Apples nye chip-strategi

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. januar 2006.


2006 bliver året, hvor Apple skifter til Intel-chips.

Mens salget af iPods buldrer afsted og i stigende grad tegner Apples ansigt over for forbrugerne, bør man lægge mærke til, hvad der sker med Apples oprindelige forretningsområde, Mac-computere.
På det nyligt overståede Macworld i San Francisco præsenterede Apple-chefen Steve Jobs nye Mac-computere, der var baseret på chips fra Intel. De nye Intel-baserede maskiner, i første omgang en iMac og en bærbar MacBook Pro, repræsenterer et skifte væk fra Apples hidtidige strategi med at anvende IBM's PowerPC-chips.

Mac-computere er stadig en væsentlig del af Apples forretning. Selvom Apple solgte 22,5 millioner iPods og kun 4,5 millioner Mac-computere, giver computer-hardware stadig den største omsætning. Lidt over halvdelen af Apples omsætning i 2005 kom fra hardwaresalg, mens iPod tegnede sig for omkring en tredjedel af omsætningen. Så skiftet af chip-leverandør er en beslutning, der har vidtrækkende betydning for Apple.
Beslutningen om at skifte til Intels Core Duo-processor skyldtes blandt andet, at Apple havde problemer med at presse nok ydelse ud af IBM's PowerPC-chips.
- Det er ingen hemmelighed, at vi har forsøgt at presse G5 ind i en notebook uden, at det er lykkedes på grund af strømforbruget, sagde Steve Jobs ved præsentationen af den bærbare MacBook Pro. Core Duo-processoren fra Intel giver omtrent fem gange så meget ydelse for den samme strømmængde, som kræves af G5-processoren, eller PowerPC 970FX som IBM kalder processoren.
Skiftet til en Intel-baseret platform har sat spekulationer i gang om, hvorvidt man vil kunne køre Windows på Mac-maskiner. Umiddelbart er svaret nej. De Intel-baserede Mac-maskiner anvender nemlig det såkaldte extensible firmware interface (EFI), som blandt andet sørger for, at en computer indlæser styresystemet, når den starter. Windows XP understøtter ikke EFI, men anvender den gamle BIOS. Det får ikke analytikere til at afskrive muligheden for at køre Windows på Mac.
- Jeg er ikke i tvivl om, at en smart person vil finde ud af at gøre det [køre Windows på Mac. red.], selvom det ikke er understøttet endnu, sagde eksempelvis Dan Kusnetzky fra IDC.
Dukker der ikke en smart person op, er det kun et spørgsmål om tid. Vista understøtter nemlig EFI. Derfor er det rimeligt at forvente, at Vista vil kunne installeres på Intel-baserede Mac.
I dag kan man ved hjælp af emuleringsprogrammer køre Windows-programmer på en Mac, men det giver en væsentlig forringelse af ydelsen. Intelbaserede Mac'er vil kunne løse det problem, da det ikke er nødvendigt med et emuleringslag og hastigheden for Windows-programmer dermed bliver sat i vejret.
Mens Apples ledere har udtalt, at de ikke har noget imod, at folk installerer Windows på de nye Intel-maskiner, så ser de anderledes strengt på, at folk installerer OS X på andre maskiner end Apples egne.
Når hardwaresalget leverer over halvdelen af Apples omsætning, vil det være katastrofalt, hvis folk pludselig begynder at installere OS X på almindelige standard-pc'er.
Hvis Apple derimod kan lokke blot en lille del af standard-pc-brugerne over på Apple-platformen med løftet om Windows-programmer uden ydelsesproblemer, vil det være en rigtig god forretning for Apple.

Med et globalt pc-salg i 2005 på 218 millioner enheder ifølge de seneste tal fra Gartner vil Apple kunne forøge sine hardware-indtægter med 50 procent, hvis man kan snuppe blot en procent af det globale pc-marked.
Apple var allerede inden præsentationen af de Intel-baserede maskiner godt på vej. De seneste tal fra første kvartal af Apples regnskabsår 2006 viser, at salget af Mac'er steg med 20 procent i forhold til samme periode sidste år.

Billedtekst:
iMac Apples iMac-computer med Intels Core Duo-processor kan speede Apples salg af Mac yderligere op.

Boks:
Mac OS X på standard-pc
Trods Apples uvilje mod, at folk porterer OS X til standard-pc'er, gør hackere et forsøg. På www.osx86project.org bliver mulighederne
ivrigt diskuteret.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Test manager med agilt mindset

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

UI-designer med flair for apps

Netcompany A/S

Managing Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere