It-chefen har for mange softwarelicenser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. april 2006.


Danske virksomheder betaler for flere softwarelicenser
end de burde, fordi licens­aftalerne er for ­komplekse og svære at gennemskue.
Det gør ikke tingene lettere, at leverandørerne løbende ændrer aftalevilkårene.

Hvis it-chefen har søvnløse nætter af frygt for, at en licensrevision skal afsløre uautoriserede programmer i virksomheden, er han vågen på et forkert grundlag. Hans problem er nemlig snarere alle de licenser, han ikke burde have, men som han alligevel betaler for.
Der er nemlig ikke 100 procent styr på licenserne i nogen virksomhed, viser erfaringerne hos en af verdens største it-revisionsselskaber, KPMG. Virksomhederne har pligt til at lukke revisorer ind, der tjekker licenserne på deres produkter.
Kontrolbesøgene varsles i forvejen, og revisorerne finder altid noget, der ikke stemmer. Det er også manglende licenser, men overlicentiering fylder i dag mere, mener KPMG.
Revisionsselskabet vurderer, at virksomhederne under et, bruger flere penge på unødvendige licenser, end de sparer på at bruge ulovlig software.
Det er der en simpel grund til.
- Reglerne er så komplekse, at mange frygter, de overser noget. Licensstyring er en enorm administrativ byrde, og de store virksomheder kan mageligt beskæftige en fuldtidsansat alene med at holde styr på dem. Det glemmer man at fortælle virksomhederne, når man sælger dem produktet, siger Jacob Lehman Nielsen, statsautoriseret revisor hos KPMG
Han peger på, at det blandet andet er vanskeligt at styre på grund af, at en licensaftale det ene år kan gælde antallet af CPU'er, mens det næste år handler om antallet af pc'er.
- Når vi kommer på besøg, gennemgår it-chefen som regel en erkendelsesfase, hvor han bliver mere og mere overrasket, og til sidst må sætte sig ned og overgive sig, fortæller Jacob Lehman Nielsen.

En undersøgelse foretaget af LANDesk, der blandet andet lever af at sælge licensstyringssoftware, viser, at under halvdelen af it-cheferne med god samvittighed og is i maven ville åbne dørene for en gennemgang af virksomhedens licenser.
Mange frygter piratsoftware i deres virksomhed, men undervurderer problemet med de mange licenser, virksomheden slet ikke har brug for, men alligevel betaler for.
- Det største problem for it-cheferne i licenssammenhæng er, at der ofte er for mange licenser i virksomheden, siger formand for it-chef-organisationen Dansk IT Per Buchwaldt, som mener, at producenterne har et ansvar for at tilgodese deres kunder med mere forståelige licensaftaler.
Henrik Møller Jørgensen, konsulent i Ravenholm Computing, der blandt andet hjælper virksomheder med at gennemgå deres licenser, ser mange tilfælde af virksomheder med voldsomme overlicentieringer.
- Årsagen er, at it-chefen ikke har læst licensbeviserne. Til gengæld er aftalerne ofte tykke som telefonbøger og svære at gennemskue. Softwareproducenterne kunne gøre det lettere for kunderne, mener Henrik Møller Jørgensen.

Hos ingeniørfirmaet COWI, der bruger et sted mellem 400 og 500 forskellige slags software, fra kontorprogrammer til det mest komplekse brobygningssoftware, mener it-direktøren nok, at han har styr på licenserne.
Men det er et stort arbejde at håndtere licenserne, når han en gang om året gør status med sine to største leverandører, SAP og Microsoft.
- Vi bruger tid og ressourcer på at have de rette licenser, for der er mange regler i aftalerne, siger Arne Hougaard Nielsen, it-direktør i COWI.
Han mener ikke, at softwareproducenterne tager ordentlig hensyn til brugervenligheden.
- Overhovedet ikke, og det er et stort problem i softwarebranchen. Det rører ved selve deres model for indtjening, så det er vanskeligt at ændre. Men jeg mener risikoen i virkeligheden går begge veje: Når det er så komplekst, risikerer virksomhederne ganske vist at købe for mange licenser. Men producenterne risikerer også, at virksomhederne køber for få, siger Arne Hougaard Nielsen.
Under den seneste årlige gennemgang med Microsoft og SAP oplevede COWI ikke problemer med for mange eller for få licenser, beretter Arne Hougaard.
- Men det er et kæmpearbejde at finde ud af, hvad vi har og hvad vi bruger. Vi oplever, at leverandør og forhandler ikke kan fortælle, hvad de har solgt til os. Det er vi sikkert også forpligtet til at kunne redegøre for selv. Men det er ikke let, når vilkårene i nogle licens­aftaler skifter gennem tiden, siger han.

Og skifter gør de. For ikke så længe siden kørte der måske to CPU'er i en server. I dag kører der må­ske 24. Derfor må producenterne løbende ændre på indholdet i aftalerne, lyder det fra IBM.
- Vi er nødt til at ændre licens­vilkårene i takt med den teknologiske udvikling, si­ger Carsten Grønning, der er nordisk software pr- og kom­muni­ka­tions­chef i IBM.
Han vil gerne vedstå, at IBM kunne gøre livet mere enkelt for kunderne.
- Vi har en produktportefølje, der blandt andet er opstået på baggrund af en række opkøb af andre virksomheder, men vi arbejder på at gøre aftalerne mere overskuelige, siger Carsten Grønning.

Billedtekst:
Ny bil - For mange licenser svarer til at have en ekstra firmabil holdende, man ikke bruger til noget, siger Henrik Møller Jørgensen, konsulent hos Ravenholm Computing.

Billedtekst:
svært - Vi oplever, at leverandør og forhandler ikke kan fortælle, hvad de har solgt til os, siger Arne Hougaard Nielsen, ­
it-direktør hos COWI.
Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 20-04-2006 14:14:57




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere