Det er altid fedt at eje det nyeste og vildeste.
Når det kommer til træningsure, smart-ure - og ure, der på overbevisende vis kan fungere som begge dele - er Garmins spritnye Fenix 8 toppen af poppen.
Du skal blot overveje, om du vil give 8.549 kroner for 43, 47 eller 51mm millimeter-varianterne, eller spendere op til 10.099 kroner for at få en styrket titanium-konstruktion med safirglas foran skærmen.
Hurtig, men med gammel processor
Der er naturligvis ikke et schweizerurværk i dette GPS-ur, men dets præcision og præstationer leder tankerne i den retning.
For selv om der ”blot” er tale om en ny topversion af Garmins træningsur, er der taget ekstra skridt mod en bedre brugeroplevelse.
Hvis vi ser på præstationerne først, så oplever jeg uret som meget hurtigt. Det er hurtigt til at finde satellitter, hurtigt til at bruge alle de apps, du kan benytte, og meget mere.
Det skyldes dog ikke en ny og kraftigt forbedret processor, for via Garmins egen CIQ Benchmark v2 (en app, du kan downloade til uret), er det ikke hurtigere end forrige model eller et Epix Pro, men dog noget hurtigere end et aldrende Garmin Venu, som vi også har kørt testen på.
I praksis oplever jeg uret som marginalt hurtigere end de førnævnte, hvilket kan skyldes urets opbygning og øvrige hardware.
Lækker skærm og mange muligheder
Skærmen er AMOLED, og den står ikke bare klart. Den har også en opløsning, der gør det muligt at have mange informationer fremme på samme tid, mens du stadig let kan aflæse dem i ”rød zone” (en særlig indstilling til natten, som værner om ens nattesyn).
Opløsningen på den trykfølsomme skærm er 454 x 454 pixels, hvilket giver mulighed for at generere meget lækre virtuelle urskiver.
Alt dette kan du også gøre på ældre modeller – her er det hele bare blevet lidt mere lækkert at se på.
Nyt er også, at du kan dykke – helt ned til 40 meter. Det gør det måske ikke til et hardcore dykkerur, som Garmins egen Descent-serie, men det er alligevel imponerende, at du kan tage det med til bunden af Danmarks dybeste sø – Furesøen ved Farum.
Jeg nyder også den indbyggede mikrofon og højttaler, som fungerer aldeles fremragende. Det er imponerende, hvor højt og klart forskellige toner kan lyde ud af så lille en højttaler.
Som smartur er Fenix 8 et niveau over de tidligere modeller. Der er flere muligheder, flere features og ikke mindst en højere lækkerhedsfaktor.
Det er stadig ikke på højde med et Apple Watch, når vi taler om smartur-funktioner alene, men det er så godt, at jeg ikke ville tøve med at vælge Garmin som et solidt alternativ.
Dels på grund af det mere (i mine øjne) maskuline design og de omfattende træningsmuligheder og tracking-funktioner.
Om Garmin reelt kan udregne din præcise restitutionstid, eller hvor meget du bør træne på en dag, er gode pejlemærker for en amatør, men skal ikke tages som den endegyldige sandhed. Det er dog en god motivations-faktor.
Uhørt præcis
Fenix 8 holder fast i satellitterne som ingen andre ure, jeg har prøvet – også sammenlignet med andre gode Garmin-ure eller cykelcomputere.
Det er ikke, fordi forskellen i længden på en lang cykeltur varierer meget, når jeg sammenligner med et ældre GPS-ur eller min cykelcomputer.
Men undervejs kan jeg konstatere, at Fenix 8 reagerer hurtigere på hastighedsændringer, både når jeg øger og sænker farten.
Uret har hele tiden fat i satellitterne og mister ikke pludselig signalet, som jeg oplever med mange enheder – især i områder som skove, hvor det kan være svært at opnå ordentlig satellitforbindelse.
Det er måske en lille ting for mange, men i min optik er det et kæmpe plus. Det er bestemt ikke motiverende at cykle med 30 km/t, mens uret viser 12 km/t.
Et træningsur skal motivere dig undervejs, og hvis det ikke er præcist, vil det have den modsatte effekt. Her er Fenix 8 bedre end noget træningsur, jeg nogensinde har prøvet.
Fra bjergtop til havbund
Pulsmålingen er mere præcis end i noget andet ur, der måler via blodgennemstrømning i håndleddet.
Det skal understreges, at denne type pulsmåling generelt fungerer mindre godt på mig end på flertallet, som jeg lader afprøve de ure, som jeg tester.
Fenix 8 er dog bedre og mere præcis og havde kun få afvigelser, hvor den under udstrækning efter løb viste en makspuls, der var cirka 20 slag over min reelle formåen.
Uanset at det er blevet bedre, ændrer det ikke ved, at du stadig bør vælge et pulsbælte til præcis træning.
Jeg har ikke prøvet dykkerfunktionen, men bemærker, at den indbyggede LED-lampe er god, når jeg kommer sent hjem og ikke lige kan se stien. Derudover er der uhørt mange applikationer, jeg let kan hente til uret fra Garmins platform.
Uret er også en god vejviser på grund af den klare, detaljerede skærm, ligesom det er ret præcist til at måle højde og højdemeter.
Batteritiden er opgivet til 16 dage som smartur (samt 10 dage eller 29 dage i 43 og 51mm modellen), men mindre når du bruger GPS.
Det er tal, der kan være svære at gennemskue og som i høj grad afhænger af urets størrelse, brug med eller uden 'always-on' skærm, samt hvor ofte GPS'en anvendes.
Men efter en uges test af 47 mm-varianten, hvor jeg brugte det dagligt til forskellige træningspas og som smartur, var der stadig 15 procent strøm tilbage. Så batteritiden er alt rigeligt!
Imponerende, men spar dine penge
Som sagt indledningsvis er Fenix 8 på alle måder et imponerende trænings-/smartur. Det er ubetinget kongen på markedet lige nu.
Det ændrer dog ikke på, at de forrige modeller – både Fenix 7 og søstermodellen Epix Pro – ikke er blevet ringere i mellemtiden. De er blot blevet billigere.
Da både Fenix 7 og Epix Pro favner næsten lige så bredt og på ingen måde mangler præcision eller performance, kan man i min optik lige så godt spare de 2.000-4.000 kroner og købe en af disse modeller.
Det ændrer dog ikke på, at Fenix 8 er et vanvittigt lækkert stykke ”værktøj” og det bedste på markedet lige nu. Derfor kvitterer jeg også med en høj karakter.