Mobilløsning gør fastnettet overflødigt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. marts 2007.


Danmark er en god, lille case for danske Speakanet, der udvikler det mobile omstillingsbord. Men ambitionen er ikke at blive verdensberømt i Danmark, og derfor sætter Speakanet et globalt erobringstogt ind på det engelske og tyske marked i år.

Danmark er for lille til folk med store ambitioner. Her bruger vi begreber som jantelov og "verdensberømt i Danmark".
Den status er langt rigelig for de fleste danskere - med få spektakulære undtagelser.
Den lille softwarevirksomhed Speak­anet planlægger at blive netop en af de undtagelser.
Med en løsning, der skal få virksomhederne til at vinke helt farvel til fastnettelefoni, agter Speakanet-folkene at underlægge sig de store markeder, i første omgang i England og senere i år formentlig også i Tyskland.
Virksomhedens løsning, Speakanet Mobile Switchboard, eliminerer virksomhedernes behov for faste telefonlinjer, IP-telefoni og hardware i form af omstillingsborde.
For hvorfor skulle man investere i det, når hele verden om få år alligevel taler i mobiltelefon?
Frontalangreb på de store
I et frontalangreb udfordrer den danske virksomhed et internationalt hardwaremarked på otte milliarder dollars med store spillere som Ericsson og Cisco.
De siger nemlig til virksomhederne: Køb ikke IP-telefoner, omstillingsborde og kabler, men anskaf en mobiltelefon til alle medarbejdere og et virtuelt omstillingsbord på computeren, der kan håndtere opkald.
De ansatte sidder ikke længere limet til kontorstole og skriveborde dagen igennem. De er ude hos kunder, eller de arbejder hjemme. De realiserer i stigende grad den fleksible og mobile kombination af arbejdsliv og privatliv.
Teleanalytiker Torben Runevurderer, at går bare 20 procent af en virksomheds udgående opkald til mobiltelefoner, kan det bedre betale sig at afskaffe fastnettet og køre ren mobiltelefoni.
"Tiden er løbet fra fastnet­installation og telefoner på skrivebordene. Vi fordoblede antallet af brugere af vores løsning sidste år, og det gør vi også i år," siger Arne Winther, medstifter og administrerende direktør i den efterhånden seks år gamle virksomhed.
Fastnettet mod sit endeligt
Der er i dag 12.000 danske Speakanet-brugere i 250 virksomheder. Kunderne tæller blandt andet Nyhedsavisen, konsulentvirksomheden Devoteam, en række arkitektfirmaer, embedslægerne og flere offentlige institutioner.
Virksomheden blev etableret i 2001, det første egentlige produkt var udviklet i 2003, og virksomheden havde en bæredygtig dansk kundedatabase i slutningen af 2004. Hele vejen igennem har den internationale ambition været stålsat.
"Vi har hele tiden haft en international ekspansionsstrategi. Vores erfaringer fra Danmark bruger vi i udlandet, når vi nu etablerer os i London og ruller ud på det engelske marked i år. I vores tankegang er vi ikke et lille dansk selskab. Vi kan æde en stor del af markedet med vores ret simple redskab," siger Arne Winther.
Ifølge teleanalytiker Torben Rune fra Netplan har Speakanet i høj grad noget at have ambitionerne i.
"Vi ser en voldsom fremgang på mobiltelefoni. I øjeblikket har fastnettelefoni i Danmark en halveringstid på tre år. Om syv år vil stort set al telefoni være mobil," siger Torben Rune.
Derfor har virksomhederne brug for løsninger, de kan bruge erhvervsmæssigt til deres medarbejdere, og Speakanet har været tidligt ude. At Speakanet-løsningen samtidig er platformuafhængig er yderligere en fordel, vurderer han.
Og fordele har virksomheden også brug for, efterhånden som der kommer flere og flere konkurrenter til fadet.
"En af Speakanets konkurrenter hedder altså Microsoft. Men små spillere kan godt klare sig i konkurrencen med de store, når de er tidligt ude med en løsning, der virker. Det er Navision et eksempel på. Speakanets vækstpotentiale er stort, netop fordi løsningen kan bruges, uanset hvilke telefoner eller it-systemer, virksomheden bruger," siger Torben Rune.
Ingen dansk leverpostej
Der er i øjeblikket 20 ansatte i Danmark, og medarbejderstaben fordobles i løbet af 2007, hovedsageligt med ansatte i udlandet.
Speakanet har for nylig ansat en ny CEO til at lede den forestående internationale ekspansion. Han er franskmand. Der er heller ikke én dansk krone mellem de fire millioner euro i venturekapital, som Speakanet realiserede i 2004. Den næste ventureindsprøjtning er ifølge Arne Winther nært forestående fra udenlandske investorer. Beløbet bliver noget større end sidst, siger han, uden at ville sætte nøjagtigt beløb på.
"Er der noget udansk ved vores ambitionsniveau? Ja, heldigvis. Der er ikke meget dansk leverpostej tilbage. Vi fokuserer selvfølgelig på vores danske kunder, men vi tænker ikke dansk på nogen måder. Det er jo ikke her, de store muligheder er. Vi ser Danmark som en fin lille prøve, men skal vi gøre os håb om at skabe en global virksomhed, så må vi ikke holde os tilbage fra at tage armtag med de store, afgørende markeder. Vi har ikke i sinde at vise endnu en demo på, at det her kan lade sig gøre. Vi vil gøre det," siger Arne Winther med overbevisning.

Faktabokse:
Speakanet Mobile Switchboard
Speakanet Mobile Switchboard er et stykke danskudviklet software, der viser alle opkald til hovednummeret i et enkelt skærmbillede.

Medarbejderen i omstillingen modtager opkald til hoved­-
num­meret med sin normale mobiltelefon og med et klik på skærmen stilles der om til en kollegas mobiltelefon.

Løsningen er platformuafhængig og installeret på standard computerhardware.

Besparelse
Speakanet hævder, at der er op til 80 procent at spare på investeringen og 20 procent at spare på telefonregningen med dens løsning, og peger på, at virksomheder, der både bruger fastnettelefoni og mobiltelefoner, har unødv­endige samtaleudgifter, fordi:

Opkald til mobiltelefoner er dyrere fra fastnettet end fra mobilnettet

Medarbejderne ofte viderestiller deres fastnetnummer til mobiltelefonen

Interne samtaler mellem fastnet og mobiltelefon bliver faktureret

Omstilling fra fastnethovednummeret til medarbejderes mobiltelefoner koster penge. Det gør det ikke med det virtuelle omstillingsbord.

Pris
En Speakanet-løsning koster cirka 20.000 kroner for en løsning til ti brugere, men det er blandt andet afhængig af hvilke mobiltelefoner, virksomheden vælger til sine ansatte. Der betales desuden licens for brug af software.

OriginalModTime: 01-03-2007 14:40:30




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere