IBM vil forbedre udviklingsprocesser med open source

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. oktober 2005.


IBM gør udviklingsmodel til open source i håb om, at det kan forbedre udviklingsprocessen forit-systemer.

Hvordan udvikles et fejlfrit it-system til tiden og inden for budgettet?
Det er et af it-branchens store, nærmest eksistentielle spørgsmål, som projektledere og it-folk har stillet sig selv gennem mange, mange år.
Siden 1994 har Standish Group jævnligt givet it-projekterne et sundhedsmæssigt tjek, og tal fra 2004 viser desværre, at kun 29 procent af it-projekter kan betegnes som sunde og succesfulde. De fleste projekter skranter rundt med influenzalignende symptomer.
Hele 53 procent er, hvad Standish Group betegner som projektmæssigt udfordrede: projekterne overskrider tidsplan, budget eller begge dele; eller de bliver gjort færdige uden al den ønskede funktionalitet. For 18 procent af projekternes vedkommende bliver der ydet aktiv dødshjælp: Projekterne indstilles simpelthen, fordi deres tilstand bliver vurderet som uhelbredelig.

IBM inviterer nu open source-folk til at arbejde med at finde en kur, der kan rette op på it-branchens dårlige projektmæssige helbredstilstand. I sidste uge valgte IBM at gøre en del af Rational Unified Process (RUP) til open source. RUP er populært sagt en opskrift på systemudvikling. Det er en samling af procesbeskrivelser, teknikker og værktøjer, som skal gøre det nemmere for projektledere og udviklere at gøre de rigtige ting og træffe de rigtige beslutninger i systemudviklingsprocessen.
Men hvordan kan open source hjælpe med at gøre udviklingsprocessen bedre? Open source-projekter er eksempelvis ikke kendt for at have særligt stor fokus på overholdelse af deadlines - det er vigtigere, at koden virker - og det er ikke alle 100.000 open source-projekter på sourceforge.net, verdens største website for open source-projekter, der er lige sunde.
IBM håber, at open source RUP ved hjælp af open source-modellens fri informationsudveksling vil få udviklere verden over til at udveksle erfaringer om udviklingsprocessen og sammen nå frem til, hvilke ting der fungerer godt i en udviklingsproces. I udviklingsproces-jargon kaldes det at finde frem til best practices - bedste praksis.
- Ved at give intellektuelle rettigheder til et fælles, åbent rammesystem (...) håber vi at støtte mere innovation ved at opmuntre udviklere til at genbruge andres erfaringer og aktiver, siger Daniel Sabbah, general manager for IBM Rational Software. Han suppleres af Roger Oberg, vice president for marketing hos IBM Rational Software, der siger:
- Ved at hjælpe med at etablere et bredt økosystem om best practices (...) gør IBM det muligt for organisationerne at drage nytte af den kollektive erfaring fra hele industrien til at udvikle innovativ software med høj kvalitet.

Det er ikke filantropi, der driver IBM. Ud over at styrke sit image som open source-venlig it-leverandør, håber IBM, at det kan være med til at skabe forretning på salg af service, konsulenter og ja, også software.
De omkring 15 procent af RUP og 300.000 kodelinjer, som IBM gør til open source, foræres
til open source-organisationen Eclipse Foundation, der står bag udviklingsplatformen Eclipse. Eclipse blev i sin tid udviklet af IBM og er grundlaget for IBM's egne udviklingsprodukter som WebSphere Studio Application Developer. Ved at koble opskriften på systemudvikling sammen med Eclipse-udviklingsplatformen håber IBM at skabe et økosystem, hvor IBM kan tjene penge på konsulentbistand og service til udviklingsorganisationer. Allerede onsdag i denne uge lancerede IBM selv en del af det ønskede økosystem. Det er IBM Rational Method Composer (RMC), som er en videreudvikling af RUP.
Ifølge IBM vil open source RUP være velegnet til mindre projekter, mens RMC er velegnet til store, komplekse projekter i store organisationer. RMC bliver frigivet sidst på året og forventes at koste 395 dollars per bruger.
- IBM RMC er en betydelig opgradering af RUP og er et naturligt supplement til de værktøjer og procesvejledninger som gives til Eclipses open source-fællesskab, siger Roger Oberg fra IBM Rational.

Ønsket om at skabe et økosystem om en bestemt udviklingsplatform er IBM ikke alene om.
I begyndelsen af året lancerede Borland sin Core Software Delivery Platform (SDP). SDP er en række tæt integrerede værktøjer, der dækker hele udviklingsforløbet - fra indsamling af forretningskrav over design og implementering til endelig udrulning af et færdigt system. Ud over at tilbyde en integreret udviklingsplatform fokuserer Borland på at yde konsulentbistand og service til udviklingsorganisationer. Da Borland i starten af året købte TeraQuest, var det blandt andet for at få flere konsulenter med erfaring inden for systemudviklingsprocesser og Capability Maturity Model Integration (CMMI). Konsulenter, der kan hjælpe udviklingsorganisationer med at få en mere moden og effektiv udviklingsproces.
I mandags købte Borland så selskabet Legadero for yderligere at forstærke sin udviklingsplatform. Det er planen, at Legaderos projektstyringssoftware skal indbygges i Borlands SDP i løbet af første halvår af 2006.
Microsoft har historisk været kendt for at opbygge et frodigt udviklingsmiljø omkring sine værktøjer. Med den kommende Visual Studio 2005 Team System, svigter Microsoft da heller ikke de mange millioner Windows-udviklere. Visual Studio 2005 Team System kommer med et komplet sæt værktøjer, der understøtter hele udviklingsprocessen fra start til slut. Indbygget i Visual Studio 2005 Team System er Microsoft Solutions Framework (MSF), som består af udviklingsprocesser, principper og best practices. Kort sagt: en opskrift, der guider projektdeltagerne gennem udviklingsprocessen.

Om den øgede fokus på udviklingsprocesser og tilhørende værktøjer er medvirkende årsag, vides ikke, men rent faktisk er sundhedstilstanden for it-projekterne blevet bedre i årenes løb. I 1994, da Standish Group begyndte sine undersøgelser, var det kun 16 procent af de undersøgte projekter, der kunne betegnes som succesfulde (mod 29 procent i 2004). Hele 31 procent blev betegnet som fiaskoer (mod 18 procent i 2004).

Boks:
Rational Unified Process
Rational Unified Process (RUP) er en softwareudviklingsmodel, der gennemløber analyse, design, kodning og test flere gange; en såkaldt iterativ udviklingsmodel. RUP blev IBM's foretrukne udviklingsmodel i december 2002, da den blå gigant købte Rational Software for 2,1 milliarder dollars.

I dag er der, ifølge IBM, omkring en halv million udviklere på verdensplan, der anvender RUP i deres projekter.
Capability Maturity Model Integration
Capability Maturity Model Integration (CMMI) er den førende internationale model til vurdering af en organisations modenhed, udtrykt i kvaliteten af virksomhedens processer.

CMMI er udviklet af Software Engineering Institute. Modenhedsniveauerne går fra et til fem, hvor fem er udtryk for den største modenhed.

Boks:
projekternes helbredstilstand
1994 2004
Fiaskoer 31 % 18 %
Udfordrende 53 % 53 %
Succeser 16 % 29 %

Kilde: Standish Group




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere