Markedet for PDA'er er vokset kraftigt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. februar 2006.


2005 blev et rekordår for salg af håndholdte computere. BlackBerry blev den mest solgte PDA.

Der blev solgt tæt på 15 millioner håndholdte computere i 2005. Det er en vækst på næsten 20 procent set i forhold til salget af PDA'er i 2004. Dermed blev 2005 det år, hvor der blev solgt flest PDA'er nogensinde. Det viser den seneste opgørelse fra analysebureauet Gartner.
BlackBerry blev den mest solgte PDA i løbet af året. Det ser således ikke ud til, at årelange patentretssager har skadet markedsandelen for producenten Research In Motion (RIM).
- RIM ser ikke ikke ud til at tabe momentum på trods af juridiske problemer og trussel om forbud af salg, siger Todd Kort, analytiker hos Gartner.
Siden 2001 har patentporteføljefirmaet NTP i forskellige retssager anklaget RIM for at overtræde en række patenter relateret til trådløs e-mail (se boks).
- BlackBerry-brugere skifter ikke leverandør, da det er dyrt at skifte. Der er ikke nogen rigtige alternativer, og risikoen for, at BlackBerry-servicen lukkes (som følge af retssager, red.) er lille, vurderer Todd Kort.

BlackBerry har skubbet Palm af tronen som PDA-konge. Hvor Palm for fem år siden sad solidt på over 75 procent af markedet, er markedsandelen nu faldet til under 20 procent. Forretningsfolkene har taget BlackBerryen til sig og puttet den i jakkesættets inderlomme, mens Palm tilsyneladende har opbakning på forbrugermarkedet.
Sådan tolker Todd Kort tallene for fjerde kvartal af 2005, hvor Palm solgte flest PDA'er som følge af blandt andet julesalget.
- Forbrugerkøb i fjerde kvartal gjorde det muligt for Palm at overhale RIM og HP, men vi forventer, at RIM vil indtage positionen som nummer et i første kvartal af 2006, siger Todd Kort.
Tallene for Palm inkluderer ikke salg af den succesfulde Palm Treo smartphone, da den ifølge Gartners definition ikke kan betegnes som en PDA.

Windows CE fortsatte sin vækst som det foretrukne PDA-styresystem. Med en vækst på 33 procent i forhold til året før, var der over syv millioner PDA'er i 2005 der blev solgt med Microsofts styresystem.
Antallet af PDA'er med Palm OS installeret faldt med en næsten tilsvarende procent, 34 procent.

Billedtekst:
topsællert Research In Motions Blackberry var den mest solgte PDA i 2005

Boks:
Gartners pda-definition
Ifølge Gartner er en PDA en datacentreret håndholdt computer, der vejer mindre end et halvt kilo, og som er designet til at blive brugt med begge hænder. En PDA kan tilbyde telefoni, men det er først og fremmest enheder til data-trafik, sekundært til telefoni.
Smartphones som Treo 650 og BlackBerry 7100 indgår derfor ikke i Gartners markedsopgørelse, men trådløse PDA'er som iPAQ 65xx og BlackBerry 8700 gør.
Striden om de trådløse mail-patenter
Mens Research In Motion (RIM) kan fejre, at deres Blackberry ifølge Gartner var den mest solgte PDA i år 2005, kaster en årelang patentstrid sin skygge over RIM's succes. Patentporteføljefirmaet NTP anklager RIM for at overtræde fem af NTP's patenter inden for trådløs e-mail.
Seneste kapitel i den tilsyneladende endeløse strid kom 1. februar, da det amerikanske patentkontor i en foreløbig afgørelse erklærede NTP's fem patenter for ugyldige. Det kan dog vare måneder, inden den endelige afgørelse træffes. Næste kapitel begynder 24. februar, når en retshøring i Virginia starter. Uagtet det amerikanske patentkontors foreløbige afgørelse, kan retshøringen medføre, at Blackberrys trådløse e-mailservice lukkes i USA.
Solgte PDA'er
Markedsfordeling i procent:
Kilde: Gartner Dataquest, februar 2006




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere