Mexicansk kode på Fyn

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 5. august 2005.


Pilotprojekt Ringe og Ryslinge Kommuner, der kommer til at indgå i den kommende fynske storkommune Faaborg-Midtfyn, undersøger mulighederne for, om Linux kan anvendes som arbejdsstation.

En mexicansk programmørs arbejde kan få indflydelse på, hvilken softwareplatform de danske kommuner kommer til at basere deres it-systemer på. I en globaliseret verden er det måske ikke overraskende, men dog en interessant detalje i et pilotprojekt som Ringe og Ryslinge Kommuner på Fyn har sat i gang.
Som de hidtil eneste kommuner har Ringe og Ryslinge Kommuner offentligt meldt ud, at de ønsker at anvende Linux på de kommunale pc'er - hvis det vel at mærke er muligt. Om det er muligt, afhænger blandt andet af den mexicanske programmørs arbejde, men inden vi hører mere om ham, først lidt om projektet.
- Vi forsøger sammen med IBM, Novell og KMD at skabe en kommunal arbejdsplads baseret på Novell Linux Desktop, siger Ellen Svenning. Hun er it-chef for Ringe og Ryslinge Kommuners fælles it-afdeling og håber, at pilotprojektet vil vise, at det er muligt at anvende Novell Linux Desktop. Ifølge Ellen Svenning vil det nemlig give besparelser i forhold til at basere sig på en Windows-platform.
- Alene på licensudgifterne til Microsoft Office kan vi spare omkring 2.400 kroner per bruger, og hvis vi vælger Linux i stedet for Windows, kan vi derudover spare penge, når vi køber maskiner, siger Ellen Svenning.
I den kommende storkommune
Faaborg-Midtfyn bliver der formentlig 1.500-2.000 kommunale brugere, så for Ellen Svenning er besparelsespotentialet en vigtig del af rationalet bag at få Linux på desktoppen.
Det er dog endnu for tidligt at sige, hvad resultatet af pilotprojektet vil blive.
- Alle trådene er ved at blive samlet, men vi mangler lige den sidste knude, siger Ellen Svenning.

Hos IBM sidder Rune Flader og har det samlede projektoverblik. Han er også forsigtig med at komme med nogen udmeldinger om udfaldet af pilotprojektet.
- Vi regner med at have et overblik engang i efteråret om, hvorvidt det er muligt at etablere en Linux-baseret arbejdsplads for en kommunal mellemlederprofil, siger Rune Flader.
Som projektleder er han stillet gratis til rådighed for projektet af IBM.
- IBM ser det som en investering i den fremtidige forretning, da vi får et indblik i, hvad der sker på open
source-fronten, og kan drage nytte af de erfaringer, vi får her, siger Rune
Flader.

En af pilotprojektets erfaringer er, at integrationen til KMD's fagsystemer bliver aførende for pilotprojektets succes.
I dag er de fleste af KMD's fagsystemer mainframe-baserede PL/1-systemer, hvor der er udviklet nogle nye Windows-brugergrænseflader til de mest anvendte fagsystemer.
Derudover kører nogle fagsystemer på Windows-servere, blandt andet nogle SAP-systemer. KMD regner med i de kommende år at lægge flere af fagsystemerne om til SAP, som KMD i foråret indledte et partnerskab med.
Ifølge specialkonsulent Brian Frilund fra KMD er der tre måder at anvende KMD's fagsystemer på.
Den første og teknisk mindst
besværlige er at anvende en almindelig 3270-terminaladgang. Til Linux-desktoppen findes en række 3270-terminalemuleringer og ifølge Brian Frilund har KMD ikke fundet nogen problemer med den adgang.
De SAP-baserede systemer anvendes på en anden måde. Her anvendes i dag en Windows-baseret SAP-klient til at få adgang til SAP-systemerne. Den Windows-baserede klient kan erstattes af en Java-klient til Linux-desktoppen, dog er der visse problemer.
- SAP har en Java-klient, der kan køre på Linux-desktoppen uden problemer, oplyser Brian Frilund, der dog fortsætter:
- Indtil videre kan det ikke integreres med andre desktop-programmer. I dag kan man inde fra den Windows-baserede SAP-klient automatisk starte Microsoft Word. Det er ikke muligt på samme måde at starte et tekstbehandlingsprogram på Linux-platformen inde fra Java-klienten.
Her regner KMD med, at der kommer nogle udvidelser til SAP's Java-klient, men det er for tidligt at sige noget om, hvornår SAP vil have en Java-klient med den ønskede funktionalitet klar.

Den tredje måde at anvende KMD's fagsystemer på er ved hjælp af tykke Windows-klienter der kommunikerer med de mainframebaserede fagsystemer. Projektgruppen håber, at det er muligt at kunne portere Windows-klienterne relativt nemt til Linux. Det er her den mexicanske programmør Miguel de Icazas arbejde kommer ind i billedet. Miguel de Icaza begyndte at udvikle en open source-implementering af Microsofts .Net-udviklingsplatform i 2001. Projektet, kaldet Mono, skal blandt andet gøre det muligt at køre Windows-programmer på Unix-platforme, herunder Linux.
Projektgruppen i Ringe-Ryslinge vil tage kildekoden fra KMD's egenudviklede Windows-klienter og kompilere dem med klassebiblioteker fra Mono på Linux-platformen. På den måde håber projektgruppen, at det bliver forholdsvist enkelt at flytte Windows-klienterne over på Linux.
Ifølge Brian Frilund er Mono-platformen dog ikke helt klar til at understøtte tykke Windows-klienter.
- Mono-klassebiblioteket er ikke fuldt udbygget endnu. Der mangler hele Forms-delen, der håndterer GUI, siger Brian Frilund.

- Windows.Forms er interessant, da det er det, man udvikler brugergrænseflader med i Microsoft-verdenen. Hvis der kommer et tilsvarende klassebibliotek til Linux, burde det være muligt at flytte fra Windows til Linux, siger han. Ifølge Brian Frilund venter KMD nu på, at klassebiblioteket bliver helt klart. Han er optimistisk og siger:
- Hvis der ikke er nogen tekniske problemer og i øvrigt ikke er problemer med licensrettigheder over for Microsoft, så burde det kunne lade sig gøre på den måde.
Siden Novell i 2003 overtog Miguel de Icazas firma, Ximian, har Novell været aktiv i udviklingen af Mono. I Novell Danmark sidder Senior Systems Engineer Tommy Petersen og har fingeren på Monos udviklingspuls.
Han afviser, at KMD ikke har kunnet komme videre med porteringen af Windows-klienter til Linux.
- Siden version 1.1.4 kom i februar måned, har KMD kunnet teste
og udvikle på Mono System.Windows.Forms. Siden er der nogenlunde regelmæssigt kommet en ny version hver måned. Vi er nu fremme ved version 1.1.8, siger Tommy Petersen, der mener, at KMD for længst burde være i gang med portere Windows-klienterne til Linux.
Den seneste melding, Tommy Petersen har fået fra Miguel de Icaza, og de øvrige Mono-programmører, er, at System.Windows.Forms nu er færdig. Det vil nu gå gennem en betatest-
release, hvor udvalgte partnere som KMD kan deltage.
- Da Mono er open source behøver man ikke at afvente en endelig version. KMD har mulighed for at bidrage til aftestningen af klassebiblioteket, så det går i en retning som KMD ønsker, siger Tommy Petersen. Han oplyser, at Mono anvendes i stor stil i Münchens open source-projekt, dog mest til serverapplikationer.
Tommy Petersen understreger, at KMD eller andre ikke skal være nervøse for licensrettigheder.
- Der er ikke problemer med licensrettigheder eller copyright når man anvender Mono, siger Tommy Petersen.

Der er mange kommunale it-chefer, der følger interesseret med i Ringe-Ryslinges pilotprojekt på sidelinien.
- Vi præsenterede Novell Linux Desktop-projektet på et seminar for kommunale it-chefer i foråret, siger Ellen Svenning, der ud over at være it-chef i Ringe og Ryslinge Kommuners fælles it-afdeling også er formand for de kommunale it-chefer. Hun fortsætter:
- Alle de tilstedeværende var interesserede i at køre open source, hvis det er muligt at det kan integreres med KMD's systemer.
Bliver det så muligt at anvende Linux på de kommunale pc'er inden deadline for kommunesammenlægningerne 1. januar 2007?
Ingen fra pilotprojektet vil melde ud på nuværende tidspunkt.
Som det ser ud nu, er der en del ting, der skal falde på plads.
KMD skal begynde at teste, om fagsystemernes Windows-klienter kan porteres til Linux.
Derudover skal SAP komme med en forbedret Java-klient, der kan integreres med Linux-applikationer. Endelig - og her ligger måske den største hurdle - skal KMD prioritere, hvornår de enkelte fagsystemer bliver gjort klar til Linux-platformen. Det afhænger blandt andet af, om nogle af fagsystemerne skal lægges om til SAP. KMD forventer at have en såkaldt roadmap klar til efteråret i. Hvad indholdet af roadmappen bliver, er ikke helt klart endnu, men det forventes at give svar på, om kommunerne kan anvende Linux på pc'erne i forbindelse med kommunesammenlægningen.

Boks:
Besparelser - Alle trådene er ved at blive samlet, men vi mangler lige den sidste knude, siger Ellen Svenning, it-chef for Ringe og Ryslinge Kommuner og formand for de kommunale it-chefer.
Foto: Heidi Lundsgaard

Boks:
projektoverblik - Vi regner med at have et overblik engang i efteråret om, hvorvidt det er muligt at etablere en Linux-baseret arbejdsplads for en kommunal mellemlederprofil, siger Rune Flader, projektleder hos IBM.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere