Lean manufacturing kvæler it-systemer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. september 2006.


Mange processer i en virksomhed under­støttes optimalt at it-systemer. Men ikke altid. It-systemerne bliver ofte et problem, når den stadig mere udbredte effektiviserings­disciplin "lean manufacturing" gør sit indtog,

En produktionsvirksomhed im­plementerer et dyrt økonomistyringssystem (ERP). Systemet giver det store overblik over virksomhedens økonomi og holder styr på vareproduktionen. Og på skærmen kan økonomiafdelingen blandt meget andet trække oplysninger om stykpriser, lagerbeholdning, tidsforbrug og overhead.
Så kommer dagen, hvor produktionen skal gås efter i sømmene, og den stadigt mere ­udbredte lean manufacturing implementeres. Ind kommer lean-konsulenterne, og næsten fra allerførste færd klipper de alle forbindelser mellem produktionsstyringsdelen i ERP-systemet og selve produktionen.
De to verdener hænger nemlig ikke sammen, og det må et stigende antal virksomheder, der implementerer lean, konstatere. Og det gælder ikke kun i produktionsafsnittene. Ofte er der en helt grundlæggende indbygget konflikt mellem lean og it-systemerne.
- Lean handler om at skabe optimale processer og mindske spildtid. Men det er ikke altid, at de nye, optimale processer understøttes af it-systemerne, som så i stedet trækker nogle uhensigtsmæssige processer ned over medarbejderne. Derfor ser vi effektiviseringer gå i vasken, siger Bjarne Palstrøm, produktivitetschef i Dansk Industri.
Indtil videre er der flest erfaringer med problematikken i virksomhedernes produktions­afsnit, hvor lean er mest udbredt. Selv om et ERP-system som SAP indeholder store, komplekse produktionsstyrings­moduler, skaber de sjældent klarhed og overblik i produk­tionen, mener Finn Jørgensen, leankonsulent hos NNE A/S, et datterselskab i Novo Nordisk og redaktør af lean-udgaven af Børsens Ledelseshåndbøger.
- De såkaldte MRP-systemer (materials requirements planning) var oprindeligt skabt af økonomifolk, som ønskede indblik i produktionen, og ikke af produktionsfolk. Derfor har de aldrig rigtig hjulpet produktionen til at blive mere effektiv. Hos Danfoss trak vi med succes alt ud af ERP-systemet og hængte op på en gammeldags tavle - og pludselig havde vi overblik, og vi begyndte at få varer igennem, siger lean-eksperten Finn Jørgensen.
Lean manufacturing er blevet en populær effektiviserings-
disciplin, og en stor del af forklaringen er de meget synlige resultater. Ofte lykkes det ifølge Finn Jørgensen og hans kolleger at skære en vares gennemløbstid i produktionen ned fra seks uger til en uge.
Ifølge Finn Jørgensen koster det ofte forbistrede miner fra både it-folk og økonomifolk, når ERP-systemets execution-del dømmes ude og må overlade magten til den gode gammeldags analoge tavle. It-folkene ærgrer sig over, at de dyre it-systemer ikke længere kan bruges optimalt, og økonomifolkene bliver utrygge ved, at de ikke længere har en masse "termometre" nede i produktionen.

Problemet er blot, at selv- samme termometre aldrig har bidraget til effektiviteten i selve produktionen, mener Finn Jørgensen. Her handler det om meget mere enkle, nærværende og visuelle løsninger og ikke en masse tal, som økonomisystemerne typisk er leveringsdygtige i. Yderligere er det begrænset, hvor mange termometre der er brug for, når gennemløbstiden er på en uge. Det er nemt at måle materialeforbruget, når varerne flyder lige igennem virksomheden i en fast takt og små serier.
- Med den nye metode til styring får operatørerne i produktionen igen indflydelse, hvis der opstår problemer. Alle kan se, om produktionen er foran eller bagud. Det har økonomistyringssystemerne været med til at fremmedgøre over for folk, siger Finn Jørgensen.

Konflikten mellem lean og it er ikke ukendt for en af verdens førende producenter af ERP-systemer. Hos SAP i Danmark genkender solution advisor Lars Junker kløften mellem Lean og it, når det specifikt handler om produktionsflow.
- Det er ikke helt forkert. Lean handler om simplificering, og nogle virksomheder er blevet udstyret med nogle lige lovligt komplekse it-systemer. Når det er sagt, mener jeg stadig, at et it-system som SAP, leverer et godt og aldeles nødvendigt fundament til mange lean-projekter, siger han.
SAP har således allerede fokus på problematikken og
investerede i fjor yderligere
i firmaet Lighthammer, der
leverer et visuelt realtidsbillede af produktionen, og som derfor i højere grad er i stand til at imødekomme de behov, som lean-eksperterne efterspørger.

Faktaboks:
Udbredelsen i Danmark
Ifølge Dansk Industri (DI) er lean manufacturing under hastig udbredelse. DI har ikke gennemført en større analyse af brugen aflean, men et rundspørge foretaget i april til 50 store og mellemstore virksomheder viste, at alle er godt i gang med lean. Typisk begynder virksomhederne i produktionen, men tankegangen forplanter sig mange steder videre andre grene af organisationen.

- Det vil brede sig endnu mere.
Vi ser stadig flere typer af virksomheder gå i gang med lean. ­Også inden for det offentlige, hvor hospitaler og kommuner er godt
i gang, siger Bjarne Palstrøm.

OriginalModTime: 31-08-2006 16:06:03




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere