Der står stadig tsf på dokumenterne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. januar 2007.


vagtskifte hos NNIT Novo Nordisk lagde sine it-afdelinger sammen til en for senere at gøre den selvstændig under navnet Novo Nordisk IT, det nuværende NNIT. I alle 13 år har Torben Skriver Frandsen været chef, men til april er det slut. Han afløses af Per Kogut, der kommer fra CA.

Selvom det er 20 år siden, at Torben Skriver Frandsen forlod direktørstolen i en virksomhed, står hans initialer stadig på mange af virksomhedens papirer og memo'er. Han bliver næppe heller glemt lige med det samme i NNIT, som han forlader om tre måneder efter 13 år som chef.

For nylig mødte NNIT's afgående administrerende direktør Torben Skriver Frandsen en tidligere kollega fra dengang, han var direktør for en anden virksomhed. Han kunne fortælle, at initialerne tsf stadig står på mange af de papirer, som den nuværende ledelse arbejder med den dag i dag, 20 år senere.
Selvom det siges, at en chef, der forlader en virksomhed, afsætter samme aftryk, som når man tager sin finger op af et glas vand, er ringene i vandet efter Torben Skriver Frandsen sandsynligvis længe om at ebbe ud.
Torben Skriver Frandsen har været NNIT's direktør gennem 13 år og har været omdrejningspunkt og ankermand i en række massive organisatoriske og teknologiske forandringer. Han har altid sagt sin mening om it-branchen, og han har deltaget i udvalg, der har sat fingeraftryk på Folketingets beslutninger om landets it-strategi. Det er med andre ord en af den danske it-branches mest markante chefer, som starter pensionisttilværelsen 1. april 2007.

Hans afløser, CA's tidligere administrerende direktør Per Kogut, har allerede overtaget hjørnekontoret i hovedsædet på Lottenborgvej i Lyngby, nord for København.
- Jeg er helt spids på konsekvensen af min beslutning. I 18 år har min ansættelseskontrakt fortalt mig, at jeg skulle på pension 1.4.2007, så det er meget enkelt. Min hustru og jeg vil også gerne have en række meget aktive pensionistår, mens vi stadig holder os raske og har mod på livet. Vi glæder os til at få mere tid til os selv, vores familie og venner. Og vi vil nok besøge vores lejlighed ved Côte d'Azur færre gange, men i længere tid ad gangen, siger Torben Skriver Frandsen.
Han har siden 1989 været en del af Novo Nordisk-koncernen, først som group vice president for Health Care Group og siden 1994 som administrerende direktør for Novo Nordisk IT, der i 2000 blev til NNIT.
Han fik mulighed for at forlænge, men beslutningen er truffet, og nu vil han bruge de sidste tre måneder i jobbet på at lægge rorpinden i hånden på sin efterfølger.
- For mig er man helt med eller slet ikke med. Man kan ikke være halvt gravid. Så jeg ønsker at holde. Jeg har brugt meget tid på at forberede overgangen, og jeg er kun interesseret i at få den mest velsmurte it-virksomhed i Danmark til at køre videre. Jeg mener, at Per (Kogut, red.) skal følge sporet, og selv justere hen ad vejen. Han er den rigtige person for NNIT. Han er ekstremt god til salg og markedsføring, og det har vi brug for, siger Torben Skriver Frandsen.

Men kan man nu også være sikker på, at Torben Skriver Frandsen virkelig trækker i kameluldssutterne og hengiver sig til det stille otium? Er han færdig med erhvervslivet og er erhvervslivet færdig med ham?
- Jeg har været chef i 34 år og direktør i 27. Det svarer til, at jeg har arbejdet 55 år, så jeg er klar til at trække mig tilbage. Men jeg udelukker ingenting. Jeg har haft fire bestyrelsesposter og har i øjeblikket tre. Så jeg søger to-tre virksomheder mere, der kan gøre meningsfyldt brug af mine mange års erfaring som direktør. Og er der en nødlidende bank, der kommer og skal have hjælp med en kunde, kan det godt være, jeg slår til, siger han.
Drivmidlet i Torben Skriver Frandsens tilværelse har alle dage været samfundssind og viljen til at hjælpe andre. Det startede i spejderbevægelsen, da han var dreng, og frivilligt, samfundsnyttigt arbejde er i dag en - om ikke afgørende, så dog en ekstra - kvalifikation, hos en NNIT-jobansøger
- Det motiverer mig at få det vanskelige til at lykkes. Det motiverer mig at se målelige resultater af mine egne og organisationens anstrengelser. At hjælpe andre med at løse deres problemer holder min motivation oppe, siger han.

Den indstilling havde han rigelig brug for, da han i begyndelsen af 1990'erne påtog sig opgaven med at få Novo Nordisk-koncernens it til at spille sammen.
Dengang var der tre it-afdelinger, og Unix-, pc-platforme og mainframe stødte sammen i en pærevælling, og netværket var nede i halve timer.
De væsentlige ydelsesproblemer fik Torben Skriver Frandsen til at foreslå at rydde op og få det hele strømlinet. I bedste kamikaze-stil sagde han: Giv mig et smalt området som it, så skal jeg nok løse problemerne.
- Mine chefkolleger mente, jeg meldte mig frivilligt til en selvmordsaktion. Sådan noget skal man ikke sige til mig. Selvom det tog lidt længere tid at løse problemerne, end jeg havde troet, siger han.
Den samme skepsis mødte han, da Novo Nordisk i 1998 besluttede at udskille koncernens it-operation i en selvstændig virksomhed fra 1999 og lade den kæmpe på det frie marked. Dermed var moderkoncernens interne it-opgaver pludselig ikke længere en selvfølge på ordrelisten.
- NKT og FLS havde ikke succes med at lave deres it-afdelinger til selvstændige virksomheder, og der var mange, der ikke troede på, at vi ville have en chance mod IBM og Accenture. Men det skulle de sgu ikke bestemme. Udskilningen var nødvendig, vi var nødt til at skaffe eksterne kunder for at vise, at vores ydelser er i orden, og at vi ikke er for dyre. Den gennemsigtighed har du ikke, når du udelukkende leverer til dit moderselskab. NNIT er ikke født med en guldske i munden, og det skulle vi bevise, siger han.
En af de største sejre for Torben Skriver Frandsen var ISO-certificeringen i 1997.
- Og det var en dejlig fornemmelse, da vi i 2000, som den første virksomhed i Europa og den 6. i verden, blev certificeret på niveau to i modenhedsmodellen People-Capability Maturity Model.

Er der noget, Torben Skriver Frandsen kommer til at savne, er det sine medarbejdere. Især de unge medarbejdere, som han gennem årene som chef har været med til at forme og udvikle, så de selv kunne blive ledere.
- På samme måde, som det er dejligt at se sine børn vokse op og kunne stadig mere, er det dejligt at ansætte unge mennesker og udfordre dem og hjælpe dem til at blive større, så de kan løfte stadig flere og større opgaver. Det er et meget stort privilegium. Min ægtefælle mener til gengæld, at jeg fra tid til anden glemmer, at jeg ikke er chef derhjemme. Men når man har fire børnebørn, falder man relativt hurtigt ind i familierollen, siger han.
Som leder er en af største opgaver at sørge for gode rekrutteringer og opbygning af kompetence for medarbejdere og lederspirer, mener han.
- I en forretning, der vokser hurtigt, er det vanskeligt at udvikle lederpotentialet tilstrækkelig hurtigt. Det er for eksempel svært at få fagligt dygtige ledere til at lade være med at løse problemer hos kunderne selv. De kan gøre det hurtigst, og derfor gør de det. Men de skal gøre det sammen med nogen, der kan lære af dem. I dag er vi 969 medarbejdere. Det er mange dejlige mennesker, der brænder for kunder og deres fag. Desværre øges risikoen for fejltagelser med så mange mennesker og projekter. De fleste år har vi været forskånet for projektproblemer, men netop i 2006 har vi haft et par vanskelige projekter, som vi ikke har høstet anerkendelse for, siger han.

Når Torben Skriver Frandsen overleverer det, man med god ret kan kalde hans livsværk, håber han, at grundstenen i hans ledelsesfilosofi bliver liggende i NNIT-fundamentet. Nemlig den sunde balance mellem liv og arbejdsliv. Både menneske og en forretning hænger kun sammen, hvis der er harmoni og tillid.
- Som familiefar føler jeg ansvar for min familie, også selvom vores sønner er voksne og har deres egne familier. Som chef for næsten 1.000 medarbejdere har man indirekte eller direkte ansvaret for, at virksomheden ikke mister tillid hos vel omkring 3.000 familiemedlemmer ved at træffe forkerte beslutninger. Når de har vist en tillid, har man også en forpligtelse til at gøre sit bedste for at fastholde den, siger han.

Faktaboks:
Torben Skriver Frandsen
Student fra Aarhus Katedralskole og er uddannet cand. oecon. fra Aarhus Universitet i 1973. Gift med Astrid Frandsen i snart 39 år. Sammen har de sønnerne Jesper og Jacob på 34 og 37, som begge er gift og hver har to sønner. Har været økonomichef og administrerende direktør for flere virksomheder, blandt andre Kosan og DISA. Administrerende direktør for NNIT fra 1994 til 2007. Derudover bestyrelsesposter i Symbion Capital 1 og Dansk Standard, og bestyrelsesformand for Avaleo ApS.

Billedtekst: Pensionist? - Jeg udelukker ingenting, siger Torben Skriver Frandsen, NNIT's mangeårige direktør, som 1. april forlader virksomheden ifølge sin kontrakt. Nu bliver der tid til flere bestyrelsesposter og længere ophold i familiens lejlighed i Frankrig. Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 04-01-2007 14:46:42




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere