Mangel på it-perspektiver er en trussel mod Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. august 2006.


Midlerne er alt for perspektivløse, hvis videnskabsminister Helge Sanders vision om et fuldt ud digitaliseret Danmark i 2012 skal blive virkelighed. Sådan lyder diagnosen fra formanden for Dansk IT, Lars Mathiesen. Med et nyt initiativ - CIO Innovation Forum - er han parat med en hjælpende hånd. Formålet er blandt andet at få it profileret højere på den politiske dagsorden.

Et 10-tal til videnskabsminister Helge Sanders vision om et fuldt ud digitaliseret Danmark i 2012 fra formand for Dansk IT Lars Mathiesen:
- Det er godt med et højt ambitionsniveau, lyder det anerkendende.
Til gengæld et 6-tal til ministerens 12 konkrete initiativer, der skal bane vejen mod visionen, og som blev præsenteret i Computerworld i sidste uge.
På listen står blandt andet bedre it-sikkerhed og bredbånd til alle. Karakteristisk for alle initiativerne er, at de fjerner tekniske forhindringer, så vi som borgere får bedre værktøjer til rådighed. Men de rækker ikke til, at det danske samfund bliver fuldt ud digitaliseret. Det kræver et helt andet og mere perspektivrigt syn på it, fastslår Lars Mathiesen, der til daglig er direktør for Koncernudvikling og -IT hos Nykredit.

At listen med de 12 it-initiativer mangler perspektiv, kommer ikke bag på Lars Mathiesen. Rent politisk har it-området nemlig lavstatus. It ses stadig som et teknisk redskab. Skrivemaskiner byttes ud med computere. Analogt fjernsyn bliver digitalt. Men der mangler ord og handling på de uanede muligheder, som informa­tionsteknologien indeholder, mener han.
- It bør for eksempel være en integreret del af uddannelsessystemet, og brugen af it skal i langt højere grad tænkes i forhold til brugernes behov. For eksempel nytter det ikke med en borgerportal, hvis ikke det lykkes at få borgerne til at bruge den. Det kræver handlingsplaner, og dem har jeg svært ved at se i dag, siger han.
Derfor barsler Lars Mathiesen nu med en it-tænketank, der kommer til at bestå af landets fremmeste it-sagkyndige. Navnet bliver CIO Innovation Forum, og drives i et samarbejde mellem Dansk IT og Computerworld.
Målet er at komme mange skridt videre og undgå, at Danmark sakker bagud. Dels skal der i tænketanken tænkes innovativt og kreativt i forhold til eksisterende problematikker på it-området. Dels vil tænketankens mål være at få informationsteknologien helt op i den tunge ende af den politiske dagsorden på linje med miljø-, økonomi- og integra­tions-debatterne. Her bør den ifølge Lars Mathiesen befinde sig, hvis Danmark skal skridtet videre.
- It kommer til at spille en rolle i alt, hvad vi gør, og skal vi være i front med denne udvikling i Danmark, skal vi styrke it's position. Derfor er der brug for nytænkning og en overordnet debat om anvendelsen af it, siger Lars Mathiesen.
Og faktisk mener han, at det er gået fint indtil nu, og at it-Danmark klarer sig flot.
- Der er kun tre lande i verden, hvor skattevæsenet sender et forslag til en selvangivelse - altså hvor borgerne ikke skal gøre ret meget. Et af dem er Danmark. Vi er godt kørende, siger han.
Men han tænder også den røde advarselslampe, for der kan let gå inerti og tilbagelænethed i debatten, for den positive udvikling er ikke en selvfølge.

Han retter for eksempel opmærksomheden på truslen fra Asien. Her er lande som Indien og Kina ved at få øjnene op for opskriften på succes i den vestlige verden. De har opdaget, at der er mere værdi og indtjening i at skabe og udvikle produkter selv frem for blot at producere den vestlige verdens designede produkter.
Konsekvensen vil være en endnu skarpere konkurrence og endnu større behov for at udnytte og anvende ny teknologi innovativt.
- Og det ligger langt nede på politiske dagsorden i Danmark. Det er generelt utroligt sjæl, dent man hører toppolitikere tale seriøst om it. Vi har bevæget os fra landbrugssamfundet til industrisamfundet - og nu tager vi næste skridt til informationssamfundet. Men det bør vi gøre kvalificeret og med omtanke, siger Lars Mathiesen.

Tænketanken skal drives i et samarbejde mellem Computerworld og foreningen Dansk IT. Fra Computerworld er hovedkraften chefredaktør Mikael R. Lindholm, der tidligere har erfaring med dannelsen af succesfulde og resultatskabende tænketanke på for eksempel innovationsområdet. Fra Dansk IT's side er det især den nyvalgte formand, Lars Mathiesen, der også er Årets CIO 2006, som er hovedkraften i samarbejdet, og som bliver tænketankens formand.
Men initiativtagernes rolle vil ganske langsomt nedtones, når tænketanken til oktober for alvor kommer i sving. Så skal dagsordenen sættes af de mange hjerner, der kommer til at sidde med rundt om bordet. En samling bestående af landets dygtige CIO'er (chief information officer) og it-ledere, topledere med interesse for it, it-eksperter, fageksperter og samfundsdebattører.

Men hvorfor overhovedet danne en tænketank? Hvorfor ikke holde fast i de nuværende organer - Dansk IT som indpisker til den danske it-debat, og Computerworld som dagsordensættende medie på it-området?
- Tænketankens opgave bliver at komme med innovative bud på it i fremtiden. Det skal ikke være et organ, der sidder og kritiserer paragraffer i for eksempel et nyt EPJ-udspil. Vi skal spørge os selv: Udnytter vi it godt nok? Får vi nok ud af det i samfundet og i erhvervslivet, lyder det fra Lars Mathiesen.
- CIO Innovation Forum adskiller sig fra eksisterende organer ved at samle et bredt udsnit af aktører. Der er ikke kun plads til CIO'er og it-ledere, men forummet rummer også it-eksperter, fageksperter og debattører. Det er vigtigt, at det er personer, der har lyst til at bidrage til debatten. Et vigtigt parameter for tænketankens succes er nemlig, at det lykkes os at kommunikere budskaberne videre. Og i den forbindelse er jeg glad for, at Computerworld har indvilget i at deltage i samarbejdet, siger Lars Mathiesen.

Tænketankens mere konkrete dagsorden ønsker Lars Mathiesen ikke at sætte ord på, for - som han siger - er det op til den nye tænketank selv at definere. For eksemplets skyld peger han alligevel på et område, som i høj grad kunne være relevant at behandle i tænketanken: Brug af it i uddannelsessektoren.
- Det er da et paradoks, at der ikke er computere nok i skolerne til eleverne. It er simpelthen ikke tænkt udførligt ind i skolevæsenets fagstruktur, siger Lars Mathiesen.
Han peger blandt andet på de mange nye muligheder på kommunikationsfronten. At man eksempelvis kan undervise og samarbejde på tværs af fysiske grænser med interaktive møderum og klasseværelser - en samarbejdsform der i stigende grad benyttes i virksomheder, men som endnu er fjernt fra flertallet af landets klasseværelser.
- I dag er det svært at se, hvordan it afspejler sig ret meget i den måde, man underviser i dag. I Danmark har man slet ikke fokus på kommunikationselementet i undervisningen, siger Lars Mathiesen, der dermed signalerer til fageksperter fra uddannelsensverdenen, at der er ledige stole til dem i tænketanken.

Et andet eksempel kunne være danske unges manglende interesse for it-teknologi, som for alvor kom til udtryk ved de meget lave ansøgertal til it-uddannelserne i juli. Her er der akut behov for handling, mener Lars Mathiesen:
- Det er bare et ikke godt nok, at så få unge vil beskæftige sig med it i Danmark. For eksempel uddanner Indien flere millioner it-kandidater om året, i Danmark er tallet omkring 200, siger Lars Mathiesen.

Uddannelsessektoren er blot et af mange mulige emner til behandling i tænketanken, og Lars Mathiesen opfordrer alle interesserede i at byde ind. Han peger selv på innovation, ledelse og hele globaliserings­debatten som felter, hvor det kunne være in­teressant at bi­drage med en it-vinkel.
Styregruppen bag CIO Innovation Fo­rum vil frem til oktober sammensætte medlemmerne i tænketanken. Herefter indledes arbejdet, og Lars Mathiesen forventer, at de første konkrete resultater af anstrengelserne vil vise sig i ultimo 2006.

Billedtekst:
Nytænkning It kommer til at spille en rolle i alt, hvad vi gør, og skal vi være i front med denne udvikling i Danmark, skal vi styrke it's position. Derfor er der brug for nytænkning og en overordnet debat om anvendelsen af it, siger Lars Mathiesen, der er direktør for Koncernudvikling og -IT hos Nykredit.

OriginalModTime: 17-08-2006 15:45:06




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere