Dansk IT advarer om faldgruber ved softwarelicenser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. april 2006.


Juristerne i Dansk IT har lavet en køberguide til it-chefer, der skal styre dem igennem den kontraktmæssige jungle, når de køber softwarelicenser.

It-chefer har for mange softwarelicenser. De betaler med andre ord for noget, de ikke bruger. Årsagen til pengespildet er en kombination af, at it-cheferne ikke sætter sig ordentligt ind i kontraktbetingelserne, og det faktum, at kontrakterne som regel er urimeligt svære at forstå.
Med pjecen "10 tips til brug ved forhandling af software­licens­aftaler" har jurister i organisationen Dansk IT begået en køberguide, der skal hjælpe it-cheferne igennem den besværlige proces, det vitterligt er at købe og holde styr på virksomhedens licenser.

Et tip fra pjecen handler
om Anvendelsesbegrænsninger, som mange kontrakter indeholder. I mange licensaftaler står der, at softwaren kun er til intern brug. Dermed er det ikke helt klart, om virksomheden overhovedet må bruge programmet i forretningsøjemed. Her foreslår pjecen en række formuleringer, som man bør sørge for at få skrevet ind i kontrakten, inden den bliver skrevet under.
Dansk IT's jurister mener også, at man skal undgå den såkaldte "Den hele aftale"-klausul. Klausulen er et kontraktelement, der stammer fra de engelske og amerikanske kontrakter - "The entire agree­ment clause" - og indeholder typisk en formulering om, at alle skriftlige og mundtlige aftaler, der er indgået før kontraktunderskrivelsen, ikke gælder, med mindre de også findes i den færdige kontrakt.
Et problem i den forbindelse kunne være, at en leverandør for eksempel har lovet, at køberen kommer til at spare mange penge, ved at købe et bestemt produkt. Står det ikke efterfølgende i kontrakten, er det løfte ikke det papir værd, det er skrevet på. Derfor bør man ikke acceptere den klausul, advarer juristerne.

Hent pjecen
www.dansk-it.dk

OriginalModTime: 27-04-2006 13:29:03




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere