Mathiesen fra Nykredit er Årets CIO 2006

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. maj 2006.


It er ude af nørdernes hænder - overtaget af forretningsfolk, der formår at benytte it-fordelene innovativt.
For første gang nogen sinde sættes der navn på den fremmeste og dygtigste CIO og it-leder i Danmark. Det er den 49-årige Lars Mathiesen, direktør for Koncernudvikling og -IT i finanskoncernen Nykredit, der kan smykke sig med titlen Årets CIO.
Kåringen af Lars Mathiesen som landets dygtigste og mest innovative it-leder repræsenterer et opgør med den klassiske opfattelse af it-chefen som en tekniker med forstand på koder og kasser. Dagens it-leder på topniveau er forretningsstrategen, der formår at anvende it offensivt i forretningsudviklingen - uanset om det i øvrigt er en privat eller offentlig virksomhed.
Det viser analyserne bag kåringen af Danmarks dygtigste it-leder, som Computerworld, SAS Institute og IDC Nordic står bag.
Per Andersen, formand for juryen og administrerende direktør hos IDC Nordic, beskriver Lars Mathiesens evne til at arbejde tæt sammen med Nykredits øvrige koncernledelse og evne til at gennemføre store it-projekter - en færdighed, Mathiesen blandt andet demonstrerede, da Totalkredit skulle indlemmes under Nykredit-vingerne - som vigtige og afgørende styrker.
- Der blev skabt en helt ny kanal til markedet og projektet blev gennemført yderst professionelt med store positive økonomiske konsekvenser for virksomheden. Det viser netop det, vi gerne vil have frem ved denne kåring: At it spiller en afgørende strategisk rolle i mange virksomheder, forklarer Per Andersen.

Valget af Lars Mathiesen sker på baggrund af en omfattende udvælgelsesproces. På baggrund af meget detaljerede indstillinger, valgte juryen fire nominerede til posten. Efterfølgende interviewede juryen kandidaterne, deres nærmeste ledere og repræsentanter fra deres ansatte.
Lars Mathiesen, i øvrigt kommende formand for Dansk IT, vil bruge kåringen til at sætte fokus på, at it ikke længere skal ses som en særskilt disciplin:
- Hos Nykredit har vi oplevet, hvordan vi opnår store fordele ved at lade it og forretningsudvikling smelte sammen. Den samme tendens ser vi på et mere generelt niveau i samfundet. It er ikke længere en specialdisciplin, men har snart samme status som telefonen, fordi rigtig mange i dag har computer og bredbånd, siger han.
Han peger på, at vi i Danmark er langt foran andre lande på mange områder, men at der skal presses på, for at vi bevarer førerpositionen:
- Vi ser mange innovative måder at udnytte teknologien på, men hver gang teknologien skal udnyttes, skal der presses på. Eksempelvis er der udfordringer med den digitale signatur. Teknologien er der - funktionelt og teknologisk - men vi skal presse på for, at folk kommer til at bruge det, siger han.

Lars Mathiesen har en lang karriere i Nykredit bag sig.
Efter end uddannelse til cand. oecon. ved Aarhus Universitet, blev han i begyndelsen af 1980'erne ansat i Nykredits afdeling i Århus. Ret hurtigt deltog han i koncernens strategiske overvejelser, og han var i slutningen af 1980'erne en af hovedarkitekterne bag Nykredits daværende pengeinstitut-samarbejde. Senere stod han i spidsen for Nykredits satsning på ejendomsmæglermarkedet og i slutningen af 90'erne fik han medansvar for Nykredits nye satsning på multikanalafsætning til privatkunder herunder bankvirksomhed.
Som en konsekvens af Nykredits stærke fokus på it, smeltede udviklingsfunktionen i 2002 sammen med it, og Lars Mathiesen blev direktør for Koncernudvikling og -IT samt CIO. Udfordringen med at forene forretningsfolk og it-folk lykkedes med en fornyet it-governance-model, der i øvrigt øgede effektiviteten med 30 procent.
Den officielle kåring af Lars Mathiesen som Årets CIO 2006 finder sted på en stor konference om succesfuld it-ledelse i Tivoli den 7. juni.

Billedtekst:
udbytte?Lars Mathiesen vil bruge kåringen til at sætte fokus på, at it ikke længere skal ses som en særskilt disciplin. Foto: Torben Klint

Boks:
succesfuld
it-ledelse
Onsdag den 7. juni kåres Lars Mathiesen officielt som Årets CIO 2006 ved en stort anlagt konference i Tivoli. Ved samme lejlighed sættes navn og ansigt på de øvrige tre nominerede til posten.
Konferencen belyser succesfuld it-ledelse. Blandt oplægsholderne er nogle af Danmarks dygtigste CIO'er, der giver deres bud på fremtidens krav til it-ledere.

Årets CIO er vurderet på baggrund af følgende kriterier:

Strategisk ledelse/
digital forvaltning
Årets CIO 2006 skal have sat forretningsmæssig præg, sikret bedre it-forståelse i ledelsen og bedre forretningsforståelse i it-afdelingen samt tydeligt forstå slutkundernes behov og arbejde i et netværk.

It-ledelse
Årets CIO 2006 skal have ledet et succesfuldt it-projekt eller gennemført en større forhandling.

Personaleledelse
Årets CIO skal være dygtig til at kommunikere, motivere og have stærk personlig gennemslagskraft.

OriginalModTime: 26-05-2006 09:24:23




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere