Blade-teknologi giver central pc-administration

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. november 2005.


It-chefen har i dag en række valgmuligheder for at centralisere pc-administrationen med blade-teknologi og tynde klienter.

Blade-servere har gennem de seneste år haft succes som en måde til at centralisere serveradministrationen. En Blade-server er populært sagt en server på et indstikskort. Indstikskortene, eller blades på engelsk, kan sættes ind i et blade-kabinet, så man kan have mange servere samlet på forholdsvis lille plads.
Blade-teknologien gør det nemt løbende at udbygge en virksomheds serverpark. Ifølge analysevirksomheden Gartner var de samlede indtægter fra blade server-markedet på lidt over tre milliarder kroner i andet kvartal i 2005, hvilket er en voldsom forøgelse set i forhold til samme periode sidste år, hvor omsætningen var på 1,78 milliarder dollars.
Blade-servermarkedet domineres af IBM og HP. Ifølge tal fra analysevirksomheden IDC har IBM 42 procent af markedet, mens HP har en andel på 34 procent.
Begge leverandører er for nyligt kommet med nye udspil inden for blade-teknologien.

IBM kom i slutningen af sidste måned med sit udspil. Med Virtualized Hosted Client Infrastructure har IBM valgt at forstærke sit indtog på markedet ved at etablere partnerskab med Citrix, der er kendt for sin infrastruktur til tynde klienter samt VMware, der tilbyder virtualiseringsteknologi.
Ved at kombinere blade-servere med såkaldt tynde klienter har leverandørerne gennem et stykke tid forsøgt at gøre administrationen af arbejdsstationer i virksomheden nemmere. De tynde klienter har skærm, tastatur, mus og netværksforbindelse, men eksempelvis ingen harddisk. Programeksekvering og databehandling foregår på blade-serverne. Det giver mulighed for at administrere brugernes arbejdsstationer fra centralt hold.
IBM parrer virtualiseringsteknologien med blade-teknologien, så der kan køres flere virtuelle pc'er på et blade. Ifølge IBM er det en god ide, da ressourcerne ellers ikke vil blive udnyttet optimalt. Eksempelvis er det sjældent, at en bruger anvender en CPU 100 procent.
Ifølge IBM vil IBM's Bladecenter kunne rumme op til 14 blades. VMwares ESX Server anvendes til at dele hvert enkelt blade op i mange virtuelle pc'er, mens Citrix Presentation- server gør det muligt at understøtte eksempelvis print og USB-drev fra brugernes skrivebord.

Med virtualiseringsteknologi lover IBM, at et Bladeventer kan understøtte op til 200 klienter. Driftsomkostningerne kan blive reduceret med op til 60 procent, og investeringen kan tjene sig hjem i løbet af seks måneder.
IBM's Virtual Hosted Client Infrastructure kommer til at køre på to-processor Xeon- og Opteron-baserede blades, og IBM forventer, at løsningen bliver tilgængelig fra næste år.
IBM Danmark har dog endnu ingen planer om at introducere Virtualized Hosted Client Infrastructure.

HP meddelte i mandags, at man vil begynde at anvende AMD-chips i sine blade-pc'er. Blade-pc'er minder en del om kombinationen af blade-server og tynde klienter. Hvor kombinationen af blade-servere og tynde klienter betyder, at brugerne i praksis deler ressourcer som processor og hukommelse, vil blade-pc'er give hver bruger sin egen pc med tilhørende processor og hukommelse.
Populært sagt er en blade-pc en pc på et indstikskort med en lang netværksledning ud til en lille boks, hvor der kan tilsluttes skærm, tastatur og mus. De centrale, vigtige dele som CPU, harddisk og hukommelse står i serverrummet, mens det som egentlig er relevant for brugeren - brugergrænseflade og tastatur - står på brugerens skrivebord. Skal en brugers pc opgraderes med hardware som ekstra ram eller en større harddisk, kan it-afdelingen gøre det fra centralt hold. Lige så med virusopdateringer og diverse patches. Alle virksomhedens pc'er kan samles på indstikskort i et blade-kabinet. HP anvender blade-pc'er under konceptbetegnelsen Consolidated Client Infrastructure (CCI).
- CCI er indtil videre kun beregnet til det amerikanske marked. Vi har kørt pilotprojekter i Europa, hvor brugerne har været glade for funktionaliteten, men vi vurderer, at vi kan give stort set den samme funktionalitet med tynde klienter, virtualisering og blade-servere, siger Anders Herløv, markedsdirektør for pc-divisionen i HP Danmark.
Ifølge en IDC-undersøgelse er der en stigende interesse for central administration af pc'er i virksomhederne. Om det så sker ved hjælp af tynde klienter eller blade-pc'er er underordnet. Godt nok er der kun lidt over tre procent af arbejdsstationer i virksomhederne, der for tiden anvender tynde klienter eller blade-pc'er, men det vil stige, mener IDC. Om lidt over tre år vil der være otte procent, der baserer sig på de teknologier.
Løftet om nemmere administration af brugernes arbejdsstationer og bedre styr på sikkerheden ligger bag den forventede vækst.

Selvom HP og IBM i dag er de dominerende inden for blade-teknologien, er der andre, der står på spring for at få del i den forventede vækst.
Eksempelvis pioneren bag blade-pc teknologien, det amerikanske selskab Clearcube, der allerede i 1997 var på banen med blade-pc'er.
Den kinesiske pc-leverandør Lenovo indgik i juli måned i år en aftale med Clearcube om at sælge og distribuere Clearcubes blade-pc'er. Indtil videre gælder aftalen kun i USA.
Også Fujitsu Siemens har indgået aftale med en amerikansk blade-leverandør. I september fik Fujitsu Siemens eneret til at sælge Egeneras blade-servere i Europa, Mellemøsten og Afrika.
I samme måned meddelte Sun, at de indgik et samarbejde med en af de ledende leverandører af tynde klienter,
Wyse Technologies. De to virksomheder vil markedsføre løsninger, der bygger på tynde klienter fra Wyse og Suns Secure Global Desktop. Secure Global Desktop giver tynde klienter adgang til serverbaserede applikationer, der kører på Windows Server, Solaris, Linux, HP-Unix eller AIX.

Billedtekst:
Plads på skrivebordet I stedet for et stort pc-kabinet kan man nøjes med den lille boks på billedet. Her kan tilsluttes skærm, mus og tastatur. Ved hjælp af et Ethernet-kabel er der forbindelse til serverrummet hvor brugerens pc sidder som indstikskort i et blade-kabinet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere