Meningsfyldt ledelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. oktober 2006.


I industrisamfundet blev medarbejdere betragtet som ting. I vidensamfundet er medarbejderne værdifulde aktiver.
Groft forenklet, naturligvis, men alligevel med et gran af sandhed.
I øjeblikket befinder vi os midt i brydningsfeltet mellem de to anskuelser. For selv om mange ansatte allerede arbejder på en helt ny måde end tidligere, er strukturerne stadig koblet op på tanker fra en anden tidsalder - og det er dét tankesæt, at forløbet Leadership fra FranklinCovey vil ændre hos de deltagere, som CIO sender af sted.
- I dag skal medarbejdere betragtes som frivillige og hele mennesker. Det, vi arbejder med, skal virke meningsfyldt. Det, vi bidrager med, skal betyde noget for virksomheden. Og det er et stigende krav for at være konkurrencedygtig i videnssamfundet, at vi sætter det hele menneske i spil, forklarer Nina Kenney, direktør for lederudvikling hos FranklinCovey og den person, der vil guide de tre it-ledere.
Og der er ikke kun tale om forblommede tanker om ledelse. Rent faktisk viser en såkaldt xQ-undersøgelse, som Vilstrup har foretaget for FranklinCovey, at omkring 50 procent af medarbejderne i danske virksomheder mener ikke, at de udnytter deres potentiale fuldt ud.
- Samtidig viser alle tendenser, at virksomhederne får stigende behov for at yde mere med samme antal medarbejdere, siger Nina Kenney.
Leadership-forløbet, som vi her på CIO vil følge tæt, indeholder forskellige elementer, der skal forny ledelsestankesættet hos deltagerne. Lederne skal lære at være rollemodeller, skabe tillid hos deres ansatte, skabe en klar og inspirerende vision og sætte processerne i system, så de understøtter visionen. Og sidst, men ikke mindst, skal deltagerne lære at myndiggøre deres medarbejdere til at bruge mere af deres talent.
- Ved at betragte medarbejderne som hele mennesker, som en slags frivillige ressourcer, får vi helt andre teams af engagerede medarbejdere. Men det er en fundamentalt anderledes måde at betragte ansatte på, siger Nina Kenney.
Forløbet tager udgangspunkt i Stephen Coveys bog - "The 8th Habit - from Effectiveness to Greatness" - men ikke udelukkende den. Viften er bredt ud. Der trækkes blandt andet også på teorier fra Ram Charam, der har skrevet bogen "What the CEO Wants you to know" og den legendariske ledelsesguru Jim Collins samt Fred Reichheld, som har skrevet "The ultimte Question"
- Det er nogle personer, som Stephen Covey og FranklinCovey har arbejdet meget sammen med, så det er naturligt at inkorporere modeller fra dem, forklarer Nina Kenney.
Nina Kenney vil også bidrage med sine egne ledelseserfaringer under forløbet. I 10 år var hun leder, blandt andet hos HP. Allerede tidligt blev hun inspireret af Stephen Coveys tanker. I sin vorden som leder blev hun sendt på et talentudviklingsprogram, hvor hun blandt andre blev introduceret til "De syv gode vaner", som hun senere brugte på sin organisation med stor succes og effekt.
- Min fornemmeste opgave vil være at sikre, at deltagerne lærer at omsætte deres lærdom til praktisk handling. Viden, der ikke bliver brugt, er ikke viden, siger Nina Kenney.
De tre deltagere begynder deres færd mod bedre lederskab den 27. november, hvor de får lejlighed til at møde ledelsesguruen ­Stephen Covey i København.??

Faktaboks:

Deltagerne
CIO har udvalgt tre deltagere til vores ledelseseksperiment, der skal styrke ledelsesfokus i it-sektoren.
I den kommende tid vil vi følge deres udvikling, mens de deltager i FranklinCovey-forløbet Leadership.

Flemming Kirkskov, IT Director, L'Oréal
I løbet af de seneste knap syv år har 39-årige Flemming Kirkskov stået i spidsen for den nordiske it-organisation hos L'Oréal - en afdeling bestående af efterhånden 22 personer. Han er oprindeligt økonomiuddannet og har et hjerte, der brænder for forretningsudvikling.
Ledelsesmæssigt har han gennemgået en stor udvikling. Som ung chef begyndte han med traditionelle værktøjer som uddelegering af opgaver, indsamling af estimater og opfølgning. Senere viste det sig at være utilstrækkeligt, så han begyndte at uddelegere ansvar i stedet for opgaver. Nu er Flemming Kirskov parat til at tage næste skridt på FranklinCovey-kurset Leadership. Flemming Kirkskov er gift, har to børn og er fodboldtræner for et af Allerøds lilleputhold.

Bjarne Kohl, it-chef, Rigshospitalet
Siden 2001 har 47-årige Bjarne Kohl været it-chef på Rigshospitalet, hvor han er chef for 170 ansatte. Han har bestridt lederposter som divisionsdirektør i Siemens Business Services og som centerchef for Undervisningsministeriet VUE-Center.
Sundhedssektoren står over for store udfordringer med brug af informationsteknologien, og al erfaring viser ifølge Bjarne Kohl, at hverken klinikkerne eller it-specialisterne har svaret på, hvordan it udnyttes bedst. Han mener, at der er behov for brobygning på toplederniveau, og i den sammenhæng vil han gerne spille en større rolle.
Bjarne Kohl er gift og er far til en pige og tre drenge.

Torben Ruberg, Group CIO, Falck
39-årige Torben Ruberg har haft kommandoen over it-funktionen i Falck-koncernen i seks år, de seneste to år med titlen Group CIO. Han er oprindeligt uddannet ingeniør, men i hverdagen er det ikke den tekniske baggrund, der er brug for. Langt det meste af sin værdiskabende tid bruger han på at tale med forretningen om it-understøttelse.
Falck-koncernen har fortsat vokseværk, hvilket stiller store krav til it-håndteringen. Tidligere betragtede organisationen it som "et nødvendigt onde". I dag er it ifølge Torben Ruberg en "forretnings-enabler" for Falck, fordi den væsentligste del af koncernens services slet ikke ville kunne leveres uden den tilhørende it-understøttelse.
Torben Ruberg er gift og har tre børn. Desuden er han aktiv fodboldspiller.

OriginalModTime: 19-10-2006 14:00:22




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere