Softwareudvikling står ved en skillevej

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. oktober 2005.


Skal der vælges en struktureret, dokumenttung udviklingsmodel eller en mere adræt, enkel og uforudsigelig udviklingsmodel.
Forvirring, vrede og hovedrysten var nogle af reaktionerne, da Linus Torvalds i en mail på Linuxudvikler-listen i sidste uge tilsyneladende undsagde brugen af specifikationer til software-udvikling.
- En "spec" (red. specifikation) er tæt på at være ubrugelig. Jeg har aldrig set en spec som var stor nok til at være både brugbar og nøjagtig. Og jeg har set masser af rigtigt dårligt arbejde baseret på specs. Det er den værste måde at skrive software på, fordi det pr. definition er baseret på, at softwaren skal matche teori, ikke virkeligheden, skrev Linus Torvalds torsdag den 29. september.
Mailen fra Linus Torvalds, der er kendt for at komme med meget bastante udmeldinger, kan ses som et ekstremt udtryk for den såkaldte agile udviklingsproces. Den agile udviklingsproces tager udgangspunkt i, at det gælder om at få noget velfungerende kode - ikke at få en masse systemdokumentation. Eller som Linus Torvalds skriver i en senere mail, efter at forskellige udviklere har argumenteret for at specifikationer er nyttige:
- Tal ikke om specs. Tal om kode, der er læsbar og som virker.
Som modpol til agile udviklingsmetoder som Extreme Programming og Scrum, er der den modeldrevne systemudvikling, som Rational Unified Process (RUP). Her fokuseres på at bygge en model af systemet gennem en formaliseret og struktureret udviklingsproces inden kodningen starter. Med andre ord; det gælder om at få skrevet en række af de af Linus så forhadte specifikationer.

Samme uge som Linus Torvalds skrev sin lammende kritik af software-specifikationer, var en række softwareudviklere forsamlet i Århus til JAOO-konference for blandt andet at diskutere, hvordan man bedst udvikler software. Her var der repræsentanter for begge systemudviklingslejre.
Blandt andet fortalte Andrew Scotland om sine erfaringer med at anvende Scrum hos den engelske tv-station BBC. Han understregede, at man skal opfatte systemudvikling som et håndværk; ikke en fremstillingsproces.
Det var i modsætning til budskabet som kom fra den erfarne metodeguru Ivar Jacobson, der blandt andet har stået bag use cases, UML og RUP. Han fremhævede, at det var nødvendigt at få en ingeniørmæssig disciplin ind i softwareudviklingen. Ivar Jacobson erkendte dog, at de store, tykke metodebøger ikke bliver læst af udviklerne. Hans løsning er at gøre den strukturerede procesviden tilgængelig for udviklerne i form af intelligente agenter, der vejleder systemudviklerne i systemudviklingsprocessen.
I modsætning til Andrew Scotland, der ikke mener, at man kan sammenligne systemudvikling med en fremstillingsproces, er man hos Microsoft overbevist om, at det netop er vejen frem. Microsoft taler om deciderede softwarefabrikker. Åbningstalen på JAOO-konferencens tredje dag, onsdag, blev holdt af Arvindra Sehmi, chef for enterprise team hos Microsoft. Arvindra Sehmi sagde, at man nok skal forvente, at der går 10 til 20 år, inden softwarefabrikkerne er på plads, men at de kommer. Microsoft havde dog ingen illusioner om at UML er vejen frem til en bedre udviklingsproces.
- Vi bruger en masse tid på at tegne UML-diagrammer, og så smider vi dem væk, når vi går igang med at kode, sagde Arvindra Sehmi.
Løsningen er at få et modelsprog, der er meget nærmere den egentlige kode. Arvindra Sehmi mener, at selve koden er en model. Det er nok et synspunkt som Linus Torvalds vil tilslutte sig. Microsoft har dog ikke tænkt sig at gå Linux-programmørens vej, men forestiller sig, at man kan udvikle sprog til forskellige problemområder. Sprogene, Domain Specific Language (DSL), er meget kodelignende og er et centralt element i Microsofts lange march mod softwarefabrikker.

Læs interviewet med Ivar Jacobson i CTO, side 8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere