Det føles lidt underligt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. maj 2005.


Socialdemokraternes nye it-ordfører vil have open source i statsadministrationen, lovgivning mod spam og er modstander af softwarepatenter.

Da listen over de nyudpegede ordførere hos Socialdemokraterne blev lagt ud på nettet efter valget af Helle Thorning-Schmidt som formand, manglede der en. Væk var posten som it-ordfører. Det sendte ildevarslende signaler til omverdenen om, at Socialdemokraterne var holdt helt op med at prioritere it-området. Kort tid efter kom de på bedre tanker, og en helt ny mand på tinge kunne lade sig udråbe til det gamle arbejderpartis talerør på it-området.
Således skiftede tilværelsen karakter fra den ene dag til den anden for 30-årige Magnus Heunicke. Han stillede op til folketingsvalget for Socialdemokraterne i Næstved - og blev valgt. Kort efter blev han, ikke helt så uventet, far for første gang, og lille Ella sendte far på forældreorlov fra sit job som journalist på Danmarks Radio i Næstved. Så ringede Socialdemokraternes nye formand, Helle Thorning-Schmidt, og tilbød ham folketingsgruppens it-ordførerskab.
- Vi skal også snart flytte. Nu, vi har fået en baby, vil vi gerne væk fra Nørrebro og flytte tilbage til Næstved, siger Magnus Heunicke. Tydeligvis en mand, som ikke er bleg for at sende mange bolde op i luften på en gang.
At få tildelt sit eget kontor midt i magtens centrum, endda med en ordførerpost på dørskiltet og 6.500 personlige stemmer - 1.000 flere, end der blev Helle Thorning-Schmidt til dels, maner til ydmyghed, mener han.
- Det føles lidt underligt, og jeg var meget overrasket. Dels over mit gode valg, men så sandelig også over at få en ordførerpost. Det er en fantastisk tanke, at så mange mennesker har været henne og stemme på mig. Det er et mægtigt skulderklap, som jeg kan bruge til noget. Jeg synes, man skal glæde sig over sine sejre, siger han.
Magnus Heunicke er tilfreds med, at det er it-politikken, han skal beskæftige sig med. Her rykker det, og her er der gode muligheder for at sætte sine fodaftryk på udviklingen, mener han.
- Den danske it-branche har jo for længst overhalet landbruget som et bærende element i samfundsudviklingen. Lige nu står vi foran strukturreformen, hvor it spiller en afgørende rolle. Den der holdning med: Det må kunne klares, den dur ikke. Vi må sige: Det må kunne gøres bedre. Det kommer til at koste at penge at lægge kommunernes it-systemer sammen, og det kan ikke gøres billigt, siger han.

Ved Danmarks Radio har han arbejdet med de digitale medier. Det, og så hans baggrund som journalist, er ifølge ham selv årsagen til, at formanden udpegede ham til at være Socialdemokraternes stemme i it-spørgsmål. Desuden var han en kraftig støtte til Helle Thorning-Schmidts kandidatur i den hårde strid om formandsposten med Frank Jensen.
- Jeg tror nu ikke, det er derfor, jeg er blevet udpeget. Flere af mine kolleger, der støttede Frank, har altså også fået gode ordførerskaber. Thomas Adelskov, som jeg afløser, var Frank Jensen-støtte og han er i dag arbejdsmarkedsordfører, siger Magnus Heunicke.
Personlige relationer er imidlertid ikke uden betydning. Mens Magnus Heunicke endnu ikke er kendt ansigt på Nørrebro, hvor han bor med sin kone og lille barn, er situationen en anden i Næstved. Her har hans far været socialdemokratisk borgmester de seneste 17 år, og sønnen vedgår sig gerne en vis positiv afsmitning ved stemmeurnerne ved folketingsvalget. Magnus Heunicke har nemlig aldrig siddet i byrådet og gjort sine hoser grønne som lokalpolitiker, der ellers er en slagen vej for mange MF'ere.

I gymnasiet var han medlem af DSU, men meldte sig ud af partiet, da han efter sin uddannelse på Journalisthøjskolen i Århus, begyndte at bedrive journalistik i magtens korridorer på Christiansborg.
- Så går det ikke at være erklæret tilhænger af den ene side, siger han.
Når det kommer til at vælge side i spørgsmålet om statsadministrationens ensidige valg af software, nemlig fra Microsoft, er han ikke i tvivl.
- Det er slet ikke i orden, og der skal gøres noget. Staten er en kæmpe spiller på det her område. Vi har mange ministerier: Hvorfor ikke lade i det mindste nogle af dem køre open source?
Patentlovgivningen er han direkte modstander af.
- Vi skal ikke have stive regler om softwarepatenter. Jeg vil sammenligne det med medicinalbranchen, der med alle sine patenter forhindrer millioner af mennesker over hele verden i at få gavn af deres medicin, siger han.
Sådan taler en ægte socialdemokrat. Samfundssindet er veludviklet, og det kommer også til udtryk i hans holdninger til it.
- It skal være til gavn for mennesker. På en måde er det svært at være socialdemokrat, fordi vi hele tiden skal favne så bredt. Lige nu sidder vi for eksempel og forhandler om digitalisering af tv-signalet. Hvornår skal det analoge signal forsvinde? Det ser ud til, at det bliver i 2009. Men her tænker jeg på alle de pensionister, der også til den tid vil sidde med deres analoge tv-modtagere, og som ikke kan forstå, hvorfor de pludselig ikke kan se fjernsyn mere uden at skulle købe en eller anden ny boks, siger Magnus Heunicke.

Fritidsinteresser er suspenderet på ubestemt tid. Ikke mere volleyball, ikke flere fodboldkampe. Til gengæld tager Magnus Heunicke sig stadig tid til at føre sit virtuelle fodboldhold i kamp i onlinespillet Hattrick.
- Det er en besynderlig verden på nettet, hvor virtuelle hold over hele landet mødes i turneringen. Mit hold spillede sig faktisk lige fri af nedrykningen ved at vinde 7-0, smiler han.

Billedtekst:
Gud, konge og fædreland
- Det skal de konservative ikke have eneret på, siger Magnus Heunicke, it-ordfører for socialdemokraterne. Han beskriver sig selv som over-gennemsnit troende, uden at rende i kirke hele tiden.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere