Den globale andegård

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Nettet er verdens største jobformidler, men det strømmer ikke ind med ansøgninger fra udlændinge til danske stillinger.

Når en dansk virksomhed opslår ledige stillinger på de danske jobsites, kan ansøgeren meget vel være inder bosiddende i Bangalore. Eller en kinseser fra Beijing. Sådan oplever it-konsulenthuset HiQ det, når det slår nye stillinger op. Det er ikke længere kun danske og svenske it-specialister, der søger. Nu kommer der også mange seriøse henvendelser fra kvalificerede ansøgere i Kina, Rusland, USA og Indien.
HiQ's stillingsopslag er engelsksprogede, men virksomheden benytter kun danske jobsites. Alene i år har virksomheden ansat fire nye folk fra fjerne steder af verden ad den vej.
De seneste par år har virksomheden modtaget mere end 50 jobansøgninger fra udenlandske specialister, flere er blevet ansat, og medarbejderstaben består i dag af 52 ansatte, hvoraf de 12 er udlændinge.
- Det er ikke mål i sig selv, men der er en pool af kompetente mennesker, som man kan tage af uden for Danmark. Det er også med til at løse problemet med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, mener Gilbert Jensen, administrerende direktør i HiQ.
Han har brug for yderligere 15 it-eksperter i år for at nå sit vækstmål, og han tvivler på, at han kunne klare det alene med danske it-folk.
- Den udenlandske rekruttering giver da nogle udfordringer blandt andet med sproget, men det løser vi med danskkurser, så snart medarbejderen er startet. Hvis vi først har fundet ud af, at vi kan bruge dem, og de ønsker at arbejde hos os, så løser vi også problemerne, siger Gilbert Jensen, som gerne hjælper med arbejdstilladelser og med at finde et sted at bo.

Men fænomenet er ikke så udbredt, som man måske skulle tro. For ganske vist er internettet hele verdens job-medie nummer et, men at dømme efter trafikken på Danmarks vel nok største jobdatabase, Jobindex, er den udenlandske inter­esse for danske job minimal.
- Det er ikke nyt, at der er trafik fra udlandet på de danske jobsites, men jeg antager, at det meste af trafikken kommer fra udenlandsdanskere. Kinesiske og indiske jobansøgere på danske jobsites er ikke noget udbredt fænomen. Men det er klart, at internettet har gjort det nemmere for folk at søge job på tværs af landegrænser. Og mange mennesker i Kina og Indien vil gerne til Vesten, selvom det ikke er helt nemt for en inder eller kineser at få job i Danmark. De skal have visum, og det er vanskeligt at få, hvis man ikke kommer fra et EU-land, siger Kaare Danielsen, som er stifter og direktør for Jobindex.
På Jobindex-sitet var der tidligere på måneden i alt 335.263 brugerbesøg. De 321.141 (95,8 procent) kom fra Danmark inklusive Grønland og Færøerne. 4.240 (1,3) procent fra Sverige, 2.088 (0,6 procent) fra USA og 5.640 (1,7 procent) fra EU-landene.
- De sidste 2.154 eller 0,6 procent kommer fra et utal af lande, deriblandt 101 fra Kina, 26 fra Hongkong og 28 fra Indien. Men jeg tror som sagt, at det sandsynligvis er danskere i udlandet, siger Kaare Danielsen.

USA snarere end Danmark, trækker folk, mener han. Her er det helt almindeligt, at folk kommer alle mulige steder fra.
- Da jeg selv arbejdede i Los Angeles, arbejdede jeg sammen med en fra Danmark, to fra Israel, en fra Thailand, en fra Taiwan, en fra Mexico, en fra Filippinerne. Og et hav af folk, der kom fra alle mulige stater i USA. Der var faktisk kun nogle få af mine kollegaer, der var født og opvokset i Californien, fortæller Kaare Danielsen.
Hos TDC oplever man ikke fænomenet med fjernansøgere, mens Nokia kalder det både naturligt og nødvendigt, at der kommer ansøgninger fra folk over hele verden.
- Talentmassen er global, og vi har brug for folk med forskellig baggrund og oprindelse for at få de bedst egnede kandidater til de opslåede stillinger. Diversitet er en af vigtigste forudsætninger for succes. Så det at få ansøgninger på ledige stillinger fra hele verden er naturligt for en global virksomhed, siger Anna Svensson, pressechef i Nokia.
Hun kan ikke give det nøjagtige antal ansøgninger, men oplyser, at ansøgninger til danske stillinger især kommer fra Pakistan og Indien.

OriginalModTime: 28-09-2006 15:23:32




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere