Tænketank advarer minister mod digitalt nøl

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. juni 2007.


Tænketanken CIO Innovation Forum har stillet skarpt på den nye digitaliseringsstrategi. Eksperterne vil have hurtige udmeldinger og en klar rollefordeling.

Fart på udmeldinger om digitaliseringen. Sådan lyder kravet, hvis den nye digitaliseringsstrategi skal have luft under vingerne.
Udmeldingen kommer fra tænketanken CIO Innovation Forum som har set nærmere på strategien for digitalisering af det offentlige. Klare og hurtige udmeldinger står højt på dagsordenen i tænketankens notat, der netop er blevet offentliggjort.
Ejvind Jørgensen, underdirektør i Rambøll Management har stået i spidsen for arbejdet med notatet fra CIO Innova­tion Forum.
"Det er vigtigt, at vi får en udmelding om, hvilke projekter, som laves centralt i fællesskab, og hvilke projekter, man kan arbejde videre med," siger Ejvind Jørgensen. Arbejdet skal i fremtiden styres i domæner, som går på tværs af ministerier, kommuner og regioner. CIO Innovation Forum savner en mere konkret beskrivelse af, hvordan domænerne skal arbejde.
Den Digitale Taskforce har samlet trådene i strategien, der er fælles for kommuner, regioner og regering. Og kontorchef i taskforcen Lars Frelle-Petersen forklarer, at der allerede arbejdes på mere konkrete planer. Han vil dog ikke offentliggøre en deadline, fordi beslutningen også er afhængig af politisk tilslutning. De første domæner udpeges på næste kvartalsmøde mellem parterne bag strategien.
"Vi vil jo heller ikke sætte en masse i gang, før vi har en god model for arbejdet," konstaterer Lars Frelle-Petersen.
Han fortælller, at en kortlægning af 1.500 forskellige forretningsområder i det offentlige er i gang. Først kortlægges opgaver og sammenhænge. Siden skal der tages stilling til den endelige struktur. Der er tale om et stort arbejde, da kortlægningen er den første af sin art.
CIO Innovation Forum anbefaler, at domænerne tager udgangspunkt i konkrete projekter. Ejvind Jørgensen forklarer, at det er vigtigt, at domænerne ikke bare bliver tegnet på skrivebordet.
"Hvis man gør det, er der stor risiko for, at det ikke bliver flyvefærdigt. Man skal også vurdere, hvor der er praktiske muligheder for at føre nogle ting igennem," siger han.
Endelig i centrum
Det store fokus på portaler får Ejvind Jørgensen til at håbe, at denne strategi kan sætte handling bag ordene om borgeren i centrum.
"Der er blevet talt om det i ti år, men der er altså ikke sket nok," siger Ejvind Jørgensen. Han peger på, at brugerne kun i et fåtal af de offentlige it-projekter bliver spurgt om deres mening.
"De private firmaer har forstået at lave brugerdrevet innovation og teste ideer med målgruppen," siger Ejvind Jørgensen, som sammen med CIO Innovation Forum blandt andet peger på, at kvaliteten af mange digitale løsninger i det offentlige simpelthen er for dårlig.
"Vi er meget glade for, at Finansministeriet har sat sig for bordenden. Men man skal passe på, at det ikke kommer til at betyde, at alt kommer til at dreje sig om effektivisering," siger Ejvind Jørgensen.
Lars Frelle-Petersen forsikrer, at det ikke er tilfældet. Han forklarer, at selv om effektivisering og økonomi står højt på dagsordenen, så vil kvalitet og innovative løsninger få plads i udviklingen. Lige nu er Den Digitale Taskforce ved at udvikle business case-værktøjer, hvor kvalitet og serviceforbedring bliver et parameter. Modellen skal bruges, når et projekt skal vurderes i enten en domænebestyrelse eller i den centrale styreguppe.
Puljepenge
Notatet fra CIO Innovation Forum blev finpudset samtidig med, at regeringen, KL og regionerne indgik aftalen om finansiering af digitaliseringsstrategien. Økonomiaftalen betyder, at et beløb, anslået til cirka 271 millioner kroner, samles i en pulje, der fordeles til strategiens projekter. Den løsning er Ejvind Jørgensen godt tilfreds med, fordi tænketanken også arbejdede med en puljeløsning.
"Nu skal vi se, hvordan det bliver konkret. Vores ide om en moderniseringspulje skulle være med til at løse høste-så- problemer," siger Ejvind Jørgensen. De såkaldt høste-så- problematikker opstår, når en investering i en myndighed kun giver en besparelse i en helt anden myndighed. Det betyder, at incitamentet for at gennemføre projektet forsvinder, da digitaliseringsprojektet betales, hvor det hører hjemme.
"Det kan godt være, at det ligger i den pulje, der er dannet nu, men vi vil fastholde ideen om en pulje til tværgående projekter," siger Ejvind Jørgensen.
Ideen om at give mere incitament til myndighederne er også populær i Den Digitale Taskforce. Lars Frelle-Petersen er dog betænkelig ved at danne flere puljer.
"Vi har allerede puljer til digitalisering i kommunerne og til digitalisering i staten," siger Lars Frelle-Petersen. Han regner med, at de nye domæner, som går på tværs af myndigheder, i sig selv vil afhjælpe en del af høste-så problemerne.
Sideløbende med, at digitaliseringsstrategien er kommet på plads, er regeringen i fuld gang med at planlæge en kvalitetsreform. En reform, som fomentlig vil spille ind på det digitale område.
"Strategien er jo både for KL, regionerne og regeringen. Kvalitetsreformen er regeringens projekt, og hvis regeringen vil, kan den jo sætte skub på nogle andre områder," siger Lars Frelle-Petersen.

Billedtekst 1:
Ny pulje, net tak?Hvis der opstår høste-så problematikker, skal de frem i lyset, og så må vi løse dem. Men man skal passe på med at lave endnu flere puljer," siger Lars Frelle-Petersen, kontorchef i Den Digitale Taskforce, om en ny moderningseringsfond, som foreslået af CIO Innovation Forum. Foto: Torben Klint

Billedtekst 2:
ny pulje, ja tak?Vi mener, at der skal være en moderniseringspulje, som skal være med til at løse problemer på tværs af de enkelte områder og domæner. Vi kan ikke se, om det bliver løst med den nuværende pulje," siger Ejvind Jørgensen, underdirektør i Rambøll Management og medlem af CIO Innovation Forum. Foto: Torben Klint

Boks 1:
Digitaliseringsstrategi 2007-2010
I marts sendte regeringen sammen med kommuner og regioner en ny fælles strategi for digitalisering af det offentlige i høring. Den endelige strategi udkommer i starten af næste uge.

Strategien gælder fra 2007 til 2010.

Strategiens tre hovedemner er:
Bedre digital service til borgere og virksomheder
Øget efftektivisering
Stærkere samarbejde

Boks 2:
CIO Innovation Forum
CIO Innovation Forum er en tænketank oprettet af Dansk IT og Computerworld. Formålet med tænketanken er at bidrage med nye og innovative ideer til, hvordan it kan anvendes og udnyttes effektivt.
I tænketanken sidder en række af Danmarks fremmeste digitale beslutningstagere, eksperter og tænkere.

OriginalModTime: 21-06-2007 15:07:27




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere