Specialisterne inspirerer til it-uddannelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. juni 2005.


EDB-Skolen i Vejle står bag et uddannelsesprojekt for unge med Aspergers Syndrom, der gerne vil uddannes til it-specialister.

En person med autisme eller den mildere form for autisme, Aspergers Syndrom, skal have struktur på hverdagen, meget struktur endda, og den velfungerende autist er og bliver en myte.
- Hvis man kan tale om social adfærd hos en computer, så er en person med Aspergers Syndrom og en computer ens. Begge gør de de samme ting hver gang, uden følelser. Det er en meget rolig verden på den måde og meget lidt emotionel. Processer, der bliver gentaget og gentaget, er kendetegnende for en pc såvel som for en person med Aspergers, siger Ole Jensen, projektchef på EDB-Skolen i Vejle.

Inspireret af Thorkil Sonnes store succes med at ansætte folk med Aspergers Syndrom i sin it-virksomhed, Specialisterne, har Vejle Erhvervsudvikling underskrevet bevillingspapirerne på 9,7 millioner kroner til et projekt, der skal give unge med Aspergers mulighed for en it-karriere. Projektet er klar til at tage imod de unge i starten af august.
De unge mennesker har normalt svært ved at få en uddannelse, men her kan it-branchen hjælpe dem på vej til en normal tilværelse med høj livskvalitet, er tanken bag projektet.
- De unge med Aspergers kan ikke tilfredsstille skolens krav om bredde. De fokuserer på et bestemt område, hvor de så til gengæld har en skræmmende stor viden, siger Ole Jensen.
De unges it-uddannelse sker i samarbejde med EDB-Skolen i Vejle og en lille it-virksomhed, der skal danne rammen om projektet.
- Computere er ualmindeligt velegnede for personer med Aspergers Syndrom, fordi arbejdsfeltet er afgrænset. Vi har Asperger-børn på ti år, der kan stort set alt med en pc, fortæller Tom Willy Larsen, socialpædagog på Harløse Skole i Nordsjælland, der underviser børn med forskellige grader af autisme.
I EDB-Skolens projekt vil private virksomheder stille konkrete opgaver til de unge, og det er meningen, at de unge it-folk får en tilknytning til en virksomhed uden for projektvirksomheden, og at den måske går hen og bliver den unges fremtidige arbejdsgiver, når uddannelsen er fuldført og den unge har lært at begå sig på en arbejdsplads.
Flere virksomheder er interesseret i at være med, lyder meldingen fra EBD-Skolen, men der er plads til flere. Interesserede virksomheder, der vil bidrage med opgaver til de unge projektdeltagere, er velkomne til at kontakte projektchef Ole Jensen på telefon 2214 3753 eller på mail, oje@vejlehs.dk .

Boks:
om Aspergers Syndrom
Aspergers Syndrom er et uhelbredeligt neuralt handicap, der optræder hos normalt begavede mennesker som følge af en udviklingsforstyrrelse i hjernen under fostertilstanden eller omkring fødslen. Der er forskellige grader af autisme. Folk med Aspergers Syndrom er knap så handicappede som autisterne, hvoraf mange er retarderede. Man vurderer, at omkring ni promille ville falde ind under de såkaldte Autisme Spektrumsforstyrrelser, hvis man testede hele befolkningen. Totredjedele af dem har Aspergers Syndrom. Diagnosen er fra 1994, og der er relativt færre kvindelige autister.

Boks:
Vi har talt med:

• Thorkil Sonne, administrerende direktør, Specialisterne ApS
• Thomas Jacobsen, it-ansat, Specialisterne ApS
• Ole Jensen, projektchef på EDB-Skolen i Vejle
• Tom Willy Larsen, socialpædagog, Harløse Skole
• Jørgen Breindahl, socialrådgiver, medlem af Arbejdsmarkeds-Etisk Råd,
• Tony Franke, direktør, Dansk IT




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere