Mangel på ingeniører i 2020

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2005.


En fremskrivning fra Videnskabsministeriet viser, at Danmark vil mangle 7.000 ingeniører om 15 år. En handlingsplan skal ændre billedet.

Der vil være store mangel på ingeniører inden for de næste 15 år.
Det frygter i hvert fald videnskabsminister Helge Sander (V) på baggrund af en rapport, Videnskabministeriet har foretaget, hvor en fremskrivning af udviklingen inden for ingeniørfaget viser, at Danmark i 2002 risikerer at mangle cirka 7.000 ingeniører.
I virksomhedernes udviklingsafdelinger er ingeniørerne den dominerende faggruppe, så de har en væsentlig indflydelse på en af landets helt store udfordringer: At sørge for at ny viden og teknologi og nye ideer bliver til en god forretning, lyder meldingen fra ministeriet.
I en fælles handlingsplan, "Flere og bedre ingeniører", der er udarbejdet af IDA, Ingeniørforeningen i Danmark, Undervisningsministeriet, Dansk IT og Videnskabsministeriet, præsenteres en række anbefalinger til hvordan den udvikling skal vendes.
Først og fremmest skal der foretages en international evaluering af Danmarks samlede felt af ingeniøruddannelser. Dernæst skal civil- og diplomingeniøruddannelserne på universiteter og ingeniørhøjskoler kigges efter i sømmene mindst hver femte år. Og de virksomheder, der skal ansætte ingeniørerne, når de er færdige med studiet, skal være med til den bedømmelse. Handlingsplanen anbefaler, at der etableres et Advisory Board for hver uddannelse, og at de ti ingeniør-uddannelsesinstitutioner begynder at samarbejde mere med institutioner som Risø, Learning Lab og Teknologisk Institut.
Og så skal der skabes elitemiljøer inden for ingeniørområdet på universiteterne.
- Vi skal sikre samarbejde, udvikling og kvalitetssikring på de danske ingeniøruddannelser, siger videnskabsminister Helge Sander, som hæfter sig ved, at mange ingeniørstuderende i dag falder fra, før de har taget eksamen.
- Der er i dag en række områder, der har problemer med at rekruttere ingeniører med de rigtige kompetencer. Derfor håber jeg, at uddannelsesinstitutionerne sammen med ministerierne, IDA og DI vil være med til at styrke ingeniøruddannelserne. Især den praksisorienterede diplomingeniøruddannelse er helt afgørende for dansk erhvervsliv, siger direktør Ole Krog, Dansk Industri.
For at få flere unge til at søge ingeniørvejen skal det gængse billede af ingeniører og naturvidenskab opdateres bredt, hedder det i rapportens anbefalinger.

Billedtekst:
Spændende - At være ingeniør giver mulighed for en spændende, international karriere i både danske og internationale virksomheder. Vi skal give de unge forståelse for de centrale job- og udviklingsmuligheder, siger undervisningsminister Bertel Haarder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere