Artikel top billede

Tesla har med vilje gjort ladetiden dårligere med software-opdatering - skal nu betale erstatning til Tesla-ejere

Hundredvis af nordiske Tesla-ejere har stævnet elbil-selskabet for at have forringet deres bil. Nu er der fældet dom i de første sager.

Flere års juridisk tovtrækning mellem Tesla Norge og sine kunder endte ved en appel-domstol i Borgarting Appelret.

Her fældede retten dom over elbilsselskabet, som blev dømt til at tilbagebetale 50.000 norske kroner, svarende til knap 32.000 kroner, til fire Tesla Model S ejere, som i 2019 oplevede, at deres bil blev forringet via en software-opdatering.

Selskabet introducerede dengang en begrænsning til første generation af luksusbilen Model S, årgang 2013 til 2015, som betød at der blev opladet væsentligt langsommere ved lynladerne.

Her bedyrer Tesla, at opladningshastigheden alene blev reduceret med 20 procent, mens brugere meldte om ladetider, som blev mere end fordoblet, når batteriet var koldt, skriver det norske motormedie Motor.no.

Det fik retten til at dømme til de norske Tesla-ejeres fordel: ”Tesla havde ikke ret til at sænke opladningshastigheden,” lyder det i dommen.

Hundredvis af søgsmål i sigte – også i Danmark

Selvom det indtil videre kun er fire Tesla Model S ejere, som har fået medhold i retten, venter der langt flere lignende krav til selskabet.

Mediet skriver, at Tesla står overfor dusinvis, hvis ikke hundredvis af lignende krav fra øvrige Model S ejere.

I alt har 118 ejere af elbilen søgt kompensation for software-opdateringen, mens der noteres af i alt 9.874 af de berørte modeller er indregistreret i landet.

Herhjemme er et lignende søgsmål under opsejling.

I 2021 blev en gruppesøgsmål iværksat ved retten i Hillerød på vegne af 400 danske Model S ejere, skriver motormediet Hvilkenbil.

Her oplyser en af stævnerne, Steen Andersen, at man vil gå efter en erstatning på 100.000 kroner per bil, som skal dække over værdiforringelsen og den store ulempe, som længere ladetider medfører. Her pointeres det at han har oplevet lynladetider, der er gået fra 30 minutter til 50 minutter.

Teslas nordiske pressechef, Maria Lantz, har ikke ønsket at kommentere på sagen, mens Tesla Norge ikke oplyser, hvorvidt sagen vil forsøges anket ved den norske højesteret.