Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: iPhone 16 Pro Max er den bedste iPhone til dato - men du bør spare de næsten 12.000 kroner, som den koster

Apple imponerer igen med sin ypperste iPhone. Der er dog dukket flere grunde op til helt at springe den over.

Apple har sejret ad helvede til med sin iPhone. Særligt her i Danmark.

De er populære, de er fine enheder – men folk køber sjældent nyt – de holder for længe, for kameraet, ydelsen og designet holder jo stadigvæk.

Nye iPhone-købere bliver nok oftere sendt i den lokale telebutik af en splintret skærm eller er udtjent batteri end af lysten til noget nyt og bedre.

Det er problem for klodens førende tech-virksomhed, der som bekendt lever af at sælge hardware.

Den nye iPhone Pro Max skulle dog have en løsning på problemet: Her leveres splinternye egenskaber i form af kunstig intelligens og usete fotografiske muligheder.

Titaniums-vidunder

Dagens test-emne er intet mindre end den allerfineste iPhone, der kan opdrives: En iPhone 16 Pro Max i den nye ’sandfarvede’ version.

Herligheden er ligesom sin forgænger mere underspillet end det har været tilfældet med tidligere iPhone Pro-modeller. Højglans-finishen er borte, kanterne er mere afrundede, mens den samtidig er mere solid end nogensinde tidligere qua titaniums-konstruktionen.

Der er dog to detaljer, der røber, at man har spenderet mindst 11.499 kroner på den nyeste iPhone Pro Max-model fra Apple.

Den ene er skærmen, som har fået lov til at vokse med en halv centimeter til 6,9 tommer. Det er samtidig sket uden at mobilen er blevet synderligt større, hvorfor kanterne omkring displayet er barberet til det mindste.

Flot ser det ud, særligt hvis man holder det op imod forgængeren eller den billigere iPhone 16. Men brugsmæssigt er det noget, der skaber fejltryk, da håndflader meget oftere får aktiveret noget ind over skærmen. Nuvel – de fleste bruger vel nu om dage et cover omkring deres telefon.

Den anden bemærkelsesværdige detalje findes i en dedikeret kamera-knap – den kommer jeg tilbage til.

Det er den anden nye knap fra Apple i to år, efter at der i sidste år blev indført action-knappen som genvej til at tænd/sluk for lyd eller andre brugervalgte funktioner.

Skærm uden lige

Man finder ikke flottere lærred end på iPhone 16 Pro Max.

Størrelsen alene gør nærmest enheden til en tablet, mens det, der vises frem, funkler i opulente farver og tårnhøj kontrast og lysstyrke.

Samtidig er skærmen her af ’promotion’-typen, hvilket oversat fra Apple-sprog betyder, at den opdateres med op til 120 Hz – dobbelt så hurtigt som den ydmyge iPhone 16.

I praksis betyder det, at animationer, overgange og spil vil virke mere flydende.

Hvad der fortsat er en af de flotteste mobilskærme akkompagneres fortsat af den bedste lyd, som man overhovedet kan få i en mobil. Nogle telefoner kan spille højere, men ingen spiller lige så højt og flot som iPhone 16 Pro-serien (og sidste års model for den sags skyld).

Mellem højttalerne i bunden finder man igen USB-C stikket, som altså endegyldigt afløser Lightning-stikket. Her er fortsat tale om USB 3.2 gen 2 og Displayport-understøttelse.

Apple oplyser, at telefonen kan kvikoplade fra nul til 50 procent på en halv time, et tal jeg faktisk overgik med et par procent med en 65 watts USB-C oplader.

Trådløst kan det tage imod 25 watt, hvilket sætter et loft over, hvor hurtigt det ret store 4.700 mAh batteri kan oplades.

Ingen over, ingen ved siden af

iPhone 16 Pro Max er født med den første AI-optimerede processor fra selskabet. Processoren hedder A18 og kommer i to versioner, den almindelige A18 og den tunede A18 Pro tiltænkt Pro-mobilerne.

Denne er ligesom i foregængeren A17 Pro fremstillet med en 3nm proces, men er altså raffineret og tunet, så den yder endnu højere.

I benchmark-programmer afspejler det sig i scorer, der ligger 10 til 20 procent højere end hidtil – både i apps og spil. Intet revolutionerende, men altså en reel fremgang.

Mobilen er udstyret med otte gigabyte hukommelse ligesom forgængeren og den mere ydmyge iPhone 16 non-Pro.

Med årets model har Apple forbedret driftstiden en smule. Det er en udvikling, som altid tages imod med kyshånd.

Det mere afdæmpede strømforbrug synes jeg også har en indflydelse på mobilens varmeudledning. Hvor iPhone 15 Pro kunne have en tendens til at blive mere end rigelig varm, synes jeg ikke, at det er noget issue længere.

Ingen brokkede sig – nu får de muligheden

Problemet for Apple er desværre, at ingen siden iPhone 12/13-generationerne rigtig har brokket sig over, at deres telefoner var sløve. En iPhone 13 er stadig en kvik sag.

De nyere iPhones har dog hardware, der er så kraftig, at det er i stand til at afvikle ’Apple Inteligence’ når denne engang bliver gjort tilgængelig fra oktober 2024.

Med denne ombord vil nogle af de neurale netværk kunne afvikles lokalt eller op i en privat cloud, udviklet i samarbejde med AI-frontløberne OpenAI.

Problemet er dog, set med danske øjne, at vi endnu ikke ved, hvad der kommer hertil, hvornår det kommer hertil, og hvor godt det vil fungere.

Vi ved endda ikke, hvorvidt det vil fungere i samspil med EU’s AI-lovgivning.

Apple har [url=https://www.computerworld.com/article/3541315/apple-intelligence-in-europe-you-might-be-waiting-for-a-while.html#:~:text=Given%20that%20Apple%20hasn't,in%20Europe%20any%20time%20soon.]endnu til gode[/url] at underskrive det regelsæt, som vil kunne slippe tjenesten løs herhjemme. OpenAI’s sløseri på området er heller ikke noget godt tegn.

Som nybagt iPhone 16 Pro-ejer står man med fabelagtig hardware mellem fingrene, men man vil kunne brokke sig over ikke at kunne udnytte den til fulde.

Kamera som i gamle dage

Måske ligger der en form for indrømmelse i, at Apple vil have noget andet at vise frem i sin nye telefoner, når nu man ikke er sikker på at kunne få Apple Intelligence bredt ud.

Derfor er selskabet klar med en omkalfatring af den måde, som kameraet styres på, og hvad det tilbyder af muligheder.

Det sker med introduktionen af en dedikeret kamera-knap, som ikke bare kan styre udløseren, men også kan hjælpe med at hurtigt at justere zoom, eksponering, dybdeskarphed, visuel stil og meget mere.

Som midaldrende kamera-nørd er jeg vild med at blive tilbudt muligheden for indgående at kunne styre kamera-trioen bagpå, særligt fordi de fortsat er glimrende fotomaskiner, der på de fleste måder har afløst mit spejlreflekskamera.

Omvendt undres jeg lidt over tilgangen, som synes noget tilbageskuende.

Der er nok ikke mange, der er født efter 1990, som har tilegnet sig den vel noget bedagede måde at styre et kamera på.

Rent fotomæssigt er iPhone 16 Pro meget lig sin forgænger. Altså er der fortsat tale om et glimrende kamera.

Fremgangen skal dog særligt findes i de to ekstra foto-moduler. Ultravidvinkel er blevet bedre, mens iPhone 16 Pro nu får fem gange optisk zoom mod tre tidligere.

Videoevnerne er ligesom med iPhone 15 Pro hinsides det, som de fleste brugere kan udnytte til fulde. Men filmfotograferne derude vil glæde sig over mulighederne for at kunne lege med log-profiler og 120 fps slowmotion i 4K.

Spar 2.000 til 12000 kroner

iPhone 16 Pro Max er den bedste iPhone nogensinde. Men den mangler noget unikt og nyt, som kan retfærdiggøre dens eksistens.

Sagen er at den kunstige intelligens til iPhonen lader vente på sig, men kamera-nyhederne ikke er noget, der får breaking-bjælkerne til at vælte frem.

Mit råd er derfor umiddelbart at vente med at springe på Apples AI-iPhone til den kunstige intelligens rent faktisk har nået at bevise sit værd på vores breddegrader.

Hvem ved. Det kan jo være, at vi om et år vil erfare, at der skal ny og hurtigere hardware til.

Spar derfor de 12.000 kroner.

Er uheldet ude og din iPhone-skærm er i stykker eller batteriet er dødt, kan du nøjes med at spare 2.000 kroner og købe sidste års Pro-model. Det er en lille hemmelighed, men den vil også kunne køre Apples AI, når denne er klar.


Loading ikon