S opgiver kampen for digital lighed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. juni 2007.


Digitalisering skal have et klart udgangspunkt i borgernes behov. Og så skal det teknologiske A-hold have lov at gå i forvejen. To input til digitaliseringen fra Socialdemokraternes nye it-ordfører Sophie Hæstorp Andersen.

Kampen mod en opdeling i A- og B-hold har længe været kernen i Socialdemokraternes it-politik. Med udnævnelsen af Sophie Hæstorp Andersen til it- og teleordfører skifter partiet spor: Borgerne skal i fokus, og krav om digitalisering skal følges af en bred indsats for at løfte danskernes it-kompetencer. Og de mest parate grupper skal have lov at gå i forvejen.
"Jeg mener ikke, at diskussionen om A-hold og B-hold skal stå i vejen. Man kan gå langt på nogle områder," forklarer Sophie Hæstorp Andersen.
Hun mener, at udvalgte grupper, som for eksempel SU-modtagerne, kan forpligtes til at bruge digital selvbetjening.
Den nyslåede it-ordfører for Socialdemokraterne er blevet kastet ud på dybt vand. Hun blev udnævnt midt i en indædt kamp om åbne dokumentformater. Samtidig har de politiske modstandere i regeringen lavet en digitaliseringsstrategi sammen med kommuner og regioner. Alligevel holder Sophie Hæstorp Andersen sig ikke tilbage fra at angribe strategien.
"Det handler mest om, hvordan man kan effektivisere," siger hun . Hun har svært ved at se de borger­rettede initiativer i strategien.
"Vi bliver nødt til at stille nogle andre spørgsmål, for eksempel hvad er til fordel for borgerne? Jeg synes, diskussionen om digital forvaltning lidt for ofte ses med det offentliges øjne," siger hun.
Sophie Hæstorp Andersen mener, at vejen i langt højere grad bør gå gennem de grupper, som ofte har kontakt med det offentlige. I stedet for at sigte bredt på de grupper, der meget sjældent har brug for kontakt til det offentlige, mener hun, at der skal fokus på ældre, handicappede og andre grupper, som ofte har brug denne.
Samtidig hænger it-færdighederne i befolkningen uløseligt sammen med succesen for digital forvaltning. Ikke mindst fordi den enkelte borger skal have en form for forståelse for hvad der sker, når det offentlige samler data, samkører registre og bruger teknologien til effektivisering af administrationen. Den slags overvejelser savner hun i den nye strategi.
"Jeg er rimelig progressiv, blandt andet på sundhedsområdet, men der mangler noget tankegods om, hvordan vi lader data flyde rundt," forklarer Sophie Hæstorp Andersen.
"Vi bliver nødt til at tage diskussionen om kompetencer. Hvis vi skal høste gevinsterne, så skal færdighederne være bedre," siger hun og henviser til den rapport, som videnskabsminister Helge Sander (V) fik udarbejdet hos Teknologirådet. Rapporten viste, at danskernes it-kompetencer om få år vil få dumpekarakter, hvis der ikke sættes ind nu.
"Det er et problem. Mange af de visioner, vi har, handler om at udnytte teknologien," siger Sophie Hæstorp Andersen.
Når det gælder borgernes sikkerhed og tillid til digital forvaltning, peger hun på et punkt, som allerede nævnes i strategien. Et sted på nettet med et samlet overblik over det offentliges viden om borgeren.
"Det er nødvendigt, at borgerne kan få et overblik, både for at kunne følge sager, og for at have en form for opsyn med det offentliges brug af vores data," siger hun. I den nye strategi er forslaget begrænset til nogle systemer. Socialdemokraterne så helst et fuldstændigt overblik.
"Vi mangler et sted, man kan gå hen og spørge: Hvad har I egentlig registreret om mig?" uddyber Sophie Hæstorp Andersen.
Et af punkterne i den nye digitaliseringsstrategi er at undersøge muligheden for at lave obligatoriske selvbetjeningsløsninger. Et punkt som også Socialdemokraternes it-ordfører går ind for. Men hun påpeger igen, at færdighederne i befolkningen skal følge med.
"Hvis vi gør det obligatorisk, kan det jo ikke nytte, at folk ikke kan finde ud af det," siger hun.
SU-styrelsen er det første sted, som undersøges, og Sophie Hæstorp Andersen mener, at der er muligheder for at gå endnu videre.
"Der skal være en mulighed for, at dem, der ikke har evner til selv at gøre det, kan få hjælp til at bruge løsningerne," siger hun og vender igen tilbage til det, hun anser som det største problem, nemlig danskernes evner bag skærmen. Sophie Hæstorp mener, at den hidtidige strategi, hvor poltikerne først og fremmest har fokuseret på at få internet ud til så mange som muligt, nu skal revurderes.
"Vi skal ikke overlade det til underholdningsbranchen alene at definere, hvordan vi lærer at bruge nettet," siger Sophie Hæstorp Andersen. Samtidig er der brug for en bred uddannelsesindsats, som kan række lige fra folkeskolen over fagforeninger til andre foreninger, påpeger hun. Et eksempel er den indsats, Ældre Sagen gør for at uddanne medlemmer i it-færdigheder.
"Hvis vi ikke gør noget, bliver det umuligt at høste gevinsterne," siger it-ordføreren.Hun mener, at tiden er kommet, hvor politikerne ikke længere kan være teknikforskrækkede.
Debat viser manglende vilje
Sophie Hæstorp Andersen mener, at det er nødvendigt for politikerne at få et bedre kendskab til grundlæggende tekniske begreber. Blandt andet påpeger hun, at debatten om elektroniske patientjournaler er hæmmet af manglende vilje til at tale teknik.
Diskussionen om åbne standarder er for den nye it-ordfører et glimrende eksempel på, at politikerne bevæger sig tættere på det tekniske niveau i debatten. Og selv om politikerne kritiseres for deres manglende indsigt, så har debatten givet it-ordførerne et langt mere detaljeret indblik i diskussionen.
"Det er nærmest eksploderet med åbne standarder," lyder det med et strejf af humor fra Sophie Hæstorp Andersen.
Som de øvrige it-ordførere er hun blevet bombarderet med modsatrettede argumenter i de seneste mange uger.

Billedtekst:
Digital strategi - Socialdemokraternes nye it-ordfører Sophie Hæstorp Andersen er blevet udnævnt midt i en kamp om åbne dokumentformater. Foto: Torben Klint.

Boks:
Sophie Hæstorp Andersen
32 år og it- og teleordfører for Socialdemokraterne.

I Folketinget 2001-2005 og igen fra februar 2007.

Sidder i forskningsudvalget, sundhedsudvalget, kommunaludvalget og integrationsudvalget.

Opstillet til Folketinget på Vesterbro i København, hvor hun bor sammen med Troels Andersen, direktør i Center for Digital Forvaltning.

OriginalModTime: 21-06-2007 15:08:29




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere