KMD lover OpenOffice på Windows i 2006

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. december 2005.


KMD lover, at kommunerne med udgangen af næste år kan anvende OpenOffice på Windows. Linux kommer tidligst i 2010.

Ifølge KMD's planer vil det være muligt for kommunerne at anvende KMD's systemer sammen med OpenOffice på Windows-platformen ved udgangen af 2006. Ønsker kommunerne Linux på skrivebordet, må de væbne sig med større tålmodighed. KMD forventer først at åbne for adgangen til KMD's fagsystemer fra Linux-baserede pc'er i år 2010.
Det er to af resultaterne fra et pilotprojekt, som IBM, Novell, KMD samt Ringe og Ryslinge kommuner netop har afsluttet.
Det er kun tekstbehandlingsdelen af OpenOffice, som KMD's systemer vil understøtte i år 2006.
- Kommunale arbejdsstationer, der anvender regneark, vil stadig skulle anvende Microsofts Office-pakke. Regnearksdelen er nemlig mere kompliceret med makroer og funktioner, der ikke er standardiseret, oplyser Luna Ruth Lenskjold, afdelingsdirektør for metode, teknik og arkitektur i KMD.
Der er således ingen enkel måde at konvertere fra Microsofts Excel til OpenOffice Calc. på. Den manglende understøttelse af OpenOffice-regneark bekymrer dog ikke Michael Hald fra Kommunernes Landsforening.
- Det er ikke ret mange, der er afhængige af Microsofts regneark. Det er kun meget specielle funktioner i kommunen, der anvender udtræk fra KMD, der har den afhængighed, siger Michael Hald.
Han vurderer, at det er omkring fem procent af det administrative kommunale personale, der har brug for Microsofts regneark.

Michael Hald har en vis forståelse for, at KMD først fra 2010 kan understøtte Linux på de kommunale pc'er.
- KMD har i mange år udviklet en client/server-platform, der skulle køre på Windows. Nu kommer så Linux, som de skal have indarbejdet, og det må ske i sammenhæng med KMD's generelle udviklingsstrategi. Det ville være godt, hvis det gik hurtigere, men indtil nu har der ikke ligefrem været protestskrig fra kommuner, der står på spring for at skifte til Linux, siger Michael Hald.
Han mener, at kommunerne har rigeligt at se til med kommunesammenlægning, og derfor formentlig ikke vil skifte styresystem midt i den proces.

Projektlederen for Ringe og Ryslinges pilotprojekt, Rune Flader fra IBM, er mere skuffet over, at skiftet til Linux først kan blive 2010, og at KMD meldte sent ud med en roadmap om sine SAP-planer.
- Det er meget vanskeligt at styre et projekt, når man først modtager et roadmap for de væsentligste udeståender så sent i projektforløbet, siger
Rune Flader.
Linux-skiftet kan først ske om fire-fem år, fordi KMD er i gang med at lægge sine fagsystemer om til SAP-systemer. Den proces er først færdig i slutningen af 2009.
Da SAP-systemerne tilbyder en brugergrænseflade i form af Java-baserede klienter, bliver kommunerne uafhængige af hvilket styresystem, som er installeret på de kommunale pc'er.
I modsætning til de nuværende brugergrænseflader, der blandt andet bygger på Microsofts .Net-teknologi, og således er bundet til Windows-miljøet, er Java mere platformsuafhængig.
Open source-implementeringen af .Net-teknologi, Mono, er blevet overvejet som en mulighed for at afvikle KMD's nuværende .Net-baserede klienter på Linx, men på grund af KMD's SAP-planer har projektet valgt at se bort fra den mulighed.
- Mono vil ikke blive anvendt som en mellemløsning. Vi baserer os på, at KMD's fagsystemer bliver lagt om til SAP, siger Rune Flader, der dermed mener, at det er de Java-baserede SAP-klienter, som skal gøre KMD's fagsystemer tilgængelige fra Linux-pc'er.

I Ringe og Ryslinge kommuner har vicekommunaldirektør Finn G. Johansen regnet med en besparelse på 3.000 kr. i anskaffelsesomkostninger pr. pc og 1.000-1.200 kr. i løbende drift, hvis der blev lavet et fuldstændigt skift fra de nuværende Windows-baserede pc'er med Microsofts Office til Linux-baserede pc'er med OpenOffice. Den mulige besparelse bliver nu lidt mindre.
- Hele besparelsespotentialet kommer først, når Linux er klar, men et skifte til OpenOffice giver dog en stor del af besparelsen, siger Finn G. Johansen.
Han understreger, at Ringe og Ryslinge kommuner endnu ikke har truffet nogen beslutning om at skifte til OpenOffice.
- Vi ønskede at få et kvalificeret beslutningsgrundlag. Nu har vi afklaret, hvad der er muligt, og hvad der ikke er muligt. Nu skal vi lave anbefalinger til de politiske beslutningsorganer, siger Finn G. Johansen.

Billedtekst:

Ringe Ryslinge-Projekt En del af teamet bag Ringe og Ryslinge-projektet (fra venstre mod højre):Luna Ruth Lenskjold, KMD, Rune Flader, IBM,
Jens Knudsen, IBM, Finn G. Johansen, Ringe og Ryslinge, Ken Tomassen, Novell og Michael Hald, KL




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere