Når data skal forsvinde helt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. december 2005.


Sikkerhed er også et spørgsmål om at få data til at forsvinde sporløst.
sikkerhed
Data, der er slettet, så de er umulige at genskabe. Det kan være enhver it-chefs mareridt. Men det kan også være en nødvendighed.
Hvis en virksomhed skal skifte pc'er eller servere, er det vigtigt, at fortrolige virksomhedsoplysninger eller personfølsomme data bliver effektivt slettet.
Hos Skat har man i mange år sørget for, at data fra gamle harddiske og bånd blev effektivt slettet, inden man skilte sig af med dem.

De fleste systemer hos Skat køres af CSC, og det er således it-servicegiganten, der håndterer de fleste fortrolige informationer som Skat har om skatteyderne. Skat håndterer dog også selv en vis mængde data. Blandt andet data på medarbejdernes arbejdsstationer.
I september i år overtog Topnordic administrationen af hele Skats desktop-miljø.
- Og når arbejdspladsen skiftes ud cirka hvert tredje år, skal vi sørge for, at den gamle pc kan sælges videre, siger Peter Trans, teknisk direktør hos Topnordic.
Før en udtjent pc forlader Skat, kører Topnordic den igennem en datasletningsrutine, så harddisken ikke indeholder spor af fortrolige oplysninger. Som led i klargøringsrutinen udskrives et dokument med serienummer og tekniske oplysninger, der viser, at pc'en er klar til videresalg.
Til sletteproceduren anvender Topnordic software fra norske Ibas. Softwaren lever blandt andet op til den amerikanske standard DoD5220.22-M, der er udarbejdet af det amerikanske forsvarsministerium.

Ifølge Peter Trans anvendes softwarebaseret sletning da også af den amerikanske hær, mens der i Danmark tilsyneladende er større skepsis over for metoden.
- Danske myndigheder som Kriminalforsorgen vælger at destruere diskene fysisk. Og det er det samme i Forsvaret, siger Peter Trans.
Der er tilsyneladende en psykologisk effekt ved en fysisk destruktion, som virker mere bekræftende end en sletning med software, men gensalgsværdien af en fysisk destrueret disk er nu engang ikke den samme som en disk, der er blevet softwareslettet, som Peter Trans lakonisk udtrykker det.
Netop muligheden for gen-salg er indarbejdet i livscyklussen for Skats it-udstyr. Ifølge Peter Trans koster det alt i alt omkring 100 kroner at gøre en pc klar til videresalg.

Billedtekst:
væk for altid Softwarebaseret sletning er en effektiv måde at fjerne data, så de ikke kan genskabes, siger Peter Trans, teknisk direktør i Topnordic.
Boks:
to metoder til at slette data
• Med software: Med datasletning ved hjælp af software overskrives harddisken flere gange. Det er meget vigtigt, at slettesoftwaren kan adressere hele harddisken, inklusive områder som pc'ens BIOS normalt ikke tillader at blive slettet.

• Med degaussing: Anvendes til datasletning af bånd eller hvis en harddisk har fysiske fejl, så datasletning med software ikke er muligt. Degaussing indebærer, at mediet udsættes for et ekstremt magnetisk felt, der ødelægger den lagrede information.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere