Kan han styre EPJ ud af dødvandet?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. marts 2007.


EPJ I denne uge blev der sat navn på direktøren for den nationale EPJ-organisation.

Otto Larsen skal føre et utal af parter sammen i et projekt, der blot de seneste fire år har kostet skatteyderne mere end to milliarder kroner.

En redningsbåd er sat i vandet med det formål at hive EPJ-supertankeren på ret kurs. I redningsbåden sidder skibets nye kaptajn, som i første omgang har fået til at opgave at regne ud, hvor skibet bør sejle hen og derefter at få besætningen til at makke ret.
Ansvaret for en af Danmarkshistoriens største og dyreste it-opgaver ligger ved den nyudnævnte EPJ-direktør Otto Larsen. Han skal skabe mere sammenhæng i de mange forskellige projekter, som i dag udgør elektroniske patientjournaler i Danmark. Kaptajnens besætning er mere end 70.000 ansatte på sygehusene - skibet har kostet mere end to milliarder kroner. Målsætningen: Bedre og mere sikker behandling til millioner af patienter i det danske sundhedssystem.
Umiddelbart kan Otto Larsen se ud som et snedigt valg til posten. Med 20 år som administrerende direktør i Amtsrådsforeningen kender Otto Larsen både det politiske spil og de praktiske realiteter i den danske sundhedssektor.
Han kender regionerne indefra og vil kunne manøvrere i et miljø, hvor de forskellige inter­essekonflikter har overlevet, selv om amterne lukkede til nytår.
Central figur
På den anden side har Otto Larsen selv været en central figur i de amter, som ikke har løftet opgaven tilfredsstillende.
Arbejdet med EPJ strækker sig tilbage til midten af 90'erne, hvor Sundhedsministeriet lavede en handlingsplan, som skulle fremme udviklingen af elektroniske journaler. Men indtil nytår stod amterne hver for sig for udviklingen af EPJ. Det har ført til 14 mere eller mindre forskellige systemer, som kun har indfriet en brøkdel af det forventede potentiale. Oprindeligt var målsætningen fuld udbredelse af EPJ i 2005. Så blev det 2008. I dag er der ingen, som taler om faste deadlines, og nu skal en central organisation definere rammerne og strømline indsatsen.
Kompleksiteten gør Otto Larsens erfaringer helt afgørende, når han som direktør for den nyoprettede nationale EPJ-organisation skal have samling på et kaos af interessenter og udstikke en fælles retning mod en national EPJ-platform. Regionerne, regeringen, kommunerne og fagfolkene. Alle har en holdning. Apotekere, praktiserende læger og specialister. De har alle brug for systemerne. Samtidig er Folketingets politikere klar til at stikke halen mellem benene ved den mindste fært af fare for privatliv og persondata.
Hurtig afklaring
En iagttager, der følger EPJ-udviklingen tæt, er tidligere Danica-direktør Erik Bonnerup, som tidligere har været meget kritisk over for amternes håndtering af problemerne. Erik Bonnerup har stået i spidsen for en større undersøgelse af problemerne i offentlige it-projekter for nogle år siden. Han mener, at det altafgørende for Otto Larsens succes er en hurtig og meget håndfast udmelding til regionerne.
Otto Larsen har meldt tre ting ud i forbindelse med ansættelsen: Han ønsker en hurtig afklaring, så regionerne kan komme videre med de nuværende systemer. Han vil fokusere på et stærkt samarbejde på tværs af stat, amt, kommuner og de mange interessenter. Et samarbejde, som skal føre til enighed om hvilke systemer, der skal være ens og hvilke standarder, der skal overholdes på længere sigt.
Søren Vingtoft fra konsulentfirmaet Mediq og projektleder for EPJ-observatoriet har fulgt udviklingen af EPJ i mange år. Han betegner Otto Larsens første udmeldinger som afdæmpede.
"Det lyder ikke, som om der kommer drastiske ændringer, men justeringer i første omgang," siger Søren Vingtoft, som tilføjer, at udfordringer først kommer, når detaljerne i standarderne skal på plads.
Professor Carsten Greve fra Copenhagen Business School er ekspert i offentlig ledelse. Han forklarer, at forandringsledelse ofte kræver en skarpere udmelding fra lederen. Men EPJ er så komplekst, at det ikke kan lade sig gøre.
"Det er et projekt med stor prestige og mange interessenter, så der er en stor risiko for at komme til at love for meget," siger Carsten Greve og tilføjer, at målsætningerne selvfølgelig skal være på plads:
"Det drejer sig om at manøvrere på de indre linjer."
Nødbremsen
Og interessenterne ­- især regionerne - har ventet utålmodigt på en udmelding i et år.
"Der er ingen tvivl om, at vi står og skraber i kulissen for at komme i gang med at få udmøntet de ting, som har ligget stille fordi ministeren fik en fiks idé," siger Orla Hav (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg og regionsrådsformand i Nordjylland.
Region Nordjylland trak i nødbremsen sidste år, da den nationale EPJ-platform blev annonceret af Lars Løkke Rasmussen. Dorte Stigaard, direktør for it og kommunikation i regionen, forklarer, at man havde forventet en hurtig udmelding. I dag ser hun en klar fordel i, at Otto Larsen nu har fået direktørstillingen. Han kender regionerne indefra. Til gengæld ser hun én meget væsentlig udfordring for Otto Larsen:
"Det er vigtigt, at han trækker en streg i sandet, så han ikke betragtes som regionernes mand. Han skal hæve sig over de mange parter," siger hun og tilføjer, at hun mener, at Otto Larsen har en god chance for at føre EPJ-projektet videre, hvis han spiller sine kort rigtigt.
Formanden for den nationale EPJ-organisation, Ib Valsborg, fortæller, at Otto Larsens kendskab til sundhedsområdet og ledererfaring er nogle af hovedårsagerne til, at han blev valgt.
­"Han har den analytiske tilgang til det, og han har det overblik over området totalt set, som gør, at han vil være i stand til at løfte det her projekt," siger Ib Valsborg.
Samarbejdet er kun én af de udfordringer, som Otto Larsen skal håndtere. De økonomiske realiteter i regionerne er en anden. Han har hidtil forhandlet med regeringen fra amternes side af bordet. Elektroniske patientjournaler er med en udgift på mere end to milliarder kroner i løbet af de seneste fire år en stor udgift, men Otto Larsen er ikke rystet. Han mener, at opgavens omfang berettiger de store udgifter.
"Det er rigtigt, at tallene lyder voldsomme, når man lægger dem sammen. Men mange af de penge er jo også interne ressourcer, som er brugt på organisationsomlægning," siger han.
Forspring
En anden meget vigtig opgave for Otto Larsen og den nye organisation bliver at håndtere en velmenende, men næppe altruistisk it-branche. De store beløb i sundhedssektoren betyder intens interesse fra både internationale mastodonter og lokale småfirmaer. Otto Larsen har selv siddet i bestyrelsen for CSC Scandihealth, så han kender også virkeligheden fra branchens synspunkt.
Politikernes opbakning til projektet er en anden helt central faktor for EPJ-organisationens succes. Danmark har ifølge kritikerne sat en stor del af sit forspring på EPJ til i de seneste år, og selv om Otto Larsen først tiltræder officielt midt i april, så må ansættelsen give lidt ro på ministerkontoret.
For om nøjagtig en uge kan Lars Løkke Rasmussen nemlig fejre en mærkedag af de mindre behagelige. Fredag er det præcis et år siden, at indenrigs- og sundhedsministeren foran den sidste generalforsamling i Amtrådsforeningen lovede en national dansk EPJ-platform. Siden er der nærmest intet sket.
Samtidig med Otto Larsen tiltræder en ny administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen. Den administrerende direktør Jesper Fisker er hentet fra en stilling som sundhedsdirektør i Københavns Kommune. Dertil kommer formanden for EPJ-organisationens bestyrelse, Ib Valsborg, som tidligere har været departementschef i Indenrigs- og sundhedsministeriet. Alt i alt en alsidig og ikke mindst erfaren trio.
Det kan vise sig at blive altafgørende for at nå i mål med en fælles national EPJ-platform. Og de må hellere komme i gang. For opgaven er ikke blevet mindre i det år, hvor Lars Løkke Rasmussens vision kom til at bremse udviklingen.

Faktaboks:
Otto Larsen
Nyansat direktør for den nationale EPJ-organisation.
Ansat i Amtsrådsforeningen i 35 år. Fra 1986 til 2006 administrerende direktør i foreningen.
Var involveret i salget af foreningens andel af sundheds-it forretningen i datacentralen i 2000.
Har siddet i bestyrelsen for CSC Scandihealth i flere år.
Tidligere medlem af bestyrelsen for Den digitale taskforce.

billedtekst: udnævnelse Otto Larsen er direktør for den centrale EPJ-organisation. Hans styrker ligger i ledelseserfaring og kendskab til det politiske morads, der omgiver EPJ. Svagheden kan blive et mere begrænset kendskab til it.Foto: Michael Rieck

OriginalModTime: 15-03-2007 14:45:32




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere