet vil have nedsat en hurtigtarbejdende kommission, som skal undersøge, hvordan ældre, der ofte er i kontakt med det offentlige, og patienter med et stort behov for information kan få en bedre service ved hjælp af it.
Også på politiets område vil Dansk Folkeparti have undersøgt mulighederne for at udnytte it bedre. Partiet vil nedsætte udvalg, som skal se på it-værktøjer, som politiet kan bruge i efterforskningen. Målet er, at politiet skal have værktøjer, der kan have direkte indflydelse på opklaringsprocenten.
Til tælling
Den nye it-politik bliver en del af Dansk Folkepartis nye program, som formentlig bliver endeligt godkendt af folketingsgruppen i september. Morten Messerschmidt skrev udkastet til it-politikken i foråret, men arbejdet gik i stå, da Morten Messerschmidt havnede i et stormvejr, der var tæt på at koste ham politikerkarrieren.
I foråret satte beskyldninger i avisen BT om nazi-hilsner under en fest på Grøften i Tivoli midlertidigt en stopper for Messerschmidts politiske arbejde. Den unge politiker, som både er it- og europaordfører for partiet, fik et comeback, efter der blev sået tvivl om beskyldningerne. Nu har Dansk Folkeparti overdraget sagen til partiets advokater.
Stærk profil
Dansk Folkeparti og især Morten Messerschmidt har flere gange markeret sig på it-politik, blandt andet ved at støtte De Radikales forslag om at indføre åbne standarder i det offentlige.
En beslutning, som regeringspartierne nødtvungent bakkede op om, og som har trængt regeringen i defensiven på et område, som normalt ikke har den store opmærksomhed.
Men det er ikke kun de åbne standarder, som har vist Dansk Folkepartis it-politiske profil. For nylig pressede Dansk Folkepartis it-ordfører også på for, at regeringen udarbejder en strategi, der skal sikre et højt niveau af it-færdigheder i befolkningen. Et pres der formentlig var medvirkende til, at videnskabsminister Helge Sander bebudede en indsats på området.
Uhellig alliance
På begge sider af Anders Fogh Rasmussens VK-regering står it-politik højt på dagsordenen. It-politikken har nemlig flere gange slået bro over den politiske voldgrav, der normalt holder Dansk Folkeparti på lang afstand af De Radikale.
"Meget af det er der bred enighed om, men når det kommer til det konkrete, er man ikke så god til at arbejde det ind," lyder vurderingen fra Morten Messerschmidt.
Han mener, at der er behov for en anderledes forståelse af informationsteknologien og de muligheder, den tilbyder.
"Det handler om en ændret kultur, hvor man begynder at tænke it ind tidligere," mener Morten Messerschmidt. Han tilføjer, at regeringen bør bruge it mere aktivt som værktøj til at sikre Danmarks position i en globaliseret verden.

Faktaboks: Dansk Folkepartis it-program

Dansk Folkeparti er på vej med en ny it-politik. Computerworld har set udkastet, og her er et overblik over nogle af hovedpunkterne:

Offentlig it
Sundhedsområdet skal gennemgåes med udgangspunkt i bedre service og oplysning til patienterne.
Ældreområdet skal gennemgåes for blandt andet at give de ældre bedre information og flere valgmuligheder.
Politiet skal have bedre it-systemer til understøttelse af efterforskningen.

Infrastruktur
Det skal være lettere for forbrugerne at overskue priserne på telemarkedet. Det skal ske gennem konkurrence.
Støtte til elselskabernes udrulning af fiber, da det kan skabe et alternativt net og større konkurrence på markedet.

Folkeskolen
Hurtigere netforbindelser og tidssvarende udstyr til alle landets folkeskoler.
Langt mere aktiv brug af it i folkeskolen. Specielt med henblik på at udjævne forskellen i piger og drenges it-kompetencer.

Universiteterne
Bedre koordinering og udnyttelse af it-infrastrukturen på universiteterne. Blandt andet skal universiteternes forskere have adgang til højhastighedsnet og grid-computing på tværs af landet.

OriginalModTime: 16-08-2007 14:40:06




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere