Sundhedstrussel kræver effektive it-løsninger

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. marts 2007.


Den vestlige verden står over for store udfordringer på sundhedsområdet. Hans Erik Henriksen fra IBM mener, at it-understøttelse af egenomsorg er en vigtig del af løsningen - både for Danmark og resten af Europa.

Sundhedssektoren får brug for smarte it-systemer, hvis den skal klare fremtidens udfordringer. Det er budskabet fra en af de højest placerede
danskere inden for sundheds-it.
Danskeren Hans Erik Henriksen er Healthcare Industry Leader for it-giganten IBM i Nord- og Østeuropa, og han forklarer, at udviklingen af sundheds-it er meget interessant fra et dansk synspunkt. Danmark er langt fremme i sammenligning med andre steder i Europa.
Hans Erik Henriksen mener, at det kan give både it-branchen og den danske sundhedssektor nogle fordele, at Danmark generelt er langt fremme. Men forspringet kan hurtigt blive spist op, hvis vi ikke bliver ved med at udvikle os på området.
Udfordringen ligger ifølge Hans Erik Henriksen i nogle tendenser, som er generelle for det meste af den vestlige verden.
Befolkningerne bliver ældre, befolkningerne bliver federe og nye behandlinger forlænger livet hos patienter.
Fedme er et generelt og hurtigtvoksende problem. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vurderer, at der sidste år var mere en én milliard overvægtige mennesker på verdensplan.
De to øvrige tendenser længere levetid og nye behandlingsformer er positive problemer. Ikke desto mindre udgør de en markant udfordring for sundhedssektoren.
- Samtidig med, at borgerne forlanger mere og bedre behandling, er der store krav om økonomisk tilbageholdenhed, siger Hans Erik Henriksen.
Nye og ofte dyre behandlinger sætter økonomien i sundhedsvæsnet under et stort pres. Det er her, Hans Erik Henriksen mener, at IBM og andre it-firmaer kommer ind i billedet. Han mener, at fremtidens sundheds-it i langt højere grad vil rette sig direkte mod patienten, som skal have et større ansvar for egen behandling.
- Det handler blandt andet om at transformere sundhedsvæsenet, så vi i højere grad udnytter ressourcer i primærsektoren og hos patienten selv, siger Hans Erik Henriksen.
Administration stjæler tid
IBM udarbejdede sidste efterår en rapport om sundhedsvæsenets udfordringer set i et globalt og ti-års perspektiv.
Hans Erik Henriksen fortæller, at op til en tredjedel af en læges tid i mange lande bruges på administration og informationssøgning. To områder, hvor it har nogle klare styrker.
Men forandringerne kan kun ske i et samarbejde mellem alle parter i sundhedsvæsnet.
- Vores rolle i det er, at vi skal hjælpe med at få de forskellige dele til at spille sammen, siger Hans Erik Henriksen.
Et af de fokusområder, IBM peger på i rapporten, er de kronisk syge.
Kroniske sygdomme udgør ifølge tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, omtrent halvdelen af sundhedsudgifterne på verdensplan. Et tal som stiger.
Hans Erik Henriksen forklarer, at mere patientcentrerede løsninger giver patienterne mulighed for at følge deres sygdom og reagere på ændringer.
- Ved kroniske sygdomme er det vigtigt at kunne følge sygdommen over tid, og i fremtiden vil patienten selv have en meget vigtigere rolle i forløbet, forklarer Hans Erik Henriksen.
Sundhedsportaler, som f.eks. sundhed.dk i Danmark, er i dette perspektiv meget strategiske og kan, ifølge Hans Erik Henriksen, komme til at rumme flere og flere patientrettede funktioner. Den type it-projekter er også højt på dagsordenen i resten af EU.
Tendensen går ifølge Hans Erik Henriksen mod initiativer, hvor teknologier over en årrække smelter sammen til helhedshedsløsninger. Et eksempel på dette findes i det sydlige Frankrig, hvor ældre patienter skal kunne overvåge deres sygdom fra hjemmet i samarbejde med ældreplejen.
Fransk forsøg
Sundhedsmedarbejderne kan centralt overvåge de ældre. Hvis en måling hos en af de ældre borgere ikke er som den skal være, blinker en lille lampe rødt på skærmen hos den ansvarlige for ældreplejen. Samtidig viser et kort på skærmen ved siden af, hvor de enkelte social- og sundhedsassistenter er henne.
Skærmen fortæller, at en ældre mand har problemer med hjerterytmen. Det har han selv målt med en blodtryksmåler, som via Bluetooth og en telefonforbindelse har sendt resultatet til sundhedsplejen.
Med det samme sendes en besked til den nærmeste social- og sundhedsassistents mobiltelefon om, at planen er ændret, og hun kører straks til den ældre mands bolig og finder ud af hvad problemet er. Den ældre mand får også en besked om at en hjælper er på vej.
Overvågning på denne måde bliver en realitet i flere sydfranske kommuner, inden for de næste par år. Baggrunden for at indføre det omfattende system er den hedebølge som ramte Frankrig i år 2003. Under hedebølgen døde omkring 14.000 franskmænd, langt de fleste ældre borgere, som ikke fik tilstrækkelig væske.
Kulturmæssig modning
Hans Erik Henriksen mener, at vi de kommende år vil se flere lignende projekter. Netop fordi den teknologiske løsning ikke er revolutionerende.
Mobiltelefoner, geografiske systemer som GPS og medicinsk måleudstyr er alle modne teknologier. Kommunikationen mellem måleenhed, telefon og det centrale it-system kører over Bluetooth-teknologi.
Mens teknologien er kendt, mener Hans Erik Henriksen til gengæld, at det er vigtigt, at begynde pilotprojekter, så der er nok tid til organisatorisk og især kulturmæssig modning.

Faktaboks:
Hans Erik Henriksen

Healthcare Industry Leader, Nord- og Østeuropa.
Hans Erik Henriksen har 15 års erfaring inden for sundheds-it.
I 1990'erne var Hans Erik Henriksen ansvarlig for etableringen af IBM Danmarks sundheds-sektion.
Samtidig arbejdede han med flere internationale arkitektur- og systemprojekter for IBM.
Fra 1997 til 2001 ledede Hans Erik Henriksen udviklingen af en elektronisk patientjournal i firmaet B-data (nu WM-data), samtidig var han involveret i ledelsen af flere offentlige sundheds-it projekter.
I 2001 var Hans Erik Henriksen tilbage i IBM, hvor han blev leder af først den danske og siden den nordiske del af firmaets sundheds-it arbejde.
I 2004 var Hans Erik Henriksen ansvarlig for IBM's opkøb af Acure, og han sad i Acures direktion frem til 2006.

Billedtekst: Front?Hans Erik Henriksen mener, at det kan give både it-branchen og den danske sundhedssektor nogle fordele, at Danmark generelt er langt fremme. Men forspringet kan hurtigt blive spist op, hvis vi ikke vedbliver med at udvikle os på området.

OriginalModTime: 21-03-2007 13:47:24




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere