Rift om de rette kompetencer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. januar 2005.


Er du SAP-, Oracle- eller .Net-specialist er der bud efter dig.

Der har længe været rift om SAP-ekspertene, og efterspørgslen er fortsat stigende.
Men det er heller ikke ilde at mestre Oracles databaser. I løbet af 2004 var Oracle-folket 50 procent mere efterspurgt end året før, ligesom søgningen efter Java-folk blev fordoblet. Og it-folk, der arbejder med Microsofts .Net-platform, er fire gange så efterspurgte nu end forrige år.
It-jobmarkedet er i gang med et opsving, det fortæller den øgede mængde jobannoncer. Søgningen efter it-folk med specielle kompetencer er i løbet af sidste år steget med over 30 procent.
Der er teknologier, der er mere i vælten end andre. Således kan Axapta-folket konstatere, at de ikke er så attraktive som tidligere. Antallet af jobannoncer med ordet Axapta er faldet fra 244 annoncer i 2003 til 157 sidste år.
Tallene stammer fra en analyse, som jobdatabasen Jobindex har lavet for Computerworld.
En rundringning til en række virksomheder, der har annonceret efter SAP-, Oracle-, .Net-folk viser, at kampen om de bedste er hård. Erfaring vejer tungt, og virksomhederne vil ofte hellere vente på den erfarne it-M/K end at ansætte en uprøvet. Samtidig kan lønkravene fra de særligt attraktive it-folk være svære at honorere for virksomhederne.

Billedtekst:
- De høje lønninger har længe lokket folk ud i freelancetilværelsen, siger Kristian Kousholt, partner i Interrim Competence.
Foto: Torben Klint

Billedtekst:
- Det danske marked er lidt specielt. I forhold til markedet fylder SAP meget, siger koncern it-chef Arne Hougaard, Cowi.
Foto: Torben Klint

Boks:
Dansk Jobindex
Dansk Jobindex er en indikator for antallet af jobannoncer i Danmark. Dansk Jobindex er baseret på en søgemaskine, der hver nat finder samtlige jobannoncer på internettet - både hos AF's Jobnet, de private jobbørser og firmaernes egne hjemmesider. Da stort set alle ledige stillinger i dag bliver annonceret på nettet, giver indekset et samlet overblik over udviklingen på jobmarkedet i Danmark.
Jobindex renser annoncerne for genopslag og dubletter. I en jobannonce ligger der gennemsnitligt mellem en og tre stillinger, og antallet af nye stillinger er derfor cirka 50 procent højere end antallet af annoncer. Til gengæld er Dansk Jobindex følsomt over for forskydninger i virksomhedernes valg af annonceringsværktøjer. Hvis en større andel af de ledige stillinger udbydes via internettet, giver det anledning til en kunstig stigning.

Boks:
Man sku' ha' været
SAP-konsulent
Dan Turèll sad i sin tid i ly bag en knirkende gearstang og funderede over, at man skulle have været taxa-chauffør.
Han kunne også have overvejet freelance SAP-konsulent. I hvert fald, hvis det er månedslønnens størrelse, det kommer an på. Det var det så næppe for Onkel Danny, men for mange SAP-folk har efterspørgslen efter deres kompetencer sendt dem ud på freelancemarkedet, hvor pengene er større end hyren i en fast stilling.
KMD søgte for eksempel sidste år en SAP-medarbejder. Kandidater var der sådan set nok af, men de fleste passede meget dårligt ind i KMD's lønstruktur.
- Det var uhyre besværligt. Jeg ved ikke, hvor mange samtaler, vi har været igennem. Og det er ikke fordi, der ikke var kvalificerede ansøgere, men vi havde ikke økonomisk vilje til at aflønne dem, siger Freddy Hansen, projektchef hos KMD.
Han beretter om et tilfælde, hvor KMD indvilligede i at matche SAP-ansøgerens lønkrav. Men da den virksomhed, han var ansat i, hørte, han ville sige op, gav de ham en lønforhøjelse på 10.000 kroner om måneden. Det er svært at sige nej til for de fleste.
Freddy Hansen kan godt forstå, at de mange penge trækker, og at enhver må gøre op med sig selv, hvilke værdier, man sætter pris på.
- Det er selvfølgelig et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, men vi oplever, at diverse konsulentfirmaer støvsuger markedet, så vi, der kører med andre ansættelsesbetingelser, har svært ved at være med. Lønstrukturen her i KMD er jo anderledes, og den enkelte person må se efter, hvad man værdsætter i sin dagligdag, og om man vil give afkald på stabilitet og kollegialitet. Som KMD-ansat risikerer man jo heller ikke en fire måneders udstationering langt fra hjemmet, siger Freddy Hansen.

Det er imidlertid ikke kun til de faste stillinger, at høje lønkrav skiller kandidat fra virksomhed. Også konsulenthusene oplever, at deres freelancere har øjnet muligheden for at tjene mange penge.
Da Interrim Comptence, der skaffer it-specialister til kundernes projekter, sidste måned annoncerede efter tre erfarne SAP-konsulenter, var det svært for dem at skaffe de rette profiler. Der var for få kandidater til jobbene, og de, der var, havde urealistiske forventninger til lønnen.
- Konsulenter kommer ind på korttidskontrakter, og deres timeløn handles ligesom dagsprisen på olie. Globaliseringen betyder, at man er begyndt at bruge udenlandske konsulenter, både indere og polakker, så SAP-konsulentmarkedet er egentlig under et prispres. Men de høje lønninger har længe lokket folk ud i freelancetilværelsen, fortæller Kristian Kousholt, partner i Interrim Competence.
Han mener ikke, at der er for få SAP-folk til at fylde markedets behov.
- For virksomhederne ligger løsningen på planlægningssiden. Der er SAP-folk nok, men virksomhederne skal finde ud af, hvor mange de skal bruge som konsulenter, og hvor mange der skal være fastansatte. Det vil være dumt kun at have fastansatte. De skal lade arbejdsopgaverne bestemme bemandingen, mener Kousholt.
Efterspørgslen efter SAP-folk er tilsyneladende støt stigende. I 2003 handlede 596 jobannoncer på nettet om SAP-folk, og i løbet af sidste år var der 693 annoncer af den type.
- Der er stadig stor efterspørgsel efter erfarne SAP-folk, og det har der været de seneste tre-fire år. Vi har besat rigtig mange job, men udfordringen med at finde erfarne folk bliver stadig større, siger chefkonsulent Jan Høllsberg fra Skandinavisk Computer Rekruttering.
Virksomhederne vælger nemlig som regel det sikre kort til deres SAP-projekter.
- Selvom efterspørgslen er stor, vil virksomhederne hellere vente på en erfaren SAP-konsulent, der kommer fra en lignende stilling, end ansætte en, der kommer fra en anden stilling, siger Jan Høllsberg.
Hos ingeniørvirksomheden Cowi, der har 50 it-ansatte i sin interne servicefunktion, har koncern it-chef Arne Hougaard ikke problemer med at skaffe de rette folk, heller ikke på SAP-området.
- Det danske marked er lidt specielt. I forhold til markedet fylder SAP meget i et lille land, hvor der kører store SAP-projekter som hos Mærsk, Arla, Post Danmark og hos et par af de store forsikringsselskaber. Jeg vil kalde det en særlig ophedet situation, siger Arne Hougaard. td




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere