Mangel på viden bremser vækst i danske virksomheder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. oktober 2006.


Små og mellemstore virksomheder i Danmark mangler viden om de teknologiske muligheder. Det bremser deres evne til vækst, mener de. Kun ni procent henter viden i udlandet.

42 procent af Danmarks små og mellemstore virksomheder opfatter manglende viden om dagens teknologiske muligheder som en betydelig barriere for deres eget udviklingspotentiale.
Det viser en undersøgelse fra Teknologisk Institut, der tegner et dystert billede af vækstbetingelserne for danske virksomheder anno 2006.
46 procent samarbejder slet ikke med uddannelses- eller forskningsinstitutioner. Kun ni procent henter viden fra udlandet, viser undersøgelsen, Danmarks Vækstlag.
- Det er for svært for virksomhederne at følge med i udviklingen, og der forestår et stort arbejde, når 42 procent af lederne siger, at de bliver bremset i deres udvikling på grund af manglende teknologisk indsigt. Tendensen er især uheldig, fordi den går stik imod globaliseringsstrategien, der siger, at vi skal skabe vækst, siger Jane Wichmann, som er direktør for erhvervsudvikling på Teknologisk Institut.
Undersøgelsen er foretaget blandt det panel, som Teknologisk Institut kalder Danmarks Vækstlag. Panelet består af 1.000 direktører for små og mellemstore virksomheder i Danmark med mellem 20 og 249 ansatte. De er fordelt på cirka 200 repræsentativt udvalgte virksomheder i hver af Danmarks fem nye regioner.

Virksomhederne i undersøgelsen betegnes som videnintensive ud fra omstændigheder som for eksempel om, hvorvidt virksomhederne inden for de seneste to år har udviklet nye produkter, om de har opkvalificeret medarbejdere eller købt eksterne serviceydelser for at udvikle nye produkter.
Det beskæmmende resultat falder alt for godt i tråd med rapporten "It i praksis" fra august, som viste, at netop erhvervslederes manglende viden om mulighederne med ny teknologi sætter en bremse på væksten.
- Det er kæmpeproblem, og ledelsen skal interessere sig for det. Gør man ikke det, hæmmer det væksten og mulighederne. Det er reelle dommedagsbetragtninger, siger Lars Mathiesen, som er CIO i Nykredit, formand for brancheorganisationen Dansk IT og i øvrigt kåret som Årets CIO 2006 af Computerworld-magasinet CIO.
- Mange steder ser vi den tendens, at der slet ikke er den holistiske tilgang til de teknologiske muligheder, som der børe være. Vi forsøger fra Dansk IT's side at skubbe i den rigtige retning, blandt andet med vores nye CIO Innovation Forum, der har nedsat en arbejdsgruppe, som vil komme med forslag til, hvordan vi løser problemet, siger han.

Som det er i dag er de danske små og mellemstore virksomheder i vid udtrækning overladt til sig selv, når de skal kæmpe på det globale marked.
Det er virksomheden ML System i Ry i Jylland et eksempel på. Her udvikler og sælger man befugtningsanlæg til supermarkeder, fødevare- og træindustri, den grafiske branche og til landets serverrum.
Den 40 mand store virksomhed er baseret på klassiske ingeniørdyder i en skønsom blanding af matematik, fysik, kemi, mekanik og it og fylder godt i både dansk og europæ-isk sammenhæng. Med en dansk markedsandel på 65 procent og en eksport på 70 procent, er den jyske virksomhed blandt de to største inden for industriel befugtning i Europa.

Teknologiske udfordringer er dagligdag, og med konkurrencen på det globale marked som pisk, er udviklingsafdelingen tvunget til at innovere på de eksisterende produkter og udvikle helt nye.
- Vi har en masse viden inden for vores kompetenceområde, men vi kan jo ikke vide alt om nye materialer, mikrobiologi og it. Vi holder os orienteret fra messer og fagblade, og vores udviklingsgruppe mødes et par gange om året og brainstormer. Det kan virke lidt ustruktureret, og det er også op til den enkelte at holde sig orienteret. Jeg er normalt den udfarende kraft og den, som sætter nye ting i gang, siger Leo Rasmussen, som passende også er den tekniske direktør.
Han ejer i øvrigt virksomheden sammen med sin kone, Marianne.
Når Leo Rasmussen skuer ud over erhvervslandskabet genkender han pointen om manglende viden om udviklingsmuligheder i rapporten fra Teknologisk Institut.
- Der er nok for mange mindre virksomheder, der ikke udnytter videndatabaserne ordentligt, siger han.
Men ML System er nu ikke en af dem, mener han. Virksomheden er på trapperne med et nyt produkt, som han ikke tøver med at kalde banebrydende, men som han ikke vil afsløre mere om af konkurrencehensyn.
- Vi har trukket på vores teknologiske partnerskab over hele kloden for feedback. Det har sat os i stand til at udvikle en ny teknologi. Det er den vej, man må gå, hvis man skal klare sig i hård, international konkurrence, siger Leo Rasmussen.

Måske er der offentlig hjælp at hente for det danske vækstlag, når landets fem nye regioner bliver en realitet 1. januar 2007. I hver region oprettes et væksthus, der efter planen skal styrke de regionale betingelser for udvikling og vækst.
Hvorvidt kompetenceniveauet bliver tilstrækkeligt højt til at udgøre en forskel, kommer ifølge Jane Wichmann fra Teknologisk Institut, til at afhænge af, om de nye væksthuse spreder sig for meget.
- Med fem væksthuse kan man ikke forestille sig, at de alle sammen kan være specialister. Rådgivningen, der vil komme derfra, vil være mere generel. Her i virksomheden har vi prøvet at have decentrale afdelinger over hele landet, men dem har vi lukket eller lagt sammen. Man kan ikke få kritisk masse med mange små centre. Derfor bliver de regionale væksthuses vigtigste opgave formentlig at knytte kontakterne mellem virksomhederne, mener hun.

Billedtekst: Mangel - Der er et udækket behov for formidling, når så mange virksomheder mangler viden om de teknologiske muligheder, siger Jane Wichmann, direktør for erhvervsudvikling på Teknologisk Institut.

OriginalModTime: 12-10-2006 14:32:07




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere