Hed diskussion om Microsofts åbne standard

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. december 2005.


Microsofts annoncering om åbne standarder for Office-pakkens formater fører til livlig debat.
software
Der er lagt op til konfrontation om åbne dokumenstandarder. Striden står mellem tilhængere af den åbne OASIS-standard OpenDocument og Microsoft, der for nylig annoncerede, at den kommende Office 12's dokumentformater vil blive gjort til åbne standarder.
Claus Agerskov står bag OpenDocument.dk og er medlem af OpenDocument Fellowship, der arbejder for at udbrede kendskabet til og anvendelsen af OpenDocument-standarden. Han stiller sig stærkt tvivlende over for Microsofts motivation for at lancere en ny åben standard for dokumentformater.
- Der er tale om en forhalingstaktik fra Microsofts side. De prøver at forsinke processen, så de offentlige myndigheder ikke foretager et valg (om åbne standarder, red.) nu, siger Claus Agerskov.
Han refererer til den amerikanske stat Massachusetts, hvor OpenDocument og pdf er foreslået som standardformater, samt de hjemlige offentlige myndigheder, hvor kravet om åbne standarder er stort.
Claus Agerskov mener, at Microsoft ønsker at udbrede Microsoft Office 12's format, så det bliver defacto-standard i stedet for en åben standard.
- Jo længere tid, der kan gå med uklarhed om de åbne standarder, jo mere tid får Microsoft til at sælge Office 12, siger Claus Agerskov.

Som andre tilhængere af OpenDocument-standarden undrer Claus Agerskov sig over, at Microsoft ikke har valgt at basere sig på OpenDocument.
- Det ville skabe en reel konkurrence mellem kontorpakkerne, hvis de baserer sig på den samme standard, siger Claus Agerskov.
Han mener, at Microsoft tager OpenDocument-brugerne som gidsler ved at spille ud med en ny åben standard i stedet for at anvende den eksisterende åbne standard OpenDocument.
Divisionschef for Microsoft Office System i Danmark, Thomas Schnegelsberg, forklarer Microsofts udspil til en ny åben standard med behovet for bagudkompatibilitet og nødvendigheden for fremtidig funktionalitet.
- Den eksisterende standard (OpenDocument, red.) kan ikke give funktionaliteter som der er brug for i fremtiden, siger Thomas Schnegelsberg.
Men de fremtidige funktionaliteter har Microsoft endnu ikke annonceret, så Thomas Schnegelsberg kan derfor ikke nævne et eksempel på en fremtidig funktionalitet som ikke understøttes af OpenDocument.

Thomas Schnegelsberg nævner dog behovet for at indeksere håndskrevne noter på en tablet-pc som eksempel på en nuværende funktionalitet.
Men hvorfor har Microsoft ikke arbejdet for at få understøttelse af den slags ind i OpenDocument-standarden?
- Kompleksiteten med at gå ind og påvirke andre standarder har været en for stor mundfuld, mener Thomas Schnegelberg og understreger, at han ikke personligt har været med i overvejelserne om åbne standarder i Office-pakken.
Thomas Schnegelsberg havde egentlig håbet, at det, han kalder den religiøse diskussion var blevet stoppet med Microsofts udspil i sidste uge.
- Vi håber, at religionsdiskussionen er slut, så vi kan begynde diskussionen om værdien af åbne standarder. Folk må acceptere, at en åben standard er en åben standard. Diskussionen om, hvorvidt Microsoft arbejder for en åben standard bør være afsluttet, siger Thomas Schnegelsberg.
Det mener Claus Agerskov dog ikke.
- Diskussionen er faktisk først rigtigt begyndt. Det er fuldstændigt formålsløst at have to standarder, siger Claus Agerskov. Han sammenligner behovet for én dokumentstandard med HTML-standarden og spørger:
- Hvem ville eksempelvis være interesseret i, at der var to inkompatible HTML-standarder?
d.mygind@cw.dk

Mere om de to standarder på:www.opendocument.dk/beskrivelse/moox/opendocument-vs-moox.php

ƒMicrosofts Brian Jones om baggrunden for Microsofts Office XML Format:
http://blogs.msdn.com/
brian_jones

Boks:
To åbne standarder
OpenDocument blev godkendt som international standard af OASIS i maj i år. I september blev OpenDocument-standarden overgivet til ISO. En ISO-godkendelse forventes til næste sommer.
Microsoft ønsker også en ISO-godkendelse af MOOX-formatet, men går en anden vej. Først vil man have formatet godkendt hos ECMA, som er mest kendt for standardisering af programmeringssprog. ECMA-godkendelsen kan tage op til 18 måneder.

Læs også test af Office 12 i CTO side 18




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere