BI identificerer forsikringssvindel

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. februar 2006.


Styr på mængden af information
Prisen på lagring er faldet støt, og mængden af data, der lagres stiger eksplosivt. Derfor har mange virksomheder et akut behov for at kunne administrere og analysere dem, så uoverkommelige data kan forvandles til brugbar viden.
De analytiske funktioner, der nu introduceres, er for eksempel Business Intelligence-faciliter, der ikke blot kan beskrive, men forudsige kundeadfærd, eller systemer, der på grundlag af XML systematiserer ustrukturerede data fra nettet. Udfordringen er, som erfaringerne fra Alm. Brand viser, at øge kvaliteten i de mange gemte data. Data skal prioriteres. Samtidig arbejdes der med søgeteknologi, der er mindre afhængig af sprog og ordvalg, men som i højere grad kan søge efter indhold.
Ved at kombinere data med erfarne sagsbehandleres viden vil Alka forsikring minimere forsikringssvindel.

I starten af i år indførte Alka Forsikring et nyt system i kampen mod forsikringssvindel, Fraud Detection System.
- Systemet kan ikke identificere noget, der med sikkerhed er svindel, men det kan udpege en sag, der har en profil, som ligner noget, hvor der har været svindlet, forklarer Jakob Lauersen, underdirektør i Alka Forsikring. Han er ansvarlig for Business Intelligence, eller Customer Intelligence, som han selv kalder det:
- Jeg skal prøve at forudsige kundernes adfærd.
Til at forudsige mulig svindel har Alka allieret sig med nogle erfarne sagsbehandlere og et såkaldt predictive analytics-system fra SPSS.
- Systemet er baseret dels på statistik og dels på sagsbehandlernes erfaring. Der ligger meget sund fornuft indarbejdet i systemet, siger Jakob Lauersen.
Eksempelvis nævner han, at Alkas system vil være skeptisk over for en anmeldelse om en stjålen, ny bil, der brænder op.
- I dag bygger systemet i mindre grad på statistisk modellering. Det vil komme, efterhånden som vi får struktureret vores viden om kunder, der med sikkerhed har svindlet, forklarer Jakob Lauersen.

Systemet er integreret med Alkas skadesbehandlingssystem, så Alkas omkring 80 skadesbehandlere kan få en vurdering af en skadesanmeldelse, mens de indtaster den i skadesbehandlingssystemet, der er fra Tia Technologies. Det kører på en AIX-server, hvor der er installeret en Oracle-database.
Fraud Detection Systemet kører på en windowsserver, hvor applikationsserveren Jboss er installeret. Ved hjælp af webservices er Fraud Detection Systemets funktionalitet gjort tilgængelig. Fra skadesbehandlingssystemet sendes relevante data fra en skadesanmeldelse til Fraud Detection System, der vurderer sagen, blandt andet ved hjælp af et datawarehouse, hvor data om tidligere skadesanmeldelser er lagret.
Fraud Detection Systemet sender en score tilbage til skadesbehandlingssystemet. Hvis scoren ligger over en bestemt grænse, er der behov for at kigge nærmere på skadesanmeldelsen. I så fald dukker der en meddelelse op på skadesbehandlerens skærm.
Jakob Lauersen understreger, at Fraud Detection Systemet ikke skal opfattes som en mistænkeliggørelse af Alkas kunder.
- I dag er der omkring 20 procent af vores skadesanmeldere, der ikke får svar her og nu. Vi skal sørge for, at det er de rigtige sager, der udpeges til nærmere undersøgelse. Ved at reducere mængden af svindel, kan vores ærlige kunder blive ved med at få gode priser, siger Jakob Lauersen. Han forventer, at systemet vil reducere mængden af svindel, men kan ikke sige hvor stor en reduktion Alka forventer i antallet af svindelsager.

Antallet af skadesanmeldelser der skal efterses for svindel, kan rent teknisk nemt skrues op og ned. Ved hjælp af et webadministrationsinterface kan man bestemme hvor høj scoren fra Fraud Detection System skal være. Det er også muligt at have forskellige grænseværdier for forskellige forsikringsprodukter.

Billedtekst:
til gavn for ærlige kunder - Ved at reducere mængden af svindel, kan vores ærlige kunder blive ved med at få gode priser, siger Jakob Lauersen, underdirektør i Alka Forsikring. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere