Kom op af skyttegravene

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. oktober 2006.


Danske virksomheder og organisationer står over for en af de mest omfattende, revolutionerende og komplekse it-investeringer nogen sinde - skiftet til den serviceorienterede arkitektur (SOA). Forude venter en verden, hvor it-afdelingen vil agere på forretningens præmisser, være mindre leverandørafhængig og mere adræt - altså langt om længe forene forretning og it, som en stribe temaartikler i dette CIO sætter fokus på.
Der er ingen tvivl om, at effekten af den serviceorienterede arkitektur vil være med til at sikre Danmark en plads øverst på hitlisten over bedste it-nationer. Danske virksomheder vil kunne forbedre kundeservice, effektivisere samarbejde på tværs af organisationer og ikke mindst dele it-ressourcer, hvilket blandt andet vil øge mulighederne for små vækstvirksomheder.
Men kompleksiteten er af en størrelse, der får mange knapt så modne organisationer til i ren svimmelhed over kompleksiteten at holde sig på lang afstand af investeringer i den nye arkitektur. Måske endda næret af en ren og skær frygt for at kaste sig ud indkøbsprojekter hos den danske it-branche.
Faktum er nemlig, at en femtedel af danske virksomheder ifølge tal fra Danmarks Statistik opfatter svigt fra it-branchen som en barriere, der har stor betydning for brugen af it. Forhold hos leverandørerne som fejl i software, dyre it-konsulenter, lille fleksibilitet og manglende kvalifikationer topper listen over barrierer. Præcis den stribe parametre, der er altafgørende for, om en virksomhed tør kaste sig ud i komplekse SOA-investeringer.
Sporene skræmmer desværre på området for it-investeringer. I årene før 2000 oversolgte skruppelløse sælgere dårligt udviklede e-handelsløsninger, som virksomhederne købte i den bedste tro. Men visionerne blev gjort til skamme og satte siden hele e-handelsudviklingen på standby i flere år.
Risikoen for et lignende standby kan ramme SOA-området, der er endnu mere komplekst, end e-handel. Der findes allerede masser af historier om, hvordan sælgere foregøgler kunderne, at SOA blot handler om at købe en såkaldt servicebus - det tekniske nervesystem i en serviceorienteret arkitektur - og at den hellige grav dernæst vil være velforvaret. Sandheden er, at sådan en servicebus vil ende som dødt maskineri i serverrummet, hvis ikke der tænkes på alle de strukturelle ændringer, som SOA rent faktisk betyder for it-afdelingen og virksomheden.
Som så mange gange før fører det frem til modenhedsdiskussionen, som ofte udvikler sig til den rene skyttegravskrig. I den ene grav står leverandørerne og kræver ansvarsfraskrivelser, fordi virksomhederne står i den anden grav og skyder skylden på leverandørerne, når it-projekterne kører af sporet.
Men - som i mange krige - har begge parter et ansvar. SOA er anledningen til at skabe en ny, stærk samarbejdsalliance mellem leverandørerne og brugerne af it. Det er nødvendigt med en åben, ærlig og konstruktiv dialog om de reelle muligheder og forudsætninger i SOA, før overmodige salgsbudskaber og nedarvet skepsis får lov til at forvandle SOA til det næste store projekt, der desillusionerer landets ledere om informationsteknologiens potentiale.
Hos it-branchen kræver det et opgør med den egenrådighed og fokus på hurtige indtægter. Hos it-lederne kræver det et ansvar, som rækker over deres egen organisation; i stedet for at vente på at kunne sige "hvad sagde jeg", så er det vigtigt, at it-lederne klart artikulerer kravene til leverandører og konsulenter.
Det er ikke bare trist og ærgerligt, hvis vi ikke har lært af tidligere års fejltagelser. Det er ganske enkelt for dumt. Lad os rejse os fra skyttegraven og give hinanden hånden på en fælles vision.

OriginalModTime: 19-10-2006 13:06:58




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere