USB er universel

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. juli 2005.


USB 
I år fejrer USB-standarden tiårsjubilæum. Det universelle stik har gjort det nemmere for computer-brugere at tilslutte eksternt udstyr som printer, scanner, kabelmodem osv. til pc'en. En trådløs USB-standard og intelligente USB-memory sticks lover at gøre it-tilværelsen endnu nemmere.

Universal Serial Bus (USB) fejrer i år tiårs-jubilæum. I løbet af årene er USB blevet den universelle standard, som konsortiet bag håbede på.

Da repræsentanter fra syv store virksomheder mødtes i 1994 for at definere en simpel grænseflade mellem telefoner og computere, havde de formentlig ikke regnet med, at deres første udkast til en grænseflade ville blive grundlaget for, at millioner af enheder mange år senere udvekslede information.
Men allerede året efter, i 1995, da de syv virksomheder stiftede USB Implementers Forum, var ambitionerne større. 340 virksomheder var med fra starten. Da første udgave af USB-specifikationen blev offentliggjort i november 1995, var det med håbet om at erstatte serielle, parallelle, ps/2 og andre porte med en universel port, der kunne benyttes af alle printere, scannere, mus og joysticks. Samme år, i en artikel i juni-nummeret af magasinet Byte, forudså Intel, at USB med tiden ville erstatte serielle og parallelle porte, som på det tidspunkt var standard i alle computere.
- Vi er overbeviste om, at vi vil få USB på alle computere, udtalte Jim Pappas, leder af Intels USB-program til Byte, og han fortsatte med at sige fortælle hvordan:
- Måden, du gør en ting universel på, er ved at putte det på motherboardet.
Og det gjorde Intel så. Der gik dog et stykke tid, inden USB-anvendelsen rigtig tog fat.
Det var først i 1998, da Apples iMac blev lanceret uden serielle og parallelle porte, og Microsofts Windows 98 fik indbygget support for USB 1.1, at USB for alvor begyndte at blive universel.
Her et tiår senere er strategien for den universelle port lykkedes over al forventning.
Analysebureauet Instat regner med, at der sidste år var 705 millioner USB-enheder i verden, og at det tal vil stige til over to milliarder i år 2009.

Boks:
Det betyder
USB-logoerne
USB-produkter kan smykke sig med to autoriserede logoer fra USB Implementers Forum. Det er USB og Hi-Speed USB. Hi-Speed USB betegnes også som USB 2.0
USB dækker over produkter, der tilbyder datatransmissionshastigheder på 1,5 megabit pr. sekund eller 12 megabit pr. sekund.

Hi-Speed USB tilbyder datatransmissionshastighed på 480 megabit pr. sekund. Da Hi-Speed USB er bagudkompatibel med USB, understøtter Hi-Speed USB også transmissionshastigheder på 1,5 megabit pr. sekund og 12 megabit pr. sekund.

Boks:
Tidslinie for USB
1994: De syv oprindelige firmaer bag USB mødes første gang. De syv var Compaq, Digital, IBM, Intel, Microsoft, NEC og Northern Telecom.

1995: USB Implementers Forum (USB-IF) dannes. 340 firmaer er med fra starten.
November: USB 1.0 bliver født.

1996: Første USB-produkter lanceres.
Første USB-plugfest afholdes på Embassy Suites i Milpitas, Californien.

1997: Mere end 500 USB-produkter under udvikling.
Medlemstallet i USB-IF over 400.

1998: Apple lancerer iMac med USB-porte, men uden parallelle og serielle porte.
September: USB 1.1 lanceres. USB begynder at blive udbredt.
Windows 98 understøtter USB 1.1

April 2000: USB Implementers Forum lancerer
Hi-Speed USB 2.0.

December 2001: USB On-The-Go (OTG) lanceres. Gør det muligt at anvende USB-forbindelse mellem forskellige enheder, uden at der er en pc indblandet. Peer-to-peer egenskab.

Februar 2002: Microsoft annoncerer en USB 2.0 service pack.

2005: Mere end 1.000 medlemmer af USB-IF.
Maj: Specifikation for trådløs USB (WUSB) publiceres.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere