Open source på jagt efter olie og gas

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 5. august 2005.


Hos Mærsk Olie & Gas anvender man open source til den vigtigste forretningsaktivitet: at finde nye olie- og gas-forekomster. Open source-produktet Samba er rygraden i virksomhedens it-infrastruktur.

Når Mærsk Olie & Gas er på udkig efter nye olieforekomster, allierer man sig med firmaer, der har specialiseret sig i såkaldte offshore seismiske undersøgelser. Disse undersøgelser udføres, ved at skibe undersøger havundergrunden ved hjælp af såkaldte hydrofoner. Hydrofonerne, der er en slags mikrofoner, der fungerer under vand, er hægtet på nogle lange kabler, som skibene slæber efter sig. Fra en meget kraftig lydkilde udsendes lydbølger, der går gennem havvandet og havbunden. Under havbunden reflekteres nogle af lydbølgerne, når de støder på forskellige undergrundslag. Hydrofonerne opsamler data om de reflekterede lydbølger. De opsamlede data kan bruges til at få et billede af, hvordan havundergrunden ser ud og være med til at finde strukturer, der kan indeholde olie.
Den indsamlede datamængde ligger i petabyte-størrelsen, hvilket er 1.0245 bytes, eller hvad der svarer til en million film i tv-kvalitet. Firmaerne, der har specialiseret sig i seismiske undersøgelser, laver dog datamassage på de rå data, så den samlede datamængde som Mærsk Olie & Gas modtager, kommer ned i terabyte-størrelse, hvilket er 1.0244 bytes eller 1.024 film i tv-kvalitet.

Mærsk Olie & Gas bruger Linux-arbejdsstationer med specialudviklet software til at analysere de opsamlede data yderligere. Den specialudviklede software kommer enten fra store firmaer som Landmark eller franske Schlumberger - eller også fra små firmaer, som er stiftet af universitetsforskere med en god ide.
- Vi udvikler stort set ikke noget selv inden for olieefterforskning, men køber vores løsninger, siger Peter Heebo Hansen, leder af Produktionssupport hos Mærsk Olie & Gas. Ifølge Peter Heebo Hansen skete der et platformsskift for omkring to år siden. Indtil da havde de specialudviklede softwareløsninger kørt på Solaris-platformen, men efterhånden er alle leverandører skiftet til Linux. Det er således ikke et bevidst valg af operativsystem, der gør, at Mærsk Olie & Gas nu anvender Linux, men mere et udtryk for, at leverandørerne foretrækker den platform.
- Vi køber en software-løsning og installerer den på den platform, som leverandøren anbefaler, siger Peter Heebo Hansen, der dog ikke lægger skjul på, at skiftet fra en Solaris-arbejdsstation til en Linux-arbejdsstation har givet besparelser.
- En Sun-arbejdsstation kan koste omkring 150.000 kroner, mens en Linux-arbejdsstation koster under 50.000 kroner, siger Peter Heebo Hansen.

Arbejdsstationerne er dog ikke de eneste steder, Mærsk Olie & Gas benytter Linux. I serverrummet på Esplanaden står 12 kraftige Linux-klynger. Hver Linux-klynge udgøres af 4 maskiner. 6 af Linux-klyngerne - 24 maskiner i alt - er udstyret med AMD's Opteron-processorer, mens de resterende 6 klynger består af Xeon-processorer.
Klyngerne anvendes til at opbygge modeller, der kan simulere produktionen fra olie- og gas-felter. Fra undergrunden hentes en blanding af olie, gas og vand, og blandingsforholdet har betydning for, hvordan den videre behandling skal foregå for at udvinde olie og gas. Modellerne, kaldet reservoir-simuleringer, opbygges ved at definere forskellige egenskaber ved reservoiret. Egenskaberne er eksempelvis, hvilke væsker og gasser der er til stede, herunder hvor meget vand der er, hvor hurtigt olien kan flyde, hvordan undergrundsstrukturen i reservoiret er og så videre. Ved at ændre på forskellige forudsætninger for modellen forsøger man at få modellens olieproduktion til at matche med den hidtil registrerede olieproduktion. Når modellen passer med den historiske olieproduktion, kører man modellen videre ud i tid for at simulere den fremtidige olieproduktion. Modellerne anvendes også til at vurdere, hvor der skal laves nye boringer og indgår i såkaldte feltudviklingsplaner for olie- og gasfelterne. Modellerne kræver mange beregninger og udnytter Linux-klyngerne til det yderste.
- Der er tale om voldsomme beregninger. Mindre job kører natten over med 100 procents cpu-udnyttelse, mens større job kan tage op til en uge med 100 procents cpu-udnyttelse, oplyser Peter Heebo Hansen.

Det er ikke kun til de rent tekniske løsninger, at Mærsk Olie & Gas anvender open source. For omkring tre år siden konsoliderede Mærsk Olie & Gas sine servere og gik fra fem-seks windowsservere til én Solaris-server.
Ved at anvende open source-produktet Samba på Solaris kan Solaris-serveren fungere som fil- og printserver for både Linux-arbejdsstationer og Windows-pc'er. Det gør det muligt at udveksle data mellem de tekniske Linux-applikationer og Microsofts Office-pakken, der anvendes af de omkring 300 ansatte i København. Da Mærsk Olie & Gas konsoliderede serverne, havde virksomheden mest erfaring med Solaris og valgte derfor Solaris som serveroperativsystem fremfor Linux. Dengang var Solaris også bedre til at anvende Access Control List (ACL) sammen med Samba end Linux.
- På det tidspunkt kunne man ikke anvende de samme ACL'er til Windows- og Linux-klienter under Linux, hvilket var medvirkende årsag til, at vi valgte Solaris, oplyser Peter Heebo Hansen.
Ved serverkonsolideringen opnåede man en besparelse, men det var ikke det, man fokuserede mest på.
- Den vigtigste beslutningsparameter var, hvordan vi skulle håndtere vedligehold og fejlrettelser, da Samba ville komme til at være en meget vigtig del af vores it, siger Peter Heebo Hansen.
Mærsk Olie & Gas har valgt at indgå en kontrakt med SuperUsers, som vil håndtere fejlrapportering og vedligehold ved at holde en tæt kontakt med Samba-udviklingsmiljøet.

Mærsk Olie & Gas lod i løbet af sidste år nogle brugere afprøve open source-kontorpakken OpenOffice. På det tidspunkt anvendte man stadig Office 97, og Mærsk Olie & Gas ønskede at undersøge, om OpenOffice kunne erstatte Microsofts kontorpakke.
- Vi lod nogle brugere afprøve OpenOffice. Det kunne bruges til meget, men det faldt på, at OpenCalc (OpenOffices regneark, red.) ikke kunne erstatte Excel, forklarer Peter Heebo Hansen og fortsætter:
- Vi havde for mange specialistbrugere af Excel, der så det som en forringelse at skifte til OpenCalc.
Ifølge Peter Heebo Hansen var nogle af årsagerne, at Excel kan have 64.000 celler, mens OpenCalc kun kan have 32.000 celler. Og så kører OpenCalc meget langsomt, hvis man i den samme workbook har både grafik og beregninger.
Mærsk Olie & Gas besluttede derfor at installere Office 2003 i december sidste år. Ifølge Peter Heebo Hansen vil der gå tre-fire år, inden Office 2003 eventuelt skal udskiftes med en ny kontorpakke. Hvilken kontorpakke der vil afløse Office 2003, vil afhænge af behovene og markedsudbuddet til den tid.

Selv om OpenOffice ikke var godt nok til at blive anvendt i Mærsk Olie & Gas, har Peter Heebo Hansen gode erfaringer med open source.
- Vores erfaring med Linux, Samba og for den sags skyld OpenOffice er, at man får hurtigere respons og ofte også mere kvalificeret support end med proprietære systemer. Ofte får man en e-mail samme dag eller dagen efter man har rejst et problem, siger Peter Heebo Hansen, der mener, at det skyldes en meget udtalt faglig stolthed hos open source-udviklerne.
- Vi har oplevet, at folkene, der har udviklet produkterne, har meget stor ærekærhed for deres produkter. De vil ikke have siddende på sig, at der er fejl i deres produkt, siger Peter Heebo Hansen. Ud over den gode support fremhæver Peter Heebo Hansen interoperabilitet som en vigtig faktor ved anvendelse af open source.
- Det vigtigste er, at der er udvekslingsmuligheder mellem forskellige systemer og platforme. Om det er proprietære produkter eller open source-produkter, der tilbyder det, er ikke så vigtigt.
Der er dog en tendens, til at open source-produkter baserer sig mere på åbne grænseflader end de proprietære produkter, mener Peter Heebo Hansen.

Boks:
software
Mærsk Olie & Gas benytter disse to
open source-systemer i det daglige arbejde:

Operativsystem: Red Hat Linux
Fil- og printserver: Samba

Boks:
produktion
Dagligt producerer Mærsk Olie & Gas over 500.000 tønder olie samt op til 27 millioner kubikmeter naturgas. Produktionen kommer fra den danske del af Nordsøen, Qatar, Algeriet og Kasakhstan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere