Matematisk optimering af muligheder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. april 2006.


Ingen havde brug for et stykke akademisk software uden ­support. Derfor
var afskeden med forskermiljøet indlysende

For Erling D. Andersen og hans bror Knud var springet fra universitet og forskermiljø, til tilværelsen som deres egne arbejdsgivere, indlysende. De er begge ph.d.er i henholdsvis økonomi og datalogi. På basis af deres forskning udviklede de sammen et softwareværktøj til løsning af matematisk optimerings modeller, Mosek. Et eksempel på anvendelsen kan være et porteføljevalgsproblem, hvor det handler om, at man gerne vil finde en portefølje af aktier, der giver gode afkast med minimal risiko. Kunden stiller med sine parametre, som fyldes i Moseks software, der spytter løsningen ud i den anden ende.
Helt så simpelt er det ikke, men sådan fungerer det i princippet. Mosek har kunder i brancher som finansverdenen, farmaceutiske firmaer, busselskaber, elselskaber og mange skove, såmænd.
- Der er ikke taget patenter, for man kan ikke tage patent på at lægge to og to sammen, som Erling D. Andersen udtrykker det.

Virksomheden holder på femte år til i kuvøseparken Symbion i København, og har i årenes løb flyttet kontor tre gange.
- Vi har da tænkt på at flytte, men Symbion tager sig af telefon og rengøring, og jeg tror ikke, vi kan bo billigere eller bedre andre steder, når vi tager de ting med i betragtning, siger Erling D. Andersen.
Han har selv undervist på Odense Universitet, men friheden som selvstændig trak, fordi ingen havde brug for et stykke akademisk software uden kommerciel support.
Det, at andre har brug for det, man laver, er i dag drivkraften for brødrene.
- Jeg startede på et lille kontor, med en stol og en computer i Symbion. I dag har vi fem fuldtidsansatte. Det er rart at se, at folk kan bruge det, man laver til dem, siger han.
De har ikke sat en grænse for, hvor meget deres virksomhed skal vokse, men fem-ti ansatte er fint, og vil samtidig placere Mosek i samme størrelsesorden som deres konkurrenter.
- Jeg håbede, at det kunne blive min fuldtidsbeskæftigelse, og det er det blevet, siger Erling D. Andersen.

Boks:
om mosek
Firmanavn: Mosek ApS
Stiftere: Erling D. Andersen
og Knud Andersen
Start: Opr. 1997,
i nuværende udgave 2002
Kapital: Egne penge

OriginalModTime: 06-04-2006 15:27:35




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere