De dyre lærepenge

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. januar 2005.


En mislykket fusion og en forkert partner har været de erfaringer, it-udviklervirksomheden Fischer & Kerrn har gjort sig siden sidste gang, Computerworld besøgte dem. Alligevel er humøret højt, omsætningen stabil og antallet af ansatte stigende.
Det er muligvis, fordi de bor på Vesterbro, at det hele er forgået på den hårde måde. De spøger de i hvert fald selv med hos it-udviklervirksomheden Fischer & Kerrn.
Bag det nu lukkede Symbion IT's beskyttende mure, så virksomheden dagens lys for godt og vel fem år siden. Computerworld var med fra fødslen og har gennem årene fulgt Henrik Kerrn og Jesper Fischers bestræbelser på at omsætte deres gode ideer i en lukrativ forretning. De mål, de satte sig fra starten, har de aldrig givet køb på: Vi vil svare enhver sit og levere til tiden, og ikke mindst: Vi vil vokse organisk og aldrig bruge penge, vi ikke har.
Et par forsigtigper'er? Måske, men muligvis med rette, for når de har slået ud med armene og sagt: Vi gør det sgu, er det gået galt eller har været tæt på.
I foråret 2004 lagde Fischer & Kerrn op til at fusionere med en anden it-virksomhed. Der blev sendt pressemeddelelse ud, og kunderne blev orienteret. Fischer & Kerrn var den store i fusionen, som ville øge værdien og væksten i virksomheden. Men forhandlingerne trak ud, og i processen gik det op for de to stiftere, at de var i gang med at sige farvel til den afgørende indflydelse på deres virksomhed.
- Vi har aldrig haft de ambitioner. Vi siger ikke nej til opgaver, men ensidig fokus på vækst er uinteressant for os. I fusionen blev det et spørgsmål om, hvem der skulle bestemme, og vi turde ikke give magten fra os, siger Jesper Fischer.
Vækst har der dog været. I dag er der 13 ansatte. Virksomheden omsatte sidste år for seks millioner kroner og forventer en fremgang i år.
- Vi havde ikke vækst i omsætningen i 2004, fordi vi brugte for meget tid på fusionen, der aldrig blev til noget, siger Jesper Fischer.

Jesper Fischer, Henrik Kerrn og i dag også Morten Fischer-Madsen, der netop er blevet partner og ejer en tredjedel af virksomheden, trækker på deres respektive netværk af venner, familie, advokater og revisorer i deres bestyrelsesarbejde.
- Men vi skal have eksterne folk i bestyrelsen: En med erfaring med jura og en erfaren forretningsmand, siger Morten Fischer-Madsen.
For to år siden havde Fischer & Kerrn ellers en erfaren it-købmand i flokken. Manden bag Aston IT og stifter af Spirit Group, Peter Warnøe, købte sig ind i Fischer og Kerrn med en tredjedel af aktierne.
Det eventyr skulle vise sig at blive dyre lærepenge. Peter Warnøe så vækstpotentialet og leverede ideerne. Men de to stiftere var slet ikke klar til at kaste sig ud i den hidsige vækststrategi. Det endte med, at Henrik Kerrn og Jesper Fischer købte Warnøe ud igen, for et betydeligt større beløb, end Warnøe havde skudt ind.
- Om vi fortryder? Njae, den sag har givet mange frustrationer, men vi har lært meget. Vores forventning var, at vi kunne opbygge noget med Spirit Group. Peter Warnøe havde mange gode tanker, men når de var afleveret, forsvandt han igen. Vi kunne godt have brugt nogle mere konkrete anvisninger på, hvordan vi skulle sætte de initiativer i værk, som Warnøe leverede, fortæller Jesper Fischer.
Han erkender, at de nok har været lidt naive i forhold til, hvad de kunne forvente af en mand, der har drevet it-forretning på en helt anderledes måde, end de selv gør.
- Samarbejdet med Peter Warnøe kostede os over en million kroner, og omkostningerne til den mislykkede fusion var store. Warnøe forlangte mere for sine aktier, end vi syntes var rimeligt. Havde vi været kyniske, kunne vi have valgt at lukke og genåbne firmaet efter Hafnia-modellen. Det er set før i it-branchen. Men det er ikke vores stil. Man kan sige, det er det dyreste kursus, vi har taget, siger Jesper Fischer.

Peter Warnøe husker Jesper Fischer og Henrik Kerrn som knalddygtige it-udviklere, men med for lidt sans for forretningsudvikling.
- Jesper og Henrik har ikke de store ambitioner. Derfor trak jeg mig ud. Det er to rigtig gode gutter, men de vil have en mindre forretning. Det er ingen hemmelighed, at jeg synes, det ville være sjovt at lade dem vokse noget mere. De var i dialog om en fusion, men den blev ikke til noget, fordi de vil styre forretningen selv. De lever meget af deres personlighed og deres egne kunder, som er glade for dem. De er også dygtige. Så længe de to er oppe på beatet er der ingen problemer, siger Peter Warnøe.
Han mener, at nye virksomheder generelt må overveje, om grundlæggerne bør trække sig fra ledelsen af forretningen.
- Det er ikke nødvendigvis stifterne, der skal der skal stå i spidsen for virksomheden. Der er mange entreprenørvirksomheder, hvor stifterne må erkende, hvor deres rigtige egenskaber ligger, lyder rådet fra Peter Warnøe.

Efter Warnøes exit, valgte de to stiftere at lade en anden partner købe sig ind. Belært af erfaring forhandlede partnerne i seks måneder, inden Morten Fischer-Madsen kunne kalde sig partner og medejer. Og jo, Morten er søn af Allan Fischer-Madsen, formand for Rådet for IT-sikkerhed og medstifter af Fischer & Lorenz, i dag fusioneret med det franske konsulenthus Devoteam.
- Jeg har længe villet være selvstændig. Jeg kan mærke, at det giver en anden ansvarsfølelse, men også flere bekymringer. Til gengæld er glæden på en helt anden måde til stede, når man arbejder for sig selv og noget går godt, siger Morten Fischer-Madsen.

Med den nye partner kørt i stilling, forventer Fischer & Kerrn at udvide markedet for de standardprodukter, de lancerede i løbet 2004. Det er helpdeskproduktet IHLP IT-Support, som de har indtil videre har solgt til blandt andet Sundhedsstyrelsen, Århus Kommune og Vestjysk Bank. Også en løsning til sikker håndtering af e-post, som de har udviklet for og i samarbejde med KMD, er på paletten.
- Nu skal vi i gang med at organisere os bedre internt og udvikle nye produkter, konstaterer Jesper Fischer.

Billedtekst:
Fischer anno 2005 - Vi siger ikke nej til opgaver, men ensidig fokus på vækst er uniteressant for os, siger Jesper Fischer.
Foto: Torben Klint

Billedtekst:
Kerrn anno 2005 Henrik Kerrn står for for produkterne, mens Jesper Fischer står for konsulentaktiviteterne og Morten Fischer-Madsen for de interne forretningsprocesser.
Foto: Torben Klint

Billedtekst:
Vokseværk De er blevet flere hos Fischer & Kerrn, som Computerworld har fulgt siden de første spæde skridt fra kuvøsen i Symbion IT. Forrest står Jesper Fischer og Morten Fischer-Madsen, efterfulgt af nogle af virksomhedens i dag 13 ansatte.
Foto: Torben Klint

Boks:
Sådan skrev Computerworld
for fem år siden
De to unge ingeniører var de første, der startede egen virksomhed i det nye Symbion IT, den
1. november 1999.
Det er meget bevidst, at de to stiftere af den nye virksomhed, Jesper Fischer og Henrik Morten Kerrn, har valgt at bruge deres egne efternavne til firmaet. De lægger megen vægt på kvaliteten i det, de laver, og de synes, at det vægtigste kvalitetsstempel, de kan sætte på deres arbejde, er deres egne navne.
Det er også deres holdning til den virksomhed, de nu starter sammen: Den skal være solid. De skal ikke bare gå efter nogle hurtige penge. De har sat sig selv ned på halv løn fra starten, og der er i forretningsplanen sat en grænse for, hvor mange penge der må trækkes ud af virksomheden.
Og sådan kunne vi også skrive i dag. For der er ikke ændret grundlæggende på de to herrers forretningsstrategi siden da. Men der er kommet flere medarbejdere til, og omsætningen er sund og stabil.

Billedtekst:
Fischer & Kerrn anno 1999 D'herrer Jesper Fischer (tv.) og Henrik Kerrn foreviget, da de netop var begyndt tilværelsen som selvstændig i Symbion IT's lokaler.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere