Næste stop: Mangemillionær

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. oktober 2006.


Iværksættervirksomheden Octoshape står foran sit helt store internationale gennembrud. Aftaler med en række af verdens største medievirksomheder vil formentlig føje endnu et par danskere til listen af it-velhavere.

It-virksomheden Octoshape fra iværksætterbyen Symbion er på nippet til at underskrive aftaler med en række af verdens største broadcastvirksomheder.
Med hvor aftalerne skal underskrives, og hvor mange penge, der er i spil, er lige nu helt umuligt at presse ud af Stephen Alstrup, medstifter og administrerende direktør i Octoshape.
- Det er partnerskabsaftaler med nogle af de største virksomheder i verden, siger han. Og så vil han ikke sige mere.
Et faktum er det dog, at en række af verdens store broadcastvirksomheder fra USA og Europa har været på besøg i Symbion, der huser det danske streaming-vidunderbarn.
- Broadcast af tv-signaler over nettet tager enorm fart, så der er kæmpe perspektiver for Octoshape. Samtidig har virksomheden stor betydning for Symbion som et forbillede for vores øvrige virksomheder, siger en tilfreds Peter Thorstensen, administrerende direktør for Symbion.

Octoshape fik allerede sidste år stor opmærksomhed fra medievirksomheder og tv-stationer. Firmaets software gør det nemlig muligt at streame tv-signaler til millioner af samtidige internetbrugere - vel at mærke uden at det koster en herregård i båndbredde.
- Dertil kommer, at kvaliteten er i orden selv under elendige forhold som internet i en flyvemaskine, siger Stephen Alstrup.
Datatrafik afregnes i antallet af afsendte gigabyte og en stykpris på seks-syv kroner per gigabyte er ikke ualmindeligt i international sammenhæng. Octoshape lover deres kunder, at de kan spare mindst 90 procent, hvis de sender deres signal via Octoshapes servere og software.
- Det kan vi gøre, fordi vores software streamer signalet på en helt anderledes måde end de traditionelle løsninger, samtidig med at der ikke er begrænsninger på antal brugere, der kan modtage signalet samtidig, siger han.

Ved traditionel streaming af populære udsendelser er båndbredden så belastet, at mange brugere slet ikke kan komme på. Men Octoshape bruger den såkaldte gridteknologi. Når en tv-station sender sit signal gennem Octoshapes software og servere, er det ikke tv-stationens egne servere, der bliver belastet, når en pc-bruger melder sig på nettet. Signalet sendes i stedet videre til nogle få pc'er, der så hver især igen sender videre til andre.
Hos Danmarks Radio følger man Octoshape med stor interesse. En bedre måde at distribuere net-tv på vil både kunne spare på DR's it-infrastuktur og trafikafgifter til telefonselskaberne.
- Vi er nødt til at kigge på nye distributionsformer, sagde Paul Samsøe, som er underdirektør i DR, sidste år til Computerworld.
Lige nu venter DR på en udredning fra EBU (European Broadcasting Union), der kommer til foråret. TV-Byen vil være sikker på, at teknologien nu også er så overbevisende, som den umiddelbart giver indtryk af.
- Men det lyder godt. Den gridbaserede distribution ser bestemt interessant ud. Og så er det et dansk firma, siger Niels Senicksen, specialkonsulent hos DR Distribution.

Det ser med andre ord lovende ud for den danske virksomhed. Direkte spurgt om hvorvidt de bliver rigtig rige, siger Stephen Alstrup ja. Personligt vil han være tilfreds med at blive økonomisk uafhængig.
- 70 millioner kroner er tommelfingerreglen. Så kan du fint leve af renterne. Hvis jeg tjener flere, går de til SOS Børnebyer, siger han og understreger, at det i virkeligheden er lidt uretfærdigt at snakke om penge med ham: De interesserer ham ikke, siger han. Jo, i det omfang, at hvis der er for få, sætter det grænser for hans muligheder for at udvikle forretningen.
- I forretningsverdenen er den målbare, objektive faktor penge. Derfor gælder det om at tjene masser af penge. Man må jo ikke sige det, men jeg er fuldstændig ligeglad med penge. Til gengæld er jeg meget ambitiøs, og jeg vil altid være den bedste. Da jeg forskede i algoritmer, ville jeg være den bedste forsker og lave de bedste algoritmer. Nu vil jeg være medfounder af den meste profitable startup - og så handler det om, hvor mange penge, man kan tjene, siger han.

Der er udtaget internationale patenter og kopiering af deres software holder ikke Octo-shape-folkene søvnløse.
- Det er sindssygt tung matematik. Vi har ansat topforskere, de bedste af de bedste. Vi bliver ikke løbet over ende af et andet produkt, der kan det samme. Der er kun 200-300 mennesker worldwide, som har evnerne til at lave det her, men de laver allerede andre ting, siger Stephen Alstrup.
Virksomheden, som han stiftede sammen med Theis Rauhe i 2003 har i dag 11 ansatte. Begge er ph.d.ere i teoretisk datalogi, og tog orlov fra deres lektorjob på IT-Universitetet for at hellige sig virksomhedsstarten.
IT-Universitetet har netop valgt ikke at forlænge deres orlov. Heller ikke "fyresedlen" bekymrer Stephen Alstrup, selvom han beskriver sig selv som meganørd, der aldrig vil holde op med at forske i algoritmer.
Men der står altså lige erobring af en hel medieverden på dagsordenen først.

Billedtekster:

imponerende Octoshapes software gør det muligt at streame tv-signaler til millioner af samtidige internetbrugere.For eksempel vinderen af det Internationale Melodi Grand Prix, finske Lordi.

Penge - Interesserer mig ikke. Jo, hvis der er for få til at udvikle forretningen, siger Stephen Alstrup (bagest). Han og Octoshape-medstifter Theis Rauhe står sandsynligvis over-for det store, internationale gennembrud med deres unikke streaming-teknologi.

OriginalModTime: 26-10-2006 15:24:56




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere