Kortet i bakspejlet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. maj 2006.


Hvis der ikke er egnet plads i bilen til at montere en traditionel GPS-enhed, kan man bruge bakspejlet til at vise kort på.
Er man den lykkelige ejer af en fabriksmonteret GPS, har man ikke problemet. Men naviga­tionsudstyr er på grund af de heftige danske skatter på biler og biludstyr ofte for dyrt som fastmonterede løsninger, så mange danskere vælger en løs GPS-enhed, hvis de vil have kortvisning i bilen.
Men det er eftergånden blevet en udfordring at finde en egnet plads til GPS-enheden, hvis man ikke vil have den dinglende i forruden. Bilkabiner bliver nemlig mere og mere organiske og runde i deres udformning, og bildesignerne har et nærmest agorafobisk forhold til tomme flader uden knapper og pyntelister.
Siemens VDO har muligvis fundet en løsning: Man får bare kortet vist i bakspejlet. Løsningen består af et specielt bakspejl i forruden, der monteres sammen med en navigationscomputer, som typisk placeres under sædet. Computeren fodres med en dvd, der dækker det europæiske vejnet. Eller man kan vælge en cd-rom-løsning, der dækker de nordiske lande, og hvor man skifter skiverne, efterhånden som man får brug for flere veje. Kortene aktiveres med et telefonopkald og en kode, så man kun betaler for de kort, man benytter.

Kortvisningen foregår i selve bakspejlet, der er belagt med en særlig folie. Når navigationen ikke er tændt, ser man næsten ikke det kortbelagte spejl. Løsningen kan kombineres med et bakkamera, der tænder spejlet, når bilen sættes i bakgear. Kortet optager lidt under halvdelen af synsfeltet i spejlet, men det begrænsede udsyn har hidtil ikke fået færdselsmyndighederne op af stolen.
- Fra Siemens' hovedkontor hedder det, at så længe, du kører med to sidespejle, er det ok, at billedet i bakspejlet er lidt mindre, siger Claus Biel-Knudsen, administrerende direktør i Siemens VDO Trading.
Han forventer heller ikke i fremtiden reaktioner fra myndighederne på produktet.
Kortspejlet har en vejledende pris på 12.499 kroner inklusive moms. Og man skal nok ikke forsøge at montere det selv.

Billedtekst: SE OP En speciel folie under spejlglasset tillader chaufføren
at navigere og holde øje med trafikken bagude samtidig.

Boks:
Pålidelig men for lille
Tyske Typhoons MyGuide 7000XL er ud over at være en navigationsenhed også en traditionel lommecomputer, der kører Windows Mobile og indeholder både Outlook og Media Player. Apparatet er pålideligt og falder sjældent ud. Den 416 MHz store Intel-processor kommer for alvor til sin ret ved udregningen af ruter, der foregår rigtig hurtigt.
Den leveres i en udgave med dansk og skandinavisk kort på det medfølgende 256 megabyte SD-kort samt Europa-kort på cd'er. Man kan også vælge en udgave, hvor det hele ligger på et medfølgende to-gigabyte SD-kort. Begge versioner indeholder en gratis TMC-funktion, der giver besked om køer på motorvejen, ulykker, vejarbejder og så videre.
7000XL er handy - måske lidt for handy, for selvom skærmen er næsten refleksfri og viser vej tydeligt, er den alt for lille for et naviga­tionssystem, og man skal ofte anstrenge sig for at se navne på veje. pcworld

16 lande og Bluetooth
Luksusmodellen fra TomTom 700 bliver snart afløst af 710'eren. Den 2,5 gigabyte store harddisk indeholder ikke færre end 16 landekort med en næsten 100 procents dækning. Destinationen angives ved at pege på selve skærmen. Indlæsningen fungerer godt, men de virtuelle knapper er en smule for små, og det er let at trykke forkert.
Der medfølger en fortræffelig fjernbetjening. Den er udstyret med Bluetooth og kan kobles sammen med en tilsvarende udstyret mobiltelefon, så telefonen fungerer som en håndfri enhed. Telefonen kan for eksempel kobles til internettet og hente aktuelle oplysninger om vejarbejde og vejret.
Trafikoplysningerne koster cirka 600 kroner om året for hele Europa. Der findes endnu ikke en specifik tjeneste, der kun dækker Danmark.
Fem stjerner ud af seks mulige. Pris: Cirka 5.000 kroner. pcworld

Garmin sender seks nye på gaden
Den amerikanske navigationsproducent Garmin sender seks GPS-enheder på gaden med Streetpilot c550 som topmodel. Den har indbygget Bluetooth og TMC-modtager, som kan dirigere uden om trafikpropper.
De mindre Garmin-modeller går under serienavnet Nüvi med betegnelserne 360 og 310, sidstnævnte findes også som Deluxe-model. De har alle Bluetooth, som kan tilsluttes mobiltelefon og dermed fungere som håndfrit sæt.
Priserne ligger på cirka 6.000 kroner for de største og 4.500 for de mindre. Prisen afhænger desuden af, hvor meget kortmateriale man ønsker at købe med. pcworld

OriginalModTime: 26-05-2006 09:14:40




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere