Digital forvaltning kommer snigende

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. december 2006.


Digital forvaltning USA er nået langt med digital forvaltning, men både brugerne og administrationen skal være modne, før digitaliseringen kan slå igennem.

Når it bliver mere udbredt og nutidens ungdom vokser op, vil betingelserne være på plads for digital forvaltning, mener den amerikanske forvaltningsekspert Bill Eggers.

- Hvor blev besparelserne af?
Bill Eggers slår ud med armene og smiler et bredt amerikansk smil.
Forvaltningseksperten kan udmærket forstå, at der i dag er skuffelse over, at de kontante resultater af digitalisering lader vente på sig.
Men antallet af it-brugere vokser hele tiden, og unge bruger teknologien i et meget større omfang end deres forældre.
- Det vil ændre ting, og så vil vi se de store gennembrud. De store gevinster kommer, når flertallet bruger e-løsninger, siger Bill Eggers.
Han er senior fellow i tænketanken The Manhattan Institute og global director for konsulenthuset Deloitte Researchs arbejde med offentlig forvaltning.
Han har selv haft meget høje forventninger til udbyttet af moderne, it-støttet offentlig service. Forventninger, som ikke er indfriet endnu.
- Danmark er bestemt ikke alene. Der blev givet mange løfter i dotcom-dagene, og folk undrer sig i dag, siger han og henviser til utilfredsstillende resultater i USA, Australien, England og flere andre lande, som har lanceret store prestigeprojekter på for eksempel skatteområdet.

Bill Eggers har været tilknyttet en række anerkendte republikanske tænketanke i USA, og han har været med til at udarbejde den nuværende præsident George Bushs e-government-strategi. Sidste år udgav han bogen "Government 2.0" om digital forvaltning, og på trods af manglende strålende økonomiske resultater, er han stadig optimist.
- Mange af de store gevinster, vi forventede, var meget afhængige af utrolig hurtig tilvænning til it. Det er på mange områder gået langsommere end forventet, konstaterer Bill Eggers.
Han bygger sin optimisme på undersøgelser af unge menneskers it-vaner. De viser, at unge vil have døgnadgang til onlineservices, mulighed for sms-services og at de generelt ikke har lyst til at bevæge sig hen til offentlige kontorer. Samtidig skal det offentlige gøre opmærksom på internetløsningerne.
- Det er ikke nok, at du bygger det. Det betyder ikke, at brugerne bare kommer. Du skal ud og fortælle det, og brugerne skal have et incitament.
Bill Eggers regner med, at brugen af it i samfundet generelt vil give e-government bedre muligheder for succes. Han er dog ikke meget for at presse borgerne til at bruge digitale løsninger.
- Regeringerne skal vurdere deres brugergrupper. Det gør man meget i det private, siger han og forklarer, at onlineadgang og computerbrug skal være meget høj, før man kan forlange, at borgerne bruger onlineservice.

Alt afhænger af større brug af it. Når det kommer, skal ambitionsniveauet hæves igen, hvis man spørger Bill Eggers.
- Når man får gang i brugen, og vi får flere visioner, så kommer resultaterne, siger han og understreger, at han mener, at det store fokus på transaktioner ikke har været specielt frugtbart.
Skuffelserne har ifølge Bill Eggers været med til at trække mange af de visionære ideer om for eksempel borgerindragelse og direkte demokrati ud af e-government i de fleste lande. Ideerne er blevet meget afgrænsede.
- I dag er det meget smalt og projektorienteret, og jeg tror, tiden er moden til, at vi igen får nogle ledere, der kan få interessen op igen, siger Bill Eggers. Han mener, at det er meget vigtigt, at teknologi og it bliver brugt mere visionært i den offentlige sfære.
- Vi har brug for ledere og politikere, der vil se på, hvordan man kan forandre samfundet med teknologien, for eksempel på sundhedsområdet, uddannelsesområdet, social service og intelligente transportsystemer, siger Bill Eggers. Han mener, at muligheden for digital forvaltning reelt er til stede i dag.
- Teknologien er der, og den er holdbar. Problemet er, at det på mange områder er lettere at udfylde et stykke papir og sende det. Det, forvaltningerne laver online, er ikke tiltalende nok, vurderer Bill Eggers .

Forventningerne har måske også været for høje. For Bill Eggers er det nemlig ikke afgørende, at det offentlige er føren­de med it-løsninger.
- De vil altid være lidt langsommere end andre sektorer, og det skal de også være, for vi vil jo ikke have, at de bruger skattekroner på risikable projekter, siger han med endnu et optimistisk amerikanersmil.

Bill Eggers
William Eggers er senior fellow ved tænketanken Manhattan Institute for Policy Research. Han er desuden ansat som global director for Deloitte Research inden for den offentlige sektor.

William Eggers var en af den nuværende præsident Bushs rådgivere på forvaltningsområdet, da Bush var guvernør i Texas.
William Eggers var desuden formand for Bushs Government Reform Policy Committee under valgkampen i 2000, og han har en stor
tilknytning til det republikanske parti i USA.

William Eggers har tidligere arbejdet for The Heritage Foundation i Washington D.C. og for tænketanken The Reason Public Policy
Institute i Los Angeles.

Billedtekst: Visioner Vi har brug for ledere og politikere, der vil se på, hvordan man kan forandre samfundet med teknologien, siger den amerikanske forvaltningsekspert Bill Eggers. Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 30-11-2006 14:27:46




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere