Åben standard for virtualisering på vej

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. august 2005.


VMware er initiativtager til åben standard for virtualisering.

I denne uge startede VMware et nyt initiativ, der skal skabe en åben standard for virtualisering. Med virtualisering kan en fysisk computer deles op i en række virtuelle computere, der kan køre hver deres operativsystem uden at forstyrre hinanden. En række af de største software- og hardware-leve-randører har takket ja til at deltage i VMwares standardiseringsbestræbelser.
Chip-producenter som AMD, Broadcom og Intel samt service- og software-leverandører som Computer Associates, IBM, Novell og Red Hat vil arbejde sammen om at specificere åbne standarder for virtualisering. Alt sammen for at
speede udviklingen af virtualiseringsteknologien op.
- Virtualisering opnår stadig større udbredelse. Det er et område med store muligheder, og økosystemet udvikles bedst med åbne standarder, siger øverste chef for VMware, Diane Green.
Med det mener hun, at der skal skabes et miljø, hvor mange forskellige virtualiseringsprodukter kan trives. Denne uges initiativ skal ses som et forsøg på at skabe de rette vækstbetingelser for et sådant økosystem.
VMware, der blev købt af storagegiganten EMC i 2003, har forstand på at skabe gode vækstbetingelser. Sidste måned viste regnskabet for andet kvartal 2005, at kvartalsindtægterne var steget med 93 procent til 91 millioner dollars.

Som led i standardiseringsbestræbelserne introducerer VMware et program kaldet VMware Community Source. Her får partnerne adgang til kildekoden bag VMwares ESX Server.
ESX Server anvender samme såkaldte hypervisor-teknologi, som IBM anvender til at dele sine mainframes op i virtuelle maskiner. Hypervisor gør det muligt at dele en server op i en række virtuelle maskiner, der kører samtidigt på den fysiske maskine. De virtuelle maskiner har deres eget ram, lager og CPU til rådighed og kan køre forskellige operativsystemer. Det betyder, at man på en enkelt fysisk server kan køre både Windows, Unix og Linux på samme tid.

Der mangler en vigtig deltager i kredsen, der slutter op om VMwares initiativ: Microsoft.
Microsoft har sit eget virtualiseringsprodukt kaldet Virtual Server, som Microsoft fik ved at købe Connectix i 2003.
Til forskel fra VMwares hypervisor-teknologi, der ligger som et lag oven på hardwaren, kører Virtual Server oven på et eksisterende operativsystem, hvor det tilbyder en række virtuelle maskiner, som kan indeholde forskellige operativsystemer.
I juni meldte Microsofts senior vicepresident Bob Muglia dog ud, at Microsoft har sine egne langsigtede planer for virtualisering.
- I dag har vi et produkt, Virtual Server, som sidder oven på Windows og tilbyder virtualisering, sagde Bob Muglia. Han fortsatte:
- I fremtiden vil vi indbygge hypervisor og virtualiseringsstakken ind i selve Windows. Så mens det er en helt ny teknologi, vil meget, hvis ikke det hele, af hvad Virtual Server tilbyder i dag, blive en del af operativsystemet. Det bliver en operativsystem-feature.
Der er dog et stykke tid til, at virtualisering bliver en feature i Microsofts operativsystem.
Ifølge Bob Muglia vil det formentlig først blive i udgave 2 af serverversionen af Windows Vista. Indtil videre er den udgave planlagt til år 2009.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Microsoft om holdningen til VMwares standardiseringsinitiativ.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere